Új gyártócsarnokot épített az orosházi Euro-Unior Fűtéstechnika

|

Japán hegesztő robotjukkal a nagy darabszámú, kisebb méretű alkatrészek gyártását fokozzák.

Kétszázmillió forintból épített új, 568 négyzetméteres gyártócsarnokot és vásárolt új gépeket a főként kazángyártással foglalkozó orosházi Euro-Unior Fűtéstechnika Kft. Az uniós Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) pályázatán 125 millió 300 ezer forint támogatást nyertek el 70 százalékos támogatási intenzitással, a fennmaradó összeget saját erőből finanszírozzák.

Az összegből megépült egy 568 négyzetméteres gyártócsarnok a jelenlegi mellé, amellyel ezer négyzetméteresre bővült az üzem. Emellett vásároltak két gépet: egy japán hegesztő robot a nagy darabszámú, kisebb méretű alkatrészek gyártásában nyújt segítséget; egy lézervágó lemezmegmunkáló gép segítségével pedig saját maguk is el tudnak készíteni olyan alkatrészeket, amelyeket eddig készen szereztek be.

A támogatásból telepítettek egy 30 kilowatt teljesítményű napelemes rendszert is.

A cég fő profilja a kazángyártás, a nagyobb, 50 kilowatt teljesítményű gépekből éves szinten mintegy ezer darabot; a kisebb teljesítményűből szintén körülbelül ennyit állítanak elő. Emellett saját termékük egy vegyes tüzelésű kazán, ezt főként a hazai piacra szánják. A kazánok jelentős részét két osztrák partnernek értékesítik, akik összeszerelés után világszerte árulják azokat, jelentős részük Németországba kerül.

Lenne kapacitásuk dupla ennyi kazánt is gyártani, ám azt tapasztalják, hogy Magyarországon a koronavírus-járvány alatt megnövekedett kereslet visszaesett; Németországban pedig egy szakpolitikai vita - amely arról szól, hogy gázt vagy megújuló, fatüzelésű energiát használjanak főként - miatt "érezhető egy kis leállás".

Emiatt egyrészt próbálnak új partnereket keresni, másrészt diverzifikálni. Megjegyezte, korábban is gyártottak mezőgazdasági- és építőipari gépekhez, valamint teherautó felépítményekhez alkatrészeket "kiegészítő munkaként". Az elmúlt esztendőkben folyamatosan nőtt az exporttevékenységük: míg 2018-ban csak a bevétel egyharmadát adta, ma már a 90 százalékát.

Az idén 66 éves Euro-Unior Fűtéstechnika Kft. a kazángyártás mellett alkatrészgyártással is foglalkozik, mások mellett a Linamarnak szállítanak be; emellett tűzvédelmi szolgáltatásaik is vannak. A cég saját dolgozóinak létszáma 34, jelentős részük szakképzett hegesztő.

Az Euro-Unilor Kft. jogelődjét 1957-ben alapították, 1992-ben német-magyar vegyestulajdonú vállalattá, 1999-ben 100 százalékban magyar tulajdonú céggé alakult. 2022-ben a cég kivásárolta a kockázati tőkebefektetőt, mely a 2008-as válságot következően a fennmaradást biztosította, így jelenleg családi vállalkozásként működik.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a kft. árbevétele tavaly meghaladta az egymilliárd forintot, ami több mint 200 millió forintos emelkedés a 2021-es évhez képest. Adózott eredménye 2021-ben 128 millió, egy évvel később 78,9 millió forint volt.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.