Hirdetés
. Hirdetés

Mikor csökkennek végre az SSD árak?

|

A piacelemzők csupán 2019-re várják a személyi számítógépekhez és mobil eszközökhöz használt alkatrészek árának jelentősebb mérséklődését.

Hirdetés

A közeljövőben a PC-k, okostelefonok és tabletek árának emelkedése várható, mivel drágulnak az alkatrészek. Hiány lesz ugyanis DRAM-okból, flash memóriákból és kijelzőkből. A Gartner előrejelzése szerint a memória és a NAND flash (ezeket használják az SSD-khez) lapkák ára jövőre fog fokozatosan csökkenni, de komolyabb áresés csak 2019-ben várható.

Ennek hatására csökkenni fog a személyi számítógépek és a mobil eszközök ára. Újra érdemes lesz a hozzáértőknek alkatrészekből maguknak összeállítaniuk a PC-jüket, míg a gyártott készülékek esetében az áresés mértéke attól fog függni, hogy a gyártó cégek mennyire érvényesítik az árban az alkatrészek alacsonyabb beszerzési költségeit. Remélhetőleg megtörténik a PC-k é mobil eszközök árcsökkenése, ami több mint egy évtizede általános trendként volt tapasztalható.

A Gartner adatai szerint a DRAM-árak 2016 közepe óta megduplázódtak, míg a NAND flash-árak növekedésének eredményeképpen az SSD-k gigabájtonkénti költsége riasztó mértékben emelkedett. A piackutató cég elemzői szerint a NAND flash és a DRAM árak ebben a negyedévben érik el a csúcspontjukat. Az alkatrész-árak emelkedése miatt a Lenovónak újra át kellett tekintenie számítógépei árazását. A HP lenyelte a magasabb alkatrész-árakat, de az is igaz, hogy az amerikai gyártó a prémium kategóriájú számítógépek irányába mozdult el a nyereségesség növelése érdekében.

A DRAM-ok és a NAND flash lapkák iránti igény azáltal nőtt meg, hogy a gyártók elkezdtek több memóriát és nagyobb kapacitású tárolóeszközöket elhelyezni számítógépeikben. Ezen az úton az Apple járt elől, amely egyre több memóriát, illetve nagyobb háttértárat pakolt a Mac gépekbe, az iPhone-okba és az iPadekbe. Követte őt a többi gyártó, köztük a Samsung. A koreai gyártó legújabb Galaxy S8+ okostelefonjának létezik 6 gigabájt RAM-mal és 128 gigabájtos tárolóval felszerelt verziója is.

A gyártók az egyre népszerűbb virtuális valóság alkalmazások és a játékok miatt kénytelenek felturbózni eszközeik memória- és háttértár-kapacitását.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.