Hirdetés
. Hirdetés

Négymillió dolláros munkaügyi botrány: alulfizette női és ázsiai szakembereit a Google

|

Az amerikai Munkaügyi Minisztérium rutinellenőrzése során tárta fel a rendszerszintű hibákat.

Hirdetés

Több mint 5500 munkavállalójának és egykori álláspályázóinak fizet kompenzációt a Google. Az amerikai digitális technológiai óriásvállalat, bár nem ismerte el a hátrányos megkülönböztetést, ezzel zárná le azt az eljárást, amely szerint diszkriminálta az ázsiai származású szakembereket és a nőket több központjában is.

Az eljárás négy évvel ezelőtt indult, miután az amerikai Munkaügyi Minisztérium vizsgálatából kiderült, a Google nem alkalmazott egységes bérezést. Az OFCCP egy rutinellenőrzése során tárta fel a rendszerszintű hibákat. Az adatok szerint az óriáscég 2014 és 2017 között kevesebb fizetést adott a női alkalmazottainak, mint az ugyanabban a pozícióban dolgozó férfiaknak. Cserébe most 1,35 millió dollárt fizet ki a több mint 2500 fő, informatikusként foglalkoztatott hölgynek. 

Hirdetés

A Google határozottan tiltakozik a vádak ellen:

Abban hiszünk, hogy mindenki a teljesítménye után kapja a fizetését, nem pedig az alapján, hogy ki az illető. Cégünk nagy gondot fordít arra, hogy a felvétel és a bérezés igazságos és elfogulatlan legyen.

Mégis hajlandó a vállalat a megegyezésre az ügyben. Ennek keretében további 1,23 millió dollárt ad olyan nőknek és ázsiai származásúaknak (összesen 1700 embernek), akik korábban állásra jelentkeztek a vállalathoz, de végül nem vették fel őket. Továbbá a vállalat 1,25 millió dollárt különít el további fizetési kiigazításokra.

Amerikai lapértesülések szerint a Google a múltban "foggal-körömmel" küzdött azért, hogy ne kelljen annyi adatot szolgáltatnia a hatóságoknak a munkavállalói bérösszegekről. Sőt, emlékeztettek az elbocsátott Timnit Gebru mesterségesintelligencia-kutató esetére is, aki arról panaszkodott kollégáinak, hogy a vállalat nem tartja fontosnak a női kollégák alkalmazását.

De nemcsak a Google-t érték ilyen vádak, állítólag az Oracle esetében is történt egy állásfoglalás az amerikai Munkaügyi Minisztérium részéről még 2017-ben, miszerint szisztematikusan többet fizettek a kaukázusi férfi munkavállalóknak, mint az azonos munkakörben lévő társaiknak. Ám a bíróság kimondta, a szakhatóság nem tudta érdemben bizonyítani ezeket a vádakat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.