Hirdetés
. Hirdetés

Lefagynak a régebbi MacBookok a Big Sur frissítéstől

|

A probléma egyes MacBook Pro modelleket érint, egyelőre érdemes várni a telepítéssel.

Hirdetés

A MacOS legújabb verziója, a Big Sur nemrég jelent meg, és bizonyára sokan pörögtek rá már az első napokon, hogy almás gépeikre minél előbb feltelepítsék. Hamarosan azonban kiderült, hogy nem mindenkinek lett kellemes élmény az első találkozás az új rendszerverzióval. Az Apple fórumain, a Redditen és egyéb közösségi oldalakon egyre többen panaszkodnak, hogy a 2013 második felében és a 2014 közepén gyártott 13 hüvelykes MacBook Prókat teljesen tönkreteszi a telepítés.

Hirdetés

A beszámolók szerint az érintett gépeken az install utáni újraindítás az utolsó értelmes művelet, amit el tudnak végezni - ezután viszont fekete képernyő fogadja őket és a laptopok semmilyen külső "ingerre" nem reagálnak. Még az sem segít, ha valamilyen hard reset megoldással próbálkoznak a meglepett felhasználók, esetleg az NVRAM-ot és az SMC-t próbálják alapállapotba hozni.

Egyelőre egyvalaki jelzett egy lehetséges, de eléggé durva megoldást: egy hardvermérnök eltávolított egy IC chipet a HDMI portból, és ezután képes volt elindítani a MacBookját, de egyelőre azt is jelezte, miszerint egyáltalán nem biztos, hogy ez a pontos ok, ezért inkább senki ne próbálkozzon hasonlóval.

Az Apple egyelőre arra kéri az érintetteket, hogy vigyék szervizbe a meghibásodott gépeket, állítólag ott már tudni fogják a megoldást. De ha lehet, inkább várjon mindenki a régebbi modellek frissítésével, amíg hivatalosan is jelzi a gyártó, hogy már biztonságos Big Sur-t telepíteni.

A pórul járt tulajdonosok mindenesetre háborognak, hiszen a jelzett modellek már nem garanciálisak, még azok sem, amelyekre külön AppleCare-t vásároltak, azóta ez is lejárt. Azt pedig még nem tudni, hogy az Apple saját hibájának tekinti majd az esetet, vagy a szervizelésért (illetve esetleges cseréért) komoly díjat számít majd fel nekik.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.