Hirdetés
. Hirdetés

Stílust kell váltaniuk a CIO-knak

|

Az utasító-ellenőrző, hagyományos vezetés nem működik a digitális világban, figyelmeztet a Gartner.

Hirdetés

Meg kell barátkoznia ezzel a gondolattal az európai, közel-keleti és afrikai IT-vezetők nem kevesebb, mint 76 százalékának, és alkalmazkodnia a változó körülményekhez, ha sikeres akar maradni a digitalizált üzlet világában – állapította meg a Gartner világszintű felmérése (2015 Worldwide CIO Survey) alapján, melynek részeként 1034 CIO-t kérdezett meg az EMEA térségben.

Az utasításra és ellenőrzésre hagyatkozó, hagyományos vezetői gyakorlat zsákutcába vezet megváltozott digitális világunkban, ahol jellemzően a világos jövőkép és az ihletettség a sikeres menedzser két legfontosabb tulajdonsága, mutatott rá a piacelemző. A felmérés során az EMEA térségben megkérdezett CIO-k 65 százaléka mondta azt, hogy kevesebb időt kellene az IT-osztály napi szintű irányítására fordítania, míg 45 százalékuk szeretné, ha a jövőkép, a hosszabb távú stratégia formálására és megvalósítására maradna több ideje.

 

Ugyanakkor a gyakorlatban azt tapasztaljuk, hogy az IT-osztály vezetése egyre összetettebb és időigényesebb feladattá válik. Ha a CIO-k idei válaszait összevetjük a Gartner 2011-es felmérésének adataival, akkor kiderül, hogy a napi szintű irányítás ma már 5 százalékkal több idejüket, havonta eggyel több munkanapjukat köti le.

– Tudatosan többet kell tenniük a CIO-knak azért, hogy a digitalizált vállalatok sikeres vezetőivé válhassanak, ez nem megy egyik napról a másikra – mondta Graham Waller, a Gartner felsővezetői programokért felelős alelnöke. – Felmérésünk során megállapítottuk, hogy a jövőkép és a stratégia formálása terén jobban teljesítő CIO-k jellemzően helyettest választanak, aki leveszi vállukról az IT-osztály napi irányításának terhét, így havonta egy teljes munkanappal többet fordíthatnak az üzleti oldallal, a menedzsmenttel és a külső felhasználókkal folytatott párbeszédnek. Az EMEA térségben a CIO-k 51 százaléka már ma is helyettest nevez ki maga mellé.

Trendek és kockázatok

Nemcsak figyelemmel kell kísérnie a CIO-nak a feljövő technológiai trendeket, hanem a rájuk épülő, innovatív megoldások közül a legígéretesebbeket a gyakorlatban is érdemes kipróbálnia, vezetőként az öröklött rendszerek felől az új, digitális megoldások felé kell fordulnia. A négy nagy trend – a felhő, a mobilitás, a közösségi és a big data alkalmazások – találkozása nem az út végét, hanem annak kezdetét jelenti a digitális vállalat számára. A CIO-nak ezért időt és energiát kell fordítania az új, digitális technológiák megismerésére. Térségünkben az IT-vezetők 74 százaléka mondta például, hogy valamilyen szinten már ma is foglalkozik az IoT-vel, ami nem rossz arány. Ennél is több CIO, a megkérdezettek 80 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a történeti adatok elemzése helyett az előremutató, prediktív analitika területére fókuszál, 77 százalékuk pedig valamilyen adatvezérelt alkalmazás tesztelését is szorgalmazza vállalatánál.

A digitális technológiák azonban nemcsak újfajta üzleti lehetőségeket, hanem eddig nem látott kockázatokat is hoznak magukkal. Bár a régiónkban dolgozó CIO-k 91 százaléka tisztában van ezzel, 61 százalékuk mégis azt mondta, hogy vállalatánál a kockázatkezelés nem tart lépést ezzel a fejlődéssel.

– Figyelmeztet bennünket ez is arra, hogy ha meg akarja ragadni a feltáruló lehetőségeket, napjaink CIO-jának szakítania kell a berögzült vezetői gyakorlattal – mondta Dave Aron, a Gartner alelnöke. – Sosem könnyű egy ilyen váltás, jó adag elszántság és céltudatosság is kell hozzá. Ugyanilyen fontos, hogy a CIO felismerje, csakis az üzleti oldal vezetőivel és kulcsfelhasználóival közösen értheti meg, hogy a digitalizálódás mit jelent a vállalat számára.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.