Hat éves mélyponton van a kkv-k beruházási hajlandósága

|

A visszafogott pénzügyi eredményvárakozások a beruházási szándékot is erőteljesen korlátozzák.

A vállalkozások 57 százaléka tervez fejlesztést, ami az elmúlt 6 év legalacsonyabb aránya - ez derült ki a K&H kkv bizalmi index legutóbbi, harmadik negyedévi felméréséből. A beruházási szándék már 2018 óta mérséklődik, de 2021 év vége óta látványos mértékben.

Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés vezetője azonban úgy véli, a kkv-k fejlesztési szándékán nagyot lendíthet, hogy 2024-ben is kedvező kamattal lesznek elérhetőek a Széchenyi Kártya Program MAX+ különböző konstrukciói.

A közlemény szerint egy éve hullámzóak a cégek pénzügyi várakozásai, jelenleg az előző negyedévhez képest enyhén alacsonyabb árbevétel- és nyereségnövekedéssel terveznek. A legfrissebb - 2023. augusztus 28. és szeptember 22. között készült - felmérésben átlagosan 7,9 százalékos bevétel-, és 3,9 százalékos profitnövekedést valószínűsítenek a következő egy évben, szemben az előző negyedévben várt 8,6 illetve 4,4 százalékkal. A visszafogott pénzügyi eredményvárakozások a beruházási szándékot is erőteljesen korlátozzák - írták.

A beruházási célokban viszont nincs változás: továbbra is legnagyobb részben informatikai fejlesztésekre (27 százalék) készülnek a cégek. Ezt követik a gépek, berendezések (21 százalék) és a céges autós flotta korszerűsítése (16 százalék), míg ingatlanberuházásban minden tizedik cég gondolkodik.

A 2004 óta folyamatosan készített negyedéves K&H kkv bizalmi index összeállítása jelenleg 400 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint éves árbevétel alatti társaság üzleti döntéshozóinak megkérdezésével történik.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.