Hirdetés
. Hirdetés

Szélesebb körben válik elérhetővé a felturbózott Firefox

|

A Mozilla 2017 első hónapjában még több felhasználóhoz juttatja el a böngésző többfolyamatos változatát.

Hirdetés

Közeledik az időpont, amikor a Mozilla minden felhasználója számára elérhetővé teszi a gyorsabb, többfolyamatos Fierfoxot, amelynek előnyeit néhány kiválasztott már augusztusban élvezhette. Nemsokára még többen tapasztalhatják meg a többfolyamatos programváltozat által kínált jelentős teljesítménynövekedést. A Mozilla adatai szerint az új Firefox dizájn 400 százalékkal növeli meg a reagálóképességet, a weboldalak betöltésekor pedig 700 százalékos a teljesítményjavulás.

A többfolyamatos Firefox-változat a Chrome-hoz hasonlóan működik: a technológia lényege, hogy a webtartalom elkülönítése a felhasználói felülettől stabilabbá és hatékonyabbá teszi a programot. Problémát okoz ugyanakkor a Firefox esetében, hogy a külső fejlesztők bedolgozóinak támogatása komplikálttá teszi a többfolyamatos működés megvalósítását. Ezért lassított a fejlesztés ütemén a Mozilla: amikor a funkció megjelent a Firefox 48-ban, a vállalat csak a felhasználók kis csoportja számára tette lehetővé a szolgáltatás tesztelését. A fejlesztő gyorsan kibővítette a csoport méretét az összes felhasználó 50 százalékára, így a többfolyamatos működés előnyeit majdnem mindenki élvezheti már, aki nem használ a Firefoxhoz semmilyen külső kiegészítőt.

A böngésző 49-es és 50-es változata már olyanokhoz is elvitte a többfolyamatosságot, akik "jól tesztelt bővítményeket" használnak. A januárban esedékes 51-es verziószámú változat még többek számára hozza el a teljesítménynövelő funkciót: mindenki megkapja a többfeladatos Fierfoxot, aki nem futtat "kifejezetten inkompatibilis" bővítményeket.

Ez jelentős előrelépésnek számít, mivel a Mozilla kiemelten ügyel arra, hogy a többfolyamatos architektúrája stabilan működjön. Sok teendő vár még azonban a fejlesztőre, jelenleg ugyanis a többfolyamatosság azt jelenti, hogy két folyamat fut egy helyett: az egyikben a böngésző felhasználói felülete, a másikban pedig a webes tartalmak.

A Mozilla tervei szerint a Firefox későbbi változataiban több folyamatban futnak majd a webes tartalmak, ami még gyorsabbá teszi a működést. A többfolyamatosság nem az egyetlen újdonsága lesz a Firefoxnak. A Mozilla a sandbox technológia megvalósításán is dolgozik: ez a biztonsági szolgáltatás megnehezíti, hogy az egyes folyamatok megzavarják egymás működését. A funkció már megjelent a windowsos Firefox 50-ben, és nemsokára része lesz a linuxos és maces kiadásoknak is.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.