Hirdetés
. Hirdetés

Vállalati szintű szinkronizálás Windows 10-en

|

A beállításokat többféle eszközön összehangoló Enterprise State Roaming funkció a Microsoft felhőalapú címtárszolgáltatásával, az Azure AD-vel működik.

Hirdetés

Nyilvánosan is elérhető immár a funkció előzetese, amellyel nagyvállalati szinten összehangolhatók a beállítások, alkalmazások és jelszavak a Windows 10 alapú eszközökön. Az Enterprise State Roaming (ESR) az Azure Active Directory (Azure AD) Premium címtár- és azonosságkezelő szolgáltatással működik, amely lényegében a Windows Server-alapú Active Durectory felhőben futó változata.

Tavaly májusban beszélt először a Microsoft az ESR-ről, a Windows 10 olyan - szintén Azure AD-vel összekapcsolt - funkciói között említve, mint az önkiszolgáló hozzárendelés, az egypontos bejelentkezés és a Windows alkalmazások vállalati piactere.

Az ESR a Windows 10-ben - valamint a Windows 8-ban és 8.1-ben - elérhető, személyes beállításokat szinkronizáló funkció nagyvállalati szintű továbbfejlesztése, amellyel a rendszeradminisztrátorok részletesen beállíthatják, hogy mely felhasználó milyen eszközeire mit szinkronizálnának.

Megadhatják például, hogy a vállalat által licencelt alkalmazások csak a munkáltató tulajdonában levő eszközökre kerüljenek fel, és ugyanez kiköthető az irodai wifi-jelszavak, valamint az íróasztal és a böngésző előírt beállításaira nézve is.

Az ESR előzetesének kipróbálásához a Windows 10 novemberi - 1511-es számú - frissítése és egy Azure AD Premium előfizetés szükséges, vagy ha a gép házon belül futó Active Directoryhoz kapcsolódik, akkor azt úgy kell beállítani, hogy automatikusan elérje az Azure AD szolgáltatást. Az Azure AD Premium előfizetési díja felhasználónként havi 6 dollár, de a vállalatok jellemzően az Enterprise Mobility Suite részeként jutnak hozzá.

Terelné a Microsoft a Windows 10-re váltó szervezeteket az Azure AD használata felé, azonban a folyamat nem lesz túl gyors, mert a felhőszolgáltatás kevésbé működik jól az operációs rendszer korábbi verzióival, például a Windows 7-tel.

A Windows különböző verziói által létrehozott felhasználói profilok vegyítése pedig már a korábbiakban is okozott problémákat a nagyvállalatoknak - nem véletlen, hogy környezetüket igyekeznek egy verzión szabványosítani, ahogyan azt a Windows 7 és azt megelőzően a Windows XP esetében láthattuk.

Jó ideig még hibrid környezeteket láthatunk majd ezért, amelyekben a vállalatok a felhőben és házon belül futó Activey Directory címtárszolgáltatást is használni fognak. A Windows 10 túlsúlyba kerülésével azonban az Azure AD is vonzóbbá, és egyre fontosabbá válik majd a szervezetek számára, ezért akkor is érdemes odafigyelniük rá, ha ma még nem használják.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.