Hirdetés
. Hirdetés

Öt fontos szoftverfejlesztési trend 2023-ban

|

Lássuk a legfontosabb trendeket!

Hirdetés

Várhatóan lehűlnek az olyan szoftverfejlesztési trendek, mint a blokklánc-alkalmazások és az alacsony kódú programozás, miközben a fejlesztői álláspiac is nyugodtabbá válik. Azaz 2023-ban kevesebb lesz az izgalom a szoftverfejlesztők körében, amibe azonban a gazdasági körülmények még beleszólhatnak.

Az ITPro Today összeszedte a legfontosabb trendeket.

1. Szárnyalni fog a mesterséges intelligenciával támogatott programozás

Már évek óta elérhetőek olyan eszközök, amelyek MI segítségét veszik igénybe a forráskód írásában. Most azonban döntő vagyunk, köszönhetően az elmúlt évben bevezetett újfajta AI-asszisztált kódolási eszközöknek, mint a GitHub Copilot és az Amazon CodeWhisperer.

Ezért 2023-ban várhatóan egyre több fejlesztő fog legalább kísérletezni az MI által generált kóddal. Nem biztos, hogy az MI-asszisztált kódolás 2023 végére olyan szintre érik, ami ezeket az eszközöket a legtöbb fejlesztő munkafolyamatának mindennapos részévé teszi, de egyre több programozó fog legalább játszani az eszközökkel, és alkalmanként viszonylag hétköznapi kód generálására is használni fogja őket.

Hirdetés

2. A kripto- és blokkláncfejlesztés leállása

A blokklánc-fejlesztés eddig sem robogott valami gyorsan, de 2023-ban kezd teljesen leállni. A blokklánc-hype kezd lecsengeni, ráadásul a blokkláncra való kódolás valójában sosem volt annyira érdekes vagy speciális, hiszen a blokklánc-alapú alkalmazások eredetisége inkább magának a blokkláncnak az architektúrájából, mint a blokklánccal kölcsönhatásban lévő szoftver logikájából fakad.

3. A Low-Code programozás egyre kevésbé lesz divatos

A kriptográfiát övező hype-hoz hasonlóan a low-code programozás körüli energia is valószínűleg megmarad a következő év során. Ez nem azért van, mert a low-code programozás eltűnik. Már nagyon régóta létezik, és ma is vannak jó okok arra, hogy kihasználják az ilyen megoldások előnyeit.

A low-code eszközök egyedi biztonsági kihívásokat jelentenek, és nem mindig a legjobb teljesítményű vagy legköltséghatékonyabb alkalmazásokat eredményezik. Ha valaki már most is alacsony kódú platformokat használ, valószínűleg 2023-ban is így fog tenni. De ezen alkalmazások elterjedése lassulni fog, ahogy a fejlesztők rájönnek, hogy az alacsony kódnak megvannak a maga korlátai.

4. A monolitok a konténerek felé mozdulnak el

A fejlesztők nyomás alatt vannak, hogy az alkalmazásokat olyan platformokra migrálják, mint a Kubernetes, és hogy az alkalmazásokat környezet-agnosztikusabbá tegyék. Ezekhez az alkalmazásoknak konténerekben kell futniuk.

A konténereken belül futtatott monolitikus alkalmazások számának növekedését fogjuk látni. Bár a konténereket leggyakrabban a mikroszolgáltatásokkal hozzák összefüggésbe, semmi akadálya egy teljes monolitikus alkalmazás konténerben futtatásának. Ennek előnyei is vannak, például az alkalmazás telepítésekor kevesebb külső környezeti függőséggel kell számolni.

5. Lassul a szoftverfejlesztők felvétele

A szoftverfejlesztők évek óta irigylésre méltó előnyt élveznek a munkaerőpiacon. A vállalatok kétségbeesetten kerestek programozókat, és hajlandóak voltak elég jó fizetéseket adni, hogy felvegyék és megtartsák őket. Kevés tényező mutat arra, hogy ez a tendencia megváltozna. Úgy tűnik, a fejlesztők még mindig könnyedén találnak állást.

De az nem biztos, hogy ez 2023-ban végig így is marad. Az elmúlt évben bekövetkezett általános gazdasági lassulás (amely a technológiai iparágat különösen súlyosan érintette), valamint a nagy technológiai vállalatoknál az elmúlt hónapokban történt nagyarányú elbocsátások és távozások valószínűleg a fejlesztők számára kevésbé rózsás munkaerő-piaci kilátásokat eredményeznek.

A jó fejlesztők 2023-ban még mindig találnak majd jó állásokat, de nem biztos, hogy úgy válogathatnak közülük, mint a korábbi években. Néhány "túlfoglalkoztatott" fejlesztőnek pedig lehet, hogy be kell érnie azzal, hogy egyszerre csak egy munkát végezzen.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.