Hirdetés
. Hirdetés

Nem érti senki, miért optimisták a technológiai szektor szereplői

|

Pedig a geopolitikai események, az ellátási láncok akadozása, az alapanyag- és munkaerőhiány a technológiai szektort sem kerülte el.

Hirdetés

A gazdasági nehézségek és a folyamatosan változó szabályozói környezet hatására a technológiai szektornak is egyre több kihívással kell szembenéznie, ennek ellenére az iparág szereplői továbbra is a bevételeik növekedésére számítanak - derül ki a DLA Piper legfrissebb nemzetközi kutatásából. A jogi iroda elemzése megvilágítja az olyan technológiai szektort befolyásoló tényezőket és trendeket is, mint az ESG, a kiberbiztonság vagy a fintech bevezetése.
A DLA Piper Technology Index 2022 Riport eredményei friss nemzetközi kutatáson alapulnak, amelynek keretében 350 európai székhelyű (10 millió eurótól 10 milliárd euróig terjedő árbevételű) vállalat felsővezetői osztották meg az ágazattal kapcsolatos várakozásaikat. A 2022-es riport az indexnek már a hatodik kiadása.

Optimista kilátások

A geopolitikai események, az ellátási láncok akadozása, az alapanyag- és a munkaerőhiány a technológiai szektort sem kerülték el, azonban a kutatás eredményei azt mutatják, hogy az iparág ellenállónak bizonyul a nehézségekkel szemben. A felmérésben résztvevők 66%-a bevételeik növekedésére számít a következő 12 hónapban, a megkérdezettek 28%-a 6-10%-os emelkedéssel számol.

A kutatás az elmúlt időszak, különösen a Covid-19 járvány hatásait is igyekezett részletesebben feltárni. A felsővezetőkkel készített interjúkból kiderült, hogy a vállalatok 99%-a jelenleg is intézkedéseket folytat a járvány hatásainak mérsékléséért, elsősorban a termék- és szolgáltatáskínálat finomításával, de az árképzés felülvizsgálata és az ideiglenes munkaerő-csökkentés is a bevett eljárások közé tartozik. Ugyanakkor a vezetők jelentős része a pandémia hatásaira is optimistán tekint, a megkérdezettek 52%-a szerint a járvány pozitív hatással lesz az üzleti tevékenységük kínálati oldalára a következő időszakban.

"A gazdasági kihívások, valamint a folyamatosan változó és szigorú szabályozási környezetnek való megfelelés komoly nyomást helyez a vállalatvezetők vállára. Ennek ellenére a technológiai szektor szereplői agilisnak és rugalmasnak bizonyultak, a nehézségekben az átalakulás és a növekedés lehetőségét látják, beruházások és innováció tekintetében egyaránt" - mondta el Kozma Zoltán, a DLA Piper Hungary Technológiai csoportvezető partnere.

ESG szemlélet az IT-szektorban

Az ESG szemlélet térnyerése a technológiai szektort is elérte az elmúlt években, amelyre a válaszadók 68%-a lehetőségként tekint, sőt, a kutatásban résztvevők 46%-a 1-10-es skálán 8-as vagy annál magasabb prioritásúnak minősítette az ESG kérdéseket. A szemlélet jelentőségét mutatja az is, hogy a válaszadók 41%-ának jelenleg is van fenntarthatósági kérdésekkel és szempontokkal specializáltan foglalkozó felsővezetői képviselője. A vállalatvezetők úgy gondolják, hogy az ellátási lánc elszámoltathatóságának megkövetelése és a 2030-ig történő karbonsemlegesség a két legfontosabb intézkedés, amelyre az ágazatnak a környezeti fenntarthatóság terén törekednie kell.

Hirdetés

Technológiai megoldások terjedése

A riport az elmúlt évek legjelentősebb technológiai megoldásaival és fejlesztéseivel kapcsolatos várakozásokat is megvilágítja. A felmérés alapján az 5G növekedési potenciált kínál az intelligens városok, az IoT-eszközök és -hálózatok, valamint a pénzügyi szolgáltatások megvalósításában, azonban a válaszadók szerint a technológia elterjedésében komoly akadályt jelentenek a beruházási és csatlakozási költségek.

A mesterséges intelligencia bevezetésének már számos előnyét tapasztalták a vezetők, a legfontosabbak között elsősorban a rugalmasságot, a hatékonyabb eljárásokat és a folyamatok gyorsaságát emelték ki, azonban sokan bizonytalanok a bevezetés költségeinek megtérülésében. A fintech beruházások megvalósítását hátráltató tényezőként pedig leggyakrabban a szabályozási követelményeket, a meglévő üzleti tevékenység megzavarásának veszélyét, valamint a fintech-szolgáltatók pénzügyi erejének hiányát nevezték meg.

A kutatás részletes eredményei a DLA Piper Technology Index 2022 kiadványában érhetőek el.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.