Hirdetés
. Hirdetés

KPMG: a geopolitikai bizonytalanságok ellenére továbbra is optimisták a cégvezetők

|

A felmérés szerint az ESG már az üzleti sikeresség alapját képezi, és a vezérigazgatók 69 százaléka állítja, hogy ezeket a szempontokat az értékteremtés eszközeként építették be üzleti tevékenységébe.

Hirdetés

Továbbra is optimisták a világgazdaság növekedési kilátásaival kapcsolatban a világ legnagyobb vállalatainak vezérigazgatói, de saját vállalatuk növekedésébe vetett bizalmuk csökkent, míg a gazdasági növekedés kockázatai között első helyre a geopolitikai és politikai bizonytalanság került - derült ki a KPMG globális felméréséből.

A globális tanácsadó cég kilencedik KPMG CEO Outlook 2023 felmérése szerint a tavalyi 71 százalék után idén a vállalatvezetők 73 százaléka volt bizakodó a világgazdaság három éves kilátásaival kapcsolatban, míg saját cégük növekedésébe vetett bizalmuk három éves mélypontra, 77 százalékra csökkent.

A növekedés kockázatai között első helyre ugrott a geopolitikai és politikai bizonytalanság, míg egy évvel korábban a politikai bizonytalanság a rangsorban a hetedik helyen állt. A kockázatok között 2022-ben és 2023-ban az első háromban szerepeltek a szervezeti-működési problémák, illetve a feltörekvő/diszruptív technológiák.

A hosszan tartó bizonytalanság, az egybefonódó válságok - polikrízis - arra kényszerítette a vezérigazgatókat, hogy céltudatos megközelítéssel reagáljanak a bizonytalanságokra, átértékeljék stratégiai prioritásaikat, és együttműködésre épülő vezetői magatartással éljenek - értékelte a kutatás eredményeit Rózsai Rezső, a KPMG vezérigazgatója a közleményben.

Hirdetés

A felmérés rávilágított arra, hogy a vállalatvezetők stratégiai prioritásai továbbra is három fő csoportba sorolhatók: technológia-digitalizáció-AI (mesterséges intelligencia), az ESG (környezeti, társadalmi és vállalati irányítási kérdések) keretrendszer, valamint a munkaerő megtartása és tehetséggondozás.

A felmérés szerint az ESG már az üzleti sikeresség alapját képezi, és a vezérigazgatók 69 százaléka állítja, hogy ezeket a szempontokat az értékteremtés eszközeként építették be üzleti tevékenységébe.

Tízből 7 vállalatvezető középtávú befektetéseinek élén a generatív mesterséges intelligencia áll, de legtöbben (57 százalék) az új technológiába történő beruházásoknál etikai kihívásokat hozták fel visszatartó erőként.

A mesterséges intelligencia és a gyorsan változó technológiai környezet miatt a cégvezetők szerint megnőtt az igény a gyorsabb reagálásra, a hatékonyabb együttműködésekre, ezért közel kétharmaduk (64 százalék) arra számít, hogy a következő három évben teljes mértékben visszatérnek az irodai munkavégzéshez.

Tízből közel kilencen (87 százalék) kilátásba helyezte, hogy az irodai munkavégzést pénzügyi jutalommal, vagy előreléptetéssel ösztönzik.

A KPMG idei felmérésében a világ 11 országának 1325 vállalatvezetője vett részt. Az általaluk képviselt cégek mindegyikének árbevétele meghaladta az 500 millió dollárt, egyharmaduk éves forgalma pedig átlépte a 10 milliárd dolláros határt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.