InvestEU - 550 milliárdos hitelportfólió a zöld és digitális szektorokban működő kkv-k számára

|

Több mint egymilliárd eurós garanciaprogram segíti a magyar kis- és középvállalkozásokat.

Új, több mint egymilliárd eurós garanciaprogram segíti a magyar kis- és középvállalkozásokat (kkv) - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM). A programról az Európai Bizottság és a GFM tulajdonosi joggyakorlásában álló Garantiqa Hitelgarancia Zrt. hétfőn kötött megállapodást Brüsszelben - írták közleményükben.

A megállapodás értelmében az InvestEU programon keresztül elérhető viszontgarancia-keret 1,5 milliárd eurónyi, azaz több mint 550 milliárd forintnyi hitelportfólió támogatását teszi lehetővé a zöld és digitális szektorokban működő kkv-k számára. Ehhez a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. 1,049 milliárd euró, európai uniós viszontgaranciával rendelkező garanciakeretet biztosít a vállalkozások számára.

Az így rendelkezésre álló garanciaprogram olyan - a bankok által alapvetően kivételes esetben finanszírozott - beruházások megvalósítását teszi lehetővé, amelyek magasabb kockázatúak és hosszabb lejáratúak, ugyanakkor gazdasági és társadalmi hatásuk jelentős.

A tárca tájékoztatása szerint az aláíráson Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár, valamint Szabó István Attila, a Garantiqa vezérigazgatója vett részt.

Fábián Gergely felhívta a figyelmet arra, hogy a háborús konfliktus és annak következményei magas kamatokat és óvatosabb banki hitelezést eredményeztek. A garanciaprogram ugyanakkor javítja a finanszírozáshoz való hozzáférést, így a beruházásokkal tovább javulhat a kkv-szektor termelékenysége, hatékonysága és versenyképessége, ezért a megállapodás aláírása fontos előrelépés a magyar gazdaság számára - áll a közleményben.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.