Árplafont vezet be a kormány az áramra ebben a három szektorban

|

Az intézkedés több mint ötezer vállalkozást érint és 40 milliárd forintos költségvetési kiadása van.

Árplafont vezet be a kormány az áramra három szektorban - jelentették be a hétfői Kormányinfón. A háború következményeként rendkívül megemelkedett energiaárak legyengítik a gazdaságot és rendkívüli terhet jelentenek a magyar vállalkozásoknak, ezért minden eszközzel élni kell, ami lendületet tud vinni a gazdaságba, hogy megőrizzük a munkahelyeket és a gazdasági növekedést. Ez volt az alapvető filozófiája a gazdaságvédelmi akciótervnek, ami jelentős segítséget nyújt a vállalkozásoknak - hangzott el.

A kormány számára az MKIK-val való egyeztetése után kiderült: a legnagyobb problémájuk jelenleg az energiaár, ezen belül is az áramár, a tavalyi időszakban ugyanis, amikor rendkívül magasan voltak az árak, a félelemtől vezérelve a vállalatok 81% rögzített áras szerződés mellett döntött, aminek az a következménye, hogy ezeknek a vállalkozások harmada 320 euró/megawatt felett fizet és az átlag is 250 euró felett van, ezért 3 olyan szektorban, amelyek a gazdaság teljesítményére és az inflációra is a legnagyobb hatással vannak, árplafont vezetnek be.

Az árplafont július 1-jétől nettó 200 euró/megawattórában állapítják meg, és az a feldolgozóiparra, a szálláshely-szolgáltatásra, valamint a raktározásra, szállításra vonatkozik.

Az indoklás szerint olyan szektorok vállalkozásait szabadítják ki, amelyek termelő vagy termeléshez kapcsolódó tevékenységeket végeznek. A kormány cserébe azt várja, hogy ezek a cégek növeljék a gyártási kapacitásukat és az év hátralévő részében ne emeljék az árakat; ezt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara fogja ellenőrizni.

Az intézkedés több mint ötezer vállalkozást érint és 40 milliárd forintos költségvetési kiadása van.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.