Hirdetés
. Hirdetés

Újabb csapás: a Microsoft is betett a Huawei-nek

|

Megvonta a Windows operációs rendszer használati jogát az amerikai szoftvergyártó óriás.

Hirdetés

Azt követően, hogy a múlt héten eltávolította a Huawei termékeit online áruházaiból, a Microsoft egy újabb lépés tett, hogy megfeleljen az amerikai kormány korlátozó intézkedéseinek, amelyek megtiltják az amerikai vállalatoknak, hogy együttműködjenek a kínai óriáscéggel.

A legújabb fejlemény az amerikai-kínai kereskedelmi háborúban, hogy a Microsoft a South China Morning Post értesülései szerint nem biztosít további Windows-licenceket a Huawei számára, ami azt jelenti, hogy a kínai gyártó a jövőben nem tud piacra dobni a Windows operációs rendszert használó új számítógépeket. A portál informátora szerint a Windowst futtató meglévő Huawei PC-ket nem érinti az intézkedés, ezek tulajdonosai továbbra is megkapják a frissítéseket és biztonsági foltokat. Ide kapcsolódó hír, hogy a Microsoft a kínai vállalatnál dolgozó szervizcsapata kiköltözött sencseni létesítményéből.

Hirdetés

A Microsoft egyébként két területen működött együtt eddig a Huawei-jel: egyrészt Windows operációs rendszerrel látta el a kínai cég laptop számítógépeit, másrészt tartalommal kapcsolatos szolgáltatásokat nyújtott a Huawei-nek. Most mindkét tevékenységet felfüggesztették, mindkét fél reményei szerint csupán átmenetileg.

Az újabb, várható csapás azt követően éri a Huawei-t, hogy a múlt héten a Google vonta meg tőle az Android mobil operációs rendszer használati jogát. Így a kínai gyártó a jelenlegi állapotok szerint egyetlen, az eszközein futó operációs rendszerhez sem fér hozzá, ezért kénytelen saját rendszerszoftverét használni a jövőben, ha a helyzet nem változik meg rövidesen egy amerikai-kínai kereskedelmi megegyezés eredményeképpen.

Hírek szerint javában készül a Huawei saját operációs rendszere, a Hongmeng, amely univerzális lesz, vagyis mind az Androidot, mind a Windowst helyettesíteni fogja. A Kínában forgalmazott eszközökön várhatóan az idén ősszel jelenhet meg, míg a nemzetközi debütálását jövőre tervezik.

Az amerikai kormány a múlt héten helyezte kereskedelmi tiltólistára a Huawei-t és leányvállalatait, ami azt jelenti, hogy a sencseni székhelyű vállalat külön engedély nélkül nem vásárolhat szolgáltatásokat és alkatrészeket amerikai vállalatoktól. Ezzel összhangban a Huawei-nek szállító amerikai technológiai óriások - Intel, Qualcomm, Broadcom - szakították meg a kapcsolatot a kínai vállalattal, amely a világ második legnagyobb okostelefon-gyártója, Kínában pedig piacvezető ezen a területen. Időközben a korlátozások egy részét 90 napra felfüggesztették.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.