Hirdetés
. Hirdetés

Törvényt hoznak a Facebook és YouTube ellen

|

Az ausztrálok jogalkotással kívánják elérni, hogy a lehető leggyorsabban eltávolíthatók legyenek a közösségi oldalakról az erőszakos bűncselekmények élő közvetítései.

Hirdetés

Az ausztrál kormány mai találkozója a közösségi média óriások képviselőivel nem győzte meg őket arról, hogy szükségtelen lenne egy jogalkotási válasz a christchurch-i terrortámadás a Facebookon történt élő közvetítésére. A tárgyaláson a Facebooké mellett a Google és a Twitter képviselői is részt vettek.

Mitch Fifield szenátor, kommunikációs miniszter a találkozót követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kormány egy munkacsoportot állít fel, amely a miniszterelnöki hivatalnak,  a kormánynak, a kommunikációs minisztériumnak és belügyminisztériumnak tartozik majd beszámolási kötelezettséggel. A munkacsoport tevékenységében részt fognak venni a nagy digitális platformok és internetszolgáltatók képviselői, feladatuk a rövid- és középtávú válaszok kidolgozása lesz.

Hirdetés

Olyan hatékony óvintézkedések kidolgozását akarjuk, amelyekkel gyorsabban azonosíthatók és eltávolíthatók lesznek az ilyen tartalmak, és amelyek nagyobb átláthatóságot biztosanak a digitális platformok esetében, amikor a terrorista tartalmak elleni fellépésre kerül sor, mondta Fifield. A találkozón Scott Morrison miniszterelnök és Christian Porter igazságügyi miniszter is részt vett.

Porter szerint a találkozó lehetőséget biztosított a nagy közösségi média platformok, köztük a Facebook számára, hogy lebeszéljék a kormányt arról a nézetéről, hogy törvényalkotásra van szükség a komoly bűncselekmények élő online közvetítésének a megakadályozására. Ebben azonban kudarcot vallottak. A különféle platformok különféle megközelítéseket kívántak alkalmazni a bűncselemények élő közvetítéseinek a megakadályozására, és Porte elmondása szerint sajnálatos módon semmi olyan nem hangzott el a szobában, ami eltántorította volna a kormányt egy sokkal gyorsabb reagálást lehetővé tevő törvényi szabályozás bevezetésétől.

Az igazságügyi miniszter hozzátette, hogy bár a legnagyobb közösségi szolgáltatók nem ausztráliai székhelyűek, az ország törvényei "határon kívülre terjedően érvényesek" ha helyi vonatkozása van egy bűncselekménynek, például amikor egy ausztrál polgár tekintheti meg az élő közvetítést.

Az ausztrál kormány egy olyan jogszabályt kíván alkotni, amely a "bántalmazó erőszakos tartalmak" ellen irányul, és amely büntetést helyez kilátásba azon platformok esetében, amelyek nem tudják gyorsan eltávolítani a felvételeket a bejelentés után.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.