Hirdetés
. Hirdetés

Linuxra megy a Microsoft SQL Server

|

A meglepő bejelentést a széles körben idén elérhetővé váló SQL Server 2016 kapcsán tette a Microsoft.

Hirdetés

Nem minden előzmény nélküli persze a fejlemény, mivel a Microsoft vezetését átvevő Satya Nadella már 2014-ben szerelmet vallott a Linuxnak, de a szoftvercég csütörtökön, New Yorkban megrendezett Data Driven konferenciáján elhangzott szavak sokakat mégis váratlanul értek.

Az eseményen egyébként az SQL Server 2016 kereskedelmi forgalomba bocsátását felvezető kampányt kezdte meg a Microsoft, az új verziót az adatbázis-kiszolgáló eddigi legjelentősebb továbbfejlesztésének nevezve.

Új adatbázis-kezelőnél ugyanis jóval többet, a nyilvános felhőben és házon belül egyaránt következetesen használható, teljes körű adatmenedzsment- és üzleti analitikai platformot ad az SQL Server 2016, amelyre a vállalatok intelligens, üzletkritikus alkalmazásokat építhetnek.

Valójában az elmúlt egy évben a Microsoft Azure SQL Database as a Service adatbázis-szolgáltatásán belül több mint 1,4 millió SQL adatbázis futtatott a 2016-os verzió kódján. Az SQL Server 2016-ot így a szoftvercég joggal nevezi az első, felhőben született adatplatformnak, amely már jóval kereskedelmi forgalomba kerülése előtt a gyakorlatban bizonyította robusztusságát.

Többek között olyan újdonságokkal érkezik az SQL Server 2016, mint a nyugvó, a mozgó és a gépi memóriában levő adatok folyamatos titkosítása, 30-100-szoros teljesítménynövekedést adó in-memory támogatás minden munkaterheléshez, mobil BI-támogatás iOS, Android és Windows Phone alapú eszközökön, valós idejű, prediktív analitika (a korábban felvásárolt Revolution Analytics nyílt forráskódú technológiájára épülő Microsoft R Server alapjain) az operatív és az analitikai adatokon egyaránt, valamint hibrid architektúrák támogatása: a Strech Database technológiával a vállalatok például dinamikusan, transzparens és biztonságos módon terjeszthetik ki tranzakciós adatbázisukat a Microsoft Azure felhőjébe, az AlwaysOn Availability Groups funkcióval pedig katasztrófatűrő megoldást alakíthatnak ki, költséghatékonyan.

Az SQL Server 2016 idei, piaci bevezetésével együtt a Microsoft azt is bejelentette, hogy azt Linuxon is elérhetővé teszi. A lépéstől - amelyet a Red Hat és az Ubuntu is üdvözölt - a szoftvercég azt várja, hogy az SQL Servert a vállalatok Windowson és Linuxon is egységes adatplatformként fogják használni. Az SQL Server alapvető, relációsadatbázis-képességei előzetes formában mostantól kipróbálhatók a nyílt forráskódú operációs rendszeren, míg a széles körű hozzáférhetőség 2017 közepére várható.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.