Hirdetés
. Hirdetés

Microsoft Ignite 2023 - AI chipek és másodpilóták

|

Felhő infrastruktúráját mesterséges intelligenciára optimalizált, egyedi fejlesztésű processzorokkal és integrált rendszerrel frissíti, jelentette be a Microsoft. Éves technológiai konferenciáján a szoftvercég másodpilóták seregét vonultatta fel, amelyek az üzleti felhasználók, a fejlesztők és az üzemeltetők hatékonyságát is a felhőkbe repítik.

Hirdetés

A mesterséges intelligencia vállalati alkalmazásának korszakalkotó erejű lendületet adott a sok milliárd paraméteren tanított, nagy nyelvi modellek, közöttük az OpenAI GPT exponenciálisan felgyorsuló fejlődése, valamint az olyan, világszerte milliók által használt generatív AI szolgáltatások elterjedése, mint a Bing Chat Enterprise és a Microsoft Copilot. A szoftvercég most a szilíciumtól kezdve a rendszerekig újradefiniálja felhő infrastruktúráját, hogy az AI képességeket minden vállalat, alkalmazás és felhasználó számára hozzáférhetővé tegye.

Ignite 2023 technológiai konferenciáján a Microsoft bemutatta első, saját fejlesztésű AI gyorsító lapkasorozatát, az Azure Maiát, amelyet olyan felhőalapú munkaterhelések futtatására optimalizált, mint az OpenAI modellek, a Bing, a GitHub Copilot és a ChatGPT. A most debütáló Maia 100, a sorozat első nemzedéke, 105 milliárd tranzisztort tartalmaz, így az 5 nanométeres technológiával készült chipek között az egyik legnagyobbnak számít. A Maia 100-hoz fűződő innovációk a szilíciumon túl a megfelelő teljesítményt és hatékonyságot biztosító szoftveres és hálózati képességekre, valamint a hűtésre és a mindezt befogadó, egyedi rack szekrények kialakítására is kiterjednek. A végponttól végpontig érő rendszer-optimalizálás a mesterséges intelligencia további, úttörő fejlesztéseinek és alkalmazásainak futtatására készíti fel az Azure AI infrastruktúrát.

A Maia 100-zal együtt premierezett a Microsoft szintén egyedi fejlesztésű CPU sorozata, az Arm architektúrára épülő Azure Cobalt is. Az új processzor a szoftvercég felhőjében futó, általános munkaterhelésekhez ad optimális teljesítményt és energiahatékonyságot. A sorozat első nemzedéke, a Cobalt 100 egy 64 bites, 128 magos chip, amely a jelenlegi Azure Arm lapkákhoz képest 40 százalékkal növeli az olyan szolgáltatások teljesítményét, mint például a Microsoft Teams és az Azure SQL.

Hirdetés

Mostantól általánosan elérhető a szoftvercég Azure Boost integrált rendszere is, amely az adat- és a hálózatintenzív munkaterhelések futtatását veszi át a hoszt szerverektől az írási-olvasási teljesítmény és az átviteli sebesség növeléséhez. A Microsoft emellett processzorszállító partnereivel is újabb infrastruktúra megoldásokat jelentett be. Azure felhőjében a felhasználók például a jövő év elejétől az AMD új Instinct MI300X grafikus processzorával gyorsított virtuális gépeket is választhatnak AI munkaterheléseik futtatásához. A konferencia közönsége demót láthatott továbbá az NVIDIA H100 Tensor Core grafikus processzoraival gyorsított virtuális gépek NC H100 v5-ös sorozatából. Mellettük a szoftvercég a soron következő NVIDIA H200 Tensor Core GPU-kon futó, mesterséges intelligenciára optimalizált virtuális gépek bejelentését is tervezi.

Másodpilótát mindenkinek

Sok vállalatvezetőt érdekel a Copilot for Microsoft 365 nyolc hónappal ezelőtti bemutatkozása óta, hogy a másodpilóta pontosan milyen hatással van a munkavégzésre. Kérdéseikre a szoftvercég friss Work Trend Index jelentése ad választ, amely szerint a felmérésben részt vevő Copilot-felhasználók többsége - a válaszadók 70, illetve 68 százaléka - úgy ítéli, hogy az AI asszisztens támogatásával munkája termelékenyebbé és színvonalasabbá vált. A megkérdezettek átlagosan 29 százalékkal gyorsabban végeznek olyan feladatokkal, mint az információk keresése, a szövegek szerkesztése és a kivonatok, összegzések készítése, 68 százalékuk pedig kijelentette, hogy a másodpilóta segítségével könnyebben kezd bele kreativitást igénylő projektekbe.

A Microsoft célja, hogy a továbbiakban minden vállalati területen és szerepkörben AI asszisztensekkel támogassa a munkavégzést, és ehhez máris új másodpilóták sorát mutatta be. Mindenekelőtt a novembertől általánosan elérhető Microsoft Copilot for Microsoft 365 új digitális műszerfalat kapott, amelyen a vállalatok számszerűen kimutathatják és követhetik a másodpilóta üzleti hatását, így hasonló felismerésekre juthatnak, mint a Work Trend Index szerzői. A Copilot további képességekkel is újított, amelyek többek között a szerepköralapú testreszabást, valamint az Outlook- és a Teams-felhasználók együttműködését támogatják friss fehértáblás, jegyzetelő, átiratkészítő és más funkciókkal.

Premierezett a Microsoft Copilot Studio, egy low-code fejlesztőeszköz, amely az adott vállalat üzletkritikus adatainak és egyedi munkafolyamatainak integrálását segíti a Copilot for Microsoft 365 testreszabásához. A szintén új Microsoft Copilot for Service az ügyfélszolgálaton dolgozó ügyintézők természetes nyelven megfogalmazott kérdéseire ad gyors és releváns válaszokat, amelyekhez a vállalat tudástáraiban keres információkat.

A Copilot in Microsoft Dynamics 365 Guides a generatív AI képességeit és a kevert valóság lehetőségeit ötvözi az első vonalban dolgozó alkalmazottak támogatásához. Az elsőként a szoftvercég HoloLens 2 okosszemüvegén elérhető, szóbeli utasításokkal és mozdulatokkal vezérelhető másodpilóta a helyszíni szolgáltatásokat, szerelést, karbantartást végző szakemberek munkáját segíti a kevert valóságban megjelenített, interaktív útmutatókkal. Az IT szakembereket pedig a Microsoft Copilot for Azure támogatja az alkalmazások és az infrastruktúra megtervezésében, üzemeltetésében és hibajavításában. A felhasználók szerepét és céljait értő, egységes, párbeszédalapú környezetet teremtő másodpilótával az informatikai csapatok mélyebben betekinthetnek munkaterheléseik működésébe, jobban kiaknázhatják az Azure lehetőségeit, valamint összehangolhatják feladataikat a felhő és a peremhálózat között.

Másodpilótáját emellett mindenki számára hozzáférhetőbbé tenné, mondta a Microsoft, ezért keresőjében az eddigi Bing Chat és Bing Chat Enterprise szolgáltatást a Copilot váltja. A felhasználók, akik Entra ID (volt Azure Active Directory) azonosítójukkal használják a másodpilótát a Bingben, az Edge böngészőben vagy a Windowsban, hamarosan vállalati osztályú adatvédelmet élvezhetnek, mivel a Copilot december elsejétől általánosan elérhető lesz számukra.

Jó adat a jó AI alapja

A Microsoft hasonló fejlesztésekkel segíti a vállalatokat adataik és AI eszközeik egyszerű összekapcsolásában is. Közéjük tartozik az idei Build fejlesztői konferencián bejelentett Microsoft Fabric, amely már általánosan elérhető. A SaaS modellben használható, végponttól végpontig érő, egységes adatanalitikai platform egy adott szervezet minden adatát és elemzésükre használt, összes analitikai eszközét közös nevezőre hozza, és egy helyen teszi hozzáférhetővé. Az AI-alapú platform másodpilótája, a Copilot in Microsoft Fabric az Office alkalmazásokhoz és a Teams platformhoz is kapcsolódik, hogy ezzel is előmozdítsa az adatokban rejlő lehetőségek kiaknázását és az adatkultúra vállalati szintű fejlesztését.

Hivatásos fejlesztőket segít az új AI modellek integrálásában a Microsoft felhőjében frissen elérhető Model-as-a-Service szolgáltatás, az előzetesként bemutatott Azure AI Studio eszközeivel pedig a szervezetek akár saját másodpilótákat is építhetnek maguknak.

Nem utolsósorban másodpilótát kapnak az adatok és a hibrid, többfelhős informatikai környezetek biztonsága felett őrködő szakemberek is. Microsoft Sentinel és Microsoft Defender XDR (korábbi nevén Microsoft 365 Defender) megoldásait egyesítve a szoftvercég létrehozta a Unified Security Operations Platformot, amelyen Security Copilot érkezik a vállalatokhoz. Beépített generatív mesterséges intelligenciájával az egységes platform a kibervédelmi környezet komplexitását csökkenti, ezzel is segítve a fenyegetések gépi gyorsaságú észlelését és megválaszolását.

A Security Copilot kiterjesztett képességeit a Microsoft beépítette Intune, Purview és Entra megoldásaiba is. Utóbbiban az IT adminisztrátorok az azonosság- és hozzáférés-kezelés problémáit háríthatják el gyorsabban a mesterséges intelligencia támogatásával. A Purview adatirányítási megoldásban a másodpilóta az adatbiztonsági riasztásokhoz ad problémamegoldást megkönnyítő kontextust, míg az Intune egységes végpontkezelő szolgáltatásban "mi lenne, ha" típusú elemzésekkel segíti a rendszergazdákat az irányítás és a megfelelés javításában.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.