Hirdetés
. Hirdetés

Új Wi-Fi szabvány érkezik

|

A kis energiájú Wi-Fi HaLow nagyobb hatótávolságot és az akadályokon való könnyebb áthaladást kínál.

Hirdetés

A Wi-Fi Alliance a CES előtt jelentette be az új kis energiájú, nagy hatótávolságú szabványt, amely a dolgok internete eszközeinek csatlakoztatását fogja támogatni. A Wi-Fi HaLow a még nem jóváhagyott IEEE 802.11ah szabványon alapszik, s az elkövetkezendő években az okos otthonoktól és viselhető eszközöktől kezdve az okos városokig és az internetre kapcsolódó autókig sokféle területen fogják használni. Lehetővé teszi majd több ezernyi szenzor kapcsolódását egyetlen Wi-Fi hozzáférési ponthoz.

A mintegy 700 gyártót tömörítő Wi-Fi Alliance 2018-ban reméli elindítani a Wi-Fi HaLow termékek jóváhagyási folyamatát, de a szabványt támogató eszközök megjelenése korábbra várható. A 802.11ah szabvány IEEE általi véglegesítése még messze van, jelenleg technikai fázisban van a folyamat.

A Wi-Fi HaLow az 1 GHz alatti nem licencelt vezeték nélküli spektrumban fog működni, aminek komoly előnye, hogy az alacsonyabb frekvenciájú rádióhullámok a falakon és más akadályokon könnyebben hatolnak át. Hatótávolsága a ma elérhető Wi-Fi-ének a közel kétszerese, egyes becslések szerint elérheti az 1 kilométert.

A kiterjesztett hatótávolság azzal a hátránnyal jár együtt, hogy a kis energiájú 802.11ah adatátviteli sebessége jócskán alulmúlja a Wi-Fi 802.11ac 7 Gbps-os maximumát, amely akkor érhető el, ha a hozzáférési ponton a maximális számú antennát alkalmazzák. A Wi-Fi HaLow berendezések kezdetben 18 Mbps-os maximális adatátviteli sebességre lesznek hitelesítve a Wi-Fi Alliance bejelentése szerint. A legalacsonyabb sebesség mindössze 150 Kbps lesz, amelyet egy 1 MHz-es csatornával érnek el. A 18 Mbps-os átvitelhez a berendezésgyártóknak egy 4 MHz szélességű csatornát kell használniuk. A 78 Mbps-os sebesség egy 16 MHz-es csatornával érhető el, de a Wi-Fi Alliance kezdetben csak 4 MHz-es csatornák használatát engedélyezi majd a gyártóknak.

Mindazonáltal a Wi-Fi HaLow alacsonyabb adatátviteli sebessége nem jelent majd problémát sok jövőbeli IoT alkalmazás számára, amelyeknél a szenzorok akkumulátorról üzemelnek és általában rövid, alkalmi adatcsomagokat továbbítanak. Ugyanakkor a gyorsabb adatátvitel fontos a nagyfelbontású videók, valamint más adatintenzív és tartósan működő alkalmazások számára. Egy alagsori vízpumpában lévő szenzor és hasonló funkciójú eszközök esetében kiválóan alkalmazható lesz a Wi-Fi HaLow, mivel a kis energiájú jel át tud hatolni a betonfalon és képes elérni a hozzáférési pontot, majd azon keresztül a hálózat többi részét a felhőben.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.