Hirdetés
. Hirdetés

Komoly újítás a Microsofttól

|

A rövidesen nyílt forráskódúvá váló Project Verona eltérő megközelítést alkalmaz az objektumok tulajdonlása és a konkurencia terén a biztonságos memóriakezelés megvalósítása érdekében.

Hirdetés

Megállapította a szoftvergyártó óriás, hogy a felmerülő biztonsági sérülékenységek megközelítőleg 70 százaléka memóriabiztonsági problémákra vezethető vissza. Annak érdekében, hogy egyszerűbbé tegye biztonságosabb kódok írását, a vállalat egy olyan programnyelvet fejleszt, amelyet kifejezetten a biztonságos infrastruktúra programozására terveztek.

Hirdetés

A nemsokára nyílt forráskódúvá váló új programnyelv első verziója, a Project Verona három alapötlet köré épül: 

  • Adatfaji szabadság, amely feladja a konkurrens, önkényes mutációt, hogy méretezhető memóriakezelést tegyen lehetővé temporális biztonsággal, globális szinkronizálás nélkül.
  • Egy új konkurencia modellt lehetővé tevő konkurens tulajdonosok, ami biztosítja az erőforrások könnyűsúlyú, aszinkron koordinációját.
  • Lineáris régiók, objektumok csoportján alapuló tulajdonlási modellel. Ez a Microsoft szerint különbözik a memóriabiztonságos Rust nyelvtől, amely egyetlen objektumon alapul. A Veronában régiónként vannak memóriakezelési stratégiák. További szolgáltatás a régi összetevők kompartmentalizációja.

A Verona a kompartmentalizációt a nyelv dizájn szintjén vizsgálja. A Verona esetében vannak olyan szálak, amelyek hozzáférhetnek a régiókhoz. Bármely régiót csak egy szál érheti el. Van egy lineáris belépési pont egy régióba, és a régiók beágyazhatók más régiókba. Egy megosztott, megváltoztathatatlan régió fenntarthat olyan elemeket, amelyek nem mutálódnak.

Mi több, pervazív sandboxingot használ a meglévő, nem megbízható kódok futtatására. A sandboxolt könyvtárak beágyazhatók egy Verona-programba. 

A Project Verona produkciós minőségű runtime modult, prototípus fordítót és type-checkert tartalmaz. A tervek között egy compiler és az együttműködés lehetővé tétele érdekében a GitHubon való nyílt forráskódú megjelenés szerepel.

A memóriabiztonság növelése érdekében tett erőfeszítései részeként a Microsoft tanulmányozta a Rust alkalmazását új komponensek készítéséhez, valamint a meglévő komponensek újraírásához. A vállalat felhívja a figyelmet arra, hogy rendszerszoftverek C és C++ nyelven íródnak, amelyeket eredendően nem a biztonság messzemenő figyelembevételével terveztek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.