Így áll a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram

|

A gazdasági szereplők 10 éves futamidejű hitel- és 5 éves futamidejű lízing termékekhez férhetnek hozzá.

A magyar vállalkozások megerősítése és teljesítményük növelése érdekében a kormány 2023 végén arról döntött, hogy további 200 milliárd forintos keret biztosításával 2024. július 1-jéig meghosszabbítja a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Kiemelték, ezzel összességében 1200 milliárd forintot biztosít a kormány a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramon keresztül a gazdaság számára, amely az ország eddigi legsikeresebb hitelprogramjai közé tartozik.

A kormány döntésének köszönhetően az autóipari, élelmiszeripari, gyógyszergyártó, építőipari, logisztikai, illetve a turizmus-vendéglátás, a telekommunikációs szektorok és a zöld ipari átállás hazai szereplői 2024. január 15-től nyújthatják be kérelmeiket az újraindított Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram termékeire - idézték fel a közleményben.

A hitelprogram keretében a kormány rendkívül kedvező finanszírozást biztosít a vállalkozások számára, így a gazdasági szereplők 10 éves futamidejű hitel- és 5 éves futamidejű lízing termékekhez férhetnek hozzá, amelyek kamata forintban 5, euróban pedig akár 3 százalék is lehet.

A 200 milliárd forintnyi többletforrással újraindított, a korábbinál is kedvezőbb finanszírozási feltételekkel kínált hiteltermékek iránt ismét rendkívüli érdeklődés mutatkozik - írták a közleményben.

Ismertették, hogy a kereskedelmi bankoknál, a lízingcégeknél, vagy közvetlenül az EXIM Magyarországnál alig néhány nap alatt 88 darab új hitelkérelmet nyújtottak be a vállalatok, mintegy 122 milliárd forint értékben. A fokozott aktivitás rámutat, hogy a hazai gazdaság forrásigénye továbbra is magas, így a hitelprogram érdemben járul hozzá a növekedés helyreállításához, új beruházások és fenntarthatósági-, energiahatékonysági célú fejlesztések megvalósításához.

Hangsúlyozták, a kormány célja, hogy a hitelprogramon keresztül segítse a hazai gazdaság növekedésében kulcsszerepet játszó iparágakban tevékenykedő vállalatok megerősödését. A hitelprogram forrásai, a nemzetgazdasági szempontokat szem előtt tartva, a termelő és szolgáltató tevékenységhez kapcsolódó beruházásokra, a magyar vállalatok külföldi kifektetéseire, továbbá logisztikai, szállítmányozási és termelőeszközök finanszírozására használható fel.

A kormány célja, hogy az infláció visszaszorítását követően 2024-ben helyreállítsa a gazdasági növekedést. Ennek érdekében a bizalom erősítésével és az óvatossági motívum fokozatos oldásával helyre kell állítani a fogyasztást, tovább kell növelni a munkaerőpiaci aktivitást, valamint 25 százalék felett kell tartani a beruházások szintjét. A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram is ez utóbbi cél eléréséhez járul hozzá. A 2023-ban elindított hitelprogram tavalyi, 1000 milliárd forintos keretét a vállalkozások teljes egészében lekötötték, a folyósított összeg pedig megközelíti a 800 milliárd forintot - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.