Hirdetés
. Hirdetés

Programtervező informatikus képzés az ELTE-n

|

A siker képlete: megbízható tudás, naprakész gyakorlati tapasztalat és nemzetköziség.

Hirdetés

Kérdéseinkre Horváth Zoltán, az ELTE Informatikai Karának dékánja, az EIT Digital Budapest Associate Partner Group igazgatója válaszolt.

Computerworld: Infokommunikációs területen működő szakmai szervezetek és munkaadók részéről gyakran elhangzó igény, hogy a frissen végzett informatikusok már pályakezdőként is releváns gyakorlati tapasztalattal rendelkezzenek. Milyen lehetőségeket kínál, és hogyan használja fel az iparral kialakított kapcsolatait ezen a téren az ország legnagyobb, programtervező informatikusokat képző intézménye?

Horváth Zoltán: Valóban, ipari együttműködések szükségesek a versenyképes informatikaoktatáshoz. Fontos azonban látnunk, hogy az infokommunikációs munkaerőpiac igen sokszínű közeg, ahol a kereslet és a kínálat nagyon széles spektrumon mozog az egyszerű kódolótól a csúcstechnológiai kutató-fejlesztő szakemberekig. Kutatóegyetemként és az ország legnagyobb presztízsű programtervező informatikusokat képző egyetemeként az ELTE célja ez utóbbiak, azaz a mester- vagy PhD-szintű szoftverfejlesztők képzése. Úgy gondolom, hogy minden felsőoktatási intézménynek meg kell találnia azokat az ipari partnereket és azokat a speciális ipari együttműködési formákat, amelyek optimálisan illeszkednek az adott intézmény stratégiai céljainak megvalósításához. Az ELTE alapvetően a hosszú távú kutatási együttműködések, például közös kutatólaborok kialakításában érdekelt, ahol a hallgatók tanulmányaik részeként már korán bekapcsolódhatnak a valódi kutatási feladatok megoldásába, felkészülhetnek az élvonalbeli fejlesztői munkára, s ezért kreditet, sőt ösztöndíjat is kaphatnak. 2011-ben jött létre a Karon az Ericsson Szoftvertechnológiai Labor, amely immár öt éve stabilan működik, hallgatók, ipari szakemberek és oktatók közös munkájának eredményeképpen, és modellként szolgál a további együttműködések kialakításához. Mesterhallgatóink több mint fele vesz részt labortípusú képzésben. Rendkívül nagy perspektívát látok ebben a képzési formában, amelynek tapasztalataira akár egy tudományegyetemi speciális mesterszintű duális képzési forma is épülhetne.

CW: Egyéb formában is bevonja ipari partnereit a Kar a hallgatók gyakorlati képzésébe?

HZ: Több mint száz ipari partnerrel működünk együtt a kötelező szakmai gyakorlat, illetve a kooperatív képzés (féléves, cégnél eltöltött gyakorlat elsősorban mesterszakos hallgatóknak) biztosítása céljából. A szakma gyakorlati oldalának megismerésén túl ezek a képzési formák lehetőséget biztosítanak az alap- és mesterszakos hallgatóknak, hogy megismerjék egy-egy informatikai cég mindennapjait. A labortípusú együttműködések mellett egy-egy szűkebb szakterület oktatásában is együttműködünk ipari partnerekkel, így hamarosan megalakul a Karon az Adattudományi Tanszék az IK és a Deutsche Telekom Innovation Laboratories (T-Labs) együttműködésében, illetve a Bosch-sal közösen indítandó mesterszakunkon önjáró autók szoftvereit fejlesztő informatikusokat fogunk képezni. Ipari együttműködő partnerünk többek között a Nokia Solutions and Netwoks, a LogMeIn, az NNG, az OTP, a Magyar Telekom, a Morgan Stanley, a Microsoft, a Samsung is.

CW: Az informatikai ipar innovációs potenciáljának növelése kulcsfontosságú lehet az elkövetkező időszakban az ágazat fejlődése szempontjából. Ezekre a kihívásokra hogyan tudja felkészíteni az ELTE a hallgatóit?

HZ: Az ELTE vezetésével működik az EIT Digital budapesti társult csomópontja, ahol az EIT Digital mesterképzésének keretében a hallgatók húsz vezető európai egyetem kettős diplomáját és az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) oklevelét vehetik kézhez, továbbá a képzés során felkészülhetnek a világpiacon folyó versenyre is. A programban különös hangsúllyal szerepel az innovációs, kreatív, problémamegoldó készségek fejlesztése, ami jelentősen növeli a hallgatók munkaerő-piaci lehetőségeit. Az Európai Unió állampolgárai számára tandíjmentes közös képzésben részt vesz az ELTE is, ahol a hallgatók számára a Software and Service Architecture és a Security and Privacy főszakirányok választhatók. A 2016 őszén induló képzésekre még áprilisban lesz lehetőségük jelentkezni az érdeklődő hazai hallgatóknak. A választható szakok és országok köréről, valamint a vonzó ösztöndíj-lehetőségekről további információ a www.budapestictnetwork.elte.hu honlapon olvasható.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.