Enyhe árbevétel- és nyereségnövekedéssel tervez a hazai kkv-szektor

|

A beruházási hajlandóságot vizsgálva tovább folytatódott a 2022 év eleje óta tartó csökkenő trend.

Enyhén magasabb árbevétel- és nyereségnövekedéssel tervez a hazai kkv-szektor az év elejéhez képest: átlagosan 8,6 százalékos bevétel- és 4,4 százalékos profitnövekedést valószínűsítenek a következő egy évben - derült ki a K&H kkv bizalmi index 2023. második negyedévi felméréséből.

A közlemény szerint a nem túl biztató pénzügyi várakozások a beruházási szándékot is visszafogják. Tízből 6 cég tervez fejlesztést a következő egy évben, ami főként informatikai beruházásokat jelent.
Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés vezetője úgy fogalmazott: "A várt bevételnövekedés mértéke az elmúlt egy évben szinte alig változott, nyereség szempontjából pedig szintén kismértékű korrekció történt az előző negyedévi 3,3 százalékhoz képest."

A K&H kkv bizalmi index 2023. második negyedévi eredményei szerint nem mernek nagymértékű árbevétel- és eredménynövekedésről álmodni a cégek. A várt árbevétel-növekedés mértéke jelentősen függ a cégmérettől: a mikrovállalkozásoknál gyakorlatilag nem változott, 8,6 százalék maradt, a kisvállalkozásoknál 7,6 százalékról 9 százalékra nőtt, a középvállalkozásoknál pedig 8 százalékról 7,1 százalékra mérséklődött a várt növekedés mértéke az előző negyedévhez képest - részletezi a közlemény.

A profitot tekintve a legnagyobb mértékű növekedéssel a kisvállalkozások számolnak, az előző negyedévi 3,8 százalék helyett 6,1 százalékkal. A mikrovállalkozásoknál 2,8 százalékról 3,7 százalékra erősödött, a középvállalkozásoknál 4,4 százalékról 0,9 százalékra zuhant a várt eredménynövekedés mértéke.

A beruházási hajlandóságot vizsgálva tovább folytatódott a 2022 év eleje óta tartó csökkenő trend. A bank adatai szerint a cégek 58 százaléka tervez valamilyen fejlesztést a következő egy évben. Ezek jellemzően informatikai fejlesztések, eszközbeszerzések és a céges autók cseréje. A cégek 29 százaléka készül informatikai beruházást eszközölni a következő egy évben, 26 százalékról 22 százalékra mérséklődött gépek, berendezések beszerzésére készülő vállalkozások aránya és az előző negyedévi 16 százalék helyett már a kkv-k 19 százaléka tervezi céges autók cseréjét.

A 2004 óta folyamatosan készített negyedéves K&H kkv bizalmi index összeállítása jelenleg 400 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint éves árbevétel alatti társaság üzleti döntéshozóinak megkérdezésével történik. A legutóbbi mérés, melyet az Impetus Research készített, 2023. május 15. és június 9. között történt.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.