Hirdetés
. Hirdetés

Tragédiát előzhet meg az analitika

|

Hajlunk az analitikai eszközök téves használatára, ezért az IT-nak gondoskodnia kell róla, hogy az elemzés folyamata olyan hatékony - és elfogulatlan - legyen, amilyen csak lehet.

Hirdetés

Az orlandói tömeggyilkosság nemcsak a belpolitika, hanem a döntéshozatal problémáira is felhívja a figyelmet - írja Rob Enderle, testvérlapunk, a CIO magazin rovatvezetője. Emberként hajlamosak vagyunk ugyanis az elfogultságra, az információkat olyan módon válogatjuk össze és értelmezzük, hogy azok előre felállított elméletünket, meglévő nézetünket igazolják, ahelyett, hogy a tényleges okokat keresnénk. Ebben az esetben az egyik politikus a muzulmánok Egyesült Államokba való beutazásának tiltásáig, a másik a fegyvervásárlás korlátozásáig jutott el, miközben sokkal inkább azért halt meg ilyen sok ember, mert a hatóságok nem tudtak azonosítani egy világosan kirajzolódó fenyegetést.

Utólag derült ki, hogy az elkövető erőszakos és türelmetlen személy volt, aki többször is a hatóságok látómezejébe került, majd kihullott onnan, és az sem tűnt fel senkinek, hogy több fegyvert és rengeteg töltényt vásárol. A hasonló tragédiák megelőzéséhez a jövőben össze kell kapcsolni az adatokat egy korai figyelmeztetést adó rendszer kialakításához. Egyik párt elnökjelöltje sem foglalkozott azonban ezzel, mert azonnal megoldással állt elő, mielőtt a kiváltó okokat kereste volna.

Sokan így hozunk döntéseket az élet más területein is - azaz előre döntünk, majd adatokat keresünk a döntés alátámasztásához. Ha az ellenkezőjét tennénk, akkor gyakrabban lenne igazunk, ahelyett, hogy eredményesen érvelünk vélt igazunk mellett. Most, hogy az analitikai döntéstámogatás korába lépünk, ez egy alapvető probléma.

Vezessen az IT

Sokféleképp félrecsúszhat ugyanis az analitika vállalati környezetben. Egy döntés körvonalazásához nagyon nagy adathálót kell kivetni, és az elemző egyáltalán nem lehet biztos abban, hogy a felsővezetés végül örülni fog az eredménynek. Sokkal egyszerűbbnek tűnhet ezért - és a szakmai pályafutásra nézve sem jelent közvetlen veszélyt -, ha az elemző egy már meghozott döntés helytállóságát támasztja alá adatokkal. Így azonban az analitika, helyes irányvétel hiányában, csak a rossz döntések érvényre jutását és az üzlet kudarcát fogja felgyorsítani.

Miután emberi gyarlóságból hajlunk rá, hogy rosszul használjuk az analitikai eszközöket, és ezeket a hibákat jellemzően az üzletág-vezetők fogják elkövetni, az informatikai osztályra vár a feladat, hogy ennek elejét vegye, vagy a visszaélésről legalább tájékoztassa a felsővezetést.

Az IT-osztály az üzletág-szerkezeten kívül helyezkedik el, ezért sokkal alkalmasabb erre, mint a szerencsétlen elemzők bármelyike. Szerepénél fogva nem az eredményre, hanem a folyamatra összpontosít, ezért megtorlástól is kevésbé kell tartania, ha az analitikai eszközök helyes használata rácáfolnak a cég tévedhetetlen döntéshozójára.

Hirdetés

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.