Hirdetés
. Hirdetés

Üzleti érték gyorsabban

|

Az IIR Hungary AgiCon konferenciája előtt Kulcsár Bencével, az Agilab szakértőjével beszélgettünk, aki a konferencián az agilis portfóliómenedzsmentről tart előadást.

Hirdetés

Idén az AgiCon konferencia -  amellett, hogy kitekintést nyújt a legfrissebb nemzetközi agilis trendekre - bemutatja a best practice-eket a legnagyobb magyarországi vállalatoknál.

- Büszke vagyok rá, hogy olyan külföldi és hazai szakembereket köszönthetünk előadóként a konferencián, akik hosszú évek óta a szektor szűk élvonalát képviselik - bocsátotta előre Váczi Péter, az AgiCon konferencia projektvezetője. Hozzátette: a rendezvény programjában a coaching fókuszú előadások mellett olyan témák is megjelennek, mint az agilitás mérhetősége, az IoT, az agilis tesztelés, a DEVOPS, a hardware Scrum vagy éppen egy izgalmas esettanulmány az Avon IT-csapatától.

Kulcsár Bencét szűkebb szakterületéről kérdeztük.

 

Computerworld: Mi az agilis portfóliómenedzsment lényege?

Kulcsár Bence: Ez elsősorban egy projektportfólió-kezelési megközelítés, amely az agilis projektmenedzsment-technikákra épülve gyorsabb üzletiérték-előállítást, sokkal hatékonyabb szervezettséget és innovációt garantál a cég számára. Tulajdonképpen a versenyképesség tudatos növelésének eszköze: az objektíven jó lépéseket tesszük meg gyorsan.

CW: Miért hiányzik mégis sok vállalat gyakorlatából?

KB: Mert maga az agilis tudás is hiányzik. Az "agilis" jelzőt sok nagyvállalati felsővezető szinte bármilyen kontextusban használja saját magára vagy a cégére anélkül, hogy tisztában lenne az "agile" mint szakmai fogalom jelentésével, vagy a módszertan és a szemlélet alapjaival és mélységeivel.

Tapasztalataim szerint ennek az az oka, hogy sok felsővezető elzárkózik attól, hogy energiát fektessen a saját agilis képzésébe vagy akár a tudása fejlesztésébe. A paradoxon viszont az, hogy mély megértés és átfogó tudás nélkül a board-tagok vagy portfolio review teamek nem tudják alkalmazni az agilis portfóliómenedzsmentet, mivel az a konkrét eszközökön túl szemlélet és céges kultúra is egyben. Ez az oka annak is, hogy sok cég nem tud agilissá válni, hiába vannak scrum projektjei. Ezek a portfóliók nem a céges víziót és stratégiát valósítják meg minél jobban, hanem ragaszkodnak egy rögzített éves tervhez, márpedig ha egy cég nem tud válaszolni a piac kihívásaira és változásaira, akkor óhatatlanul lemarad.

CW: Hogyan pótolhatják a szervezetek ezt a hiányzó láncszemet?

KB: Leginkább a bevezetésével. Ezt legtöbbször az agilis szervezeti transzformációk szerves részeként valósítjuk meg, többféle speciális tréninggel, workshopokkal és folyamatos agile coach támogatással.

CW: Milyen eredményeket várhatnak tőle?

KB: Alapvetően a cost center- és siló-szemlélet helyett egy holisztikus, az egész cég számára érték- és befektetés-megtérülésre optimalizált projektportfólió-kezelést. A folyamatos portfólió-kiértékelés hozzájárul, hogy sokkal szabadabban szülessenek jobb döntések, akár a fejlesztések törléséről, akár innovatív, kiváló megtérülési értékkel bíró új fejlesztések indításáról legyen szó. A rendszer részeként az agilis csapatok szabadon és kollaboratív módon dönthetnek a scope-ról vagy a funkcionális ötletekről. Szabad a tervezettnél sokkal értékesebb terméket építeni gyorsabban, a kérdés, hogy melyik cég képes erre a gyakorlatban.

A konferencia kiemelt témái

  • Scaling up agile to program management
  • Agile coaching vs. professzionális coaching
  • Agile portfolio management
  • Agilis metrikák
  • 5G, IoT és Lean
  • IT-szolgáltatás agilisan
  • Így jártam az agile-lal - egy tesztelő emlékiratai
  • Hardware Scrum az innováció támogatásában
  • How to Scale Scrum with LeSS? - a practical guide
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.