Hirdetés
. Hirdetés

Nyomoz a Microsoft a Windowst illegálisan aktiválók után

|

Bírósági végzéssel próbálja elérni, hogy az internetszolgáltató kiadja az illegálisan aktiválók nevét.

Hirdetés

Egy szövetségi bíróhoz fordult a Microsoft, hogy adjon ki végzést a Comcast internetszolgáltatónak annak érdekében, hogy azonosítani lehessen azokat a feltételezett szoftverkalózokat, akik a Windows 7 és az Office 2013 több ezer példányát aktiválták ellopott termékkódok segítségével.

Egy ismeretlen hosszúságú időintervallumban - de legalább az elmúlt három évben - egy IP-címről több ezer Microsoft-termékkulccsal aktiváltak szoftvereket, írta a bírósághoz intézett beadványában a világ legnagyobb szoftvergyártója. Ezeket a termékkulcsokat a vállalat ellátási láncától lopták el, a legálisnál többször használták őket, valaki máshoz tartoztak, vagy nem a számukra kijelölt földrajzi régióban használták őket.

Sok más szoftvergyártóhoz hasonlóan a Microsoft is termékkulcsot - amely 25 alfanumerikus karakterekből áll - használ a szoftverlicencek számítógéphez rendeléséhez. Ez kulcsfontosságú eleme a vállalat szoftverkalózkodás elleni technológiájának.

A Microsoft azt kéri a bíróságtól, hogy adjon ki a Comcast internetszolgáltató számára egy végzést, amely kötelezi arra, hogy azonosítsa a Microsoft által megadott IP-cím - amelyről a szoftvergyártó szerint a termékaktiválásokat elvégezték - internetelőfizetőjét.

Annak ellenére, hogy a legkülönfélébb vizsgálati módszereket alkalmazta, a Microsoft nem volt képes azonosítani az ismeretlen elkövetőket, írta bírósági beadványában a szoftvergyártó, amelynek birtokában van az IP-cím, valamint azok az időpontok, amikor erről termékkulcsokat aktiváltak.

A múltban a Microsoft többször is megváltoztatta szoftverei aktiválásának módját, de a lényeg ugyanaz maradt: a termékeket aktiválni kell ahhoz, hogy teljes funkcionalitással működjenek. A Windows 10 esetében megint csak változtatott az aktiváláson - néhány, de nem minden esetben - az úgynevezett digitális jogosultság bevezetésével, amely egy eszköz aktiválási állapotát a Microsoft szerverein tárolja. Ha az aktiválás állapotát egy eszközhöz rendelik, az aktiválva is marad, még akkor is, ha a szoftvert újratelepítik (néhány kivételtől eltekintve, például ha jelentős változtatásokat hajtanak végre a hardveren). A digitális jogosultság feleslegessé teszi, vagy csökkenti a 25 karakteres termékkulcs szerepét, azonban a régebbi szoftverek, többek között a Windows 7 és az Office 2013 esetében azonban továbbra is termékkulcs szükséges az aktiváláshoz.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.