Hirdetés
. Hirdetés

4iG - Alkalmazkodó IT infrastruktúra 4iG módra

|

Napjaink kiszámíthatatlan üzleti környezetében a változásokra gyorsan és okosan válaszoló vállalatok pályázhatnak sikerre. Az agilitás, a hatékony és rugalmas működés nélkülözhetetlen technológiai alapja az alkalmazkodóképes IT infrastruktúra.

Hirdetés

Megmutatták az utóbbi két-három év fejleményei is, miért szükséges, hogy a vállalatok növeljék informatikai infrastruktúrájuk alkalmazkodóképességét - mondta Németh Ákos, a 4iG Nyrt. IT Solutions üzletágának igazgatója. - Ilyen rövid idő alatt tapasztaltuk, milyen felforgató erővel hat a munkavégzésre és a szervezetek működésére minden iparágban, ha járvány söpör végig a világon, balesetek, természeti csapások vagy geopolitikai konfliktusok következtében fennakadások jelentkeznek a globális ellátási láncokban, elszállnak az energiaárak, vagy két számjegyű infláció és árfolyam ingadozás sújtja a piacokat.

Míg korábban az IT vezetők a megelőző időszak költése alapján magabiztosan megtervezhették a vállalatok éves informatikai költségvetését, napjainkban ez aligha lehetséges, mivel a körülményeket, így az igényeket és a követelményeket egyik napról a másikra átformáló változásokat senki sem láthatja előre.

- A hirtelen változások persze pozitívak is lehetnek, egy gyorsan fejlődő, új technológia, mint például a mesterséges intelligencia nemcsak friss képességeket ad a vállalatoknak, hanem új üzleti lehetőségeket is feltár előttük - mondta Németh Ákos. - Az innovációval késlekedő szereplők azonban lemaradnak ezekről a lehetőségekről, és hátrányba kerülnek a fürgébben alkalmazkodó versenytársakkal szemben.

Hirdetés

Mégoly hirtelen változások hatása visszafordíthatatlannak is bizonyulhat. A hibrid munkavégzésre történő gyors átállás a járvány idején létfontosságú volt, de az egészségügyi vészhelyzet lecsengésével sem veszített jelentőségéből, mivel a változás maradandóan átformálta a munkavállalói igényeket. Ma azt látjuk, hogy a szakemberek a munkavégzés rugalmas modelljét támogató vállalatokat részesítik előnyben. Az alkalmazkodóképesség így a tehetségért folytatott, kiélezett versenyben is egyre nagyobb előnyt jelent.

IT felmérés és próbaprojekt a gyors rajthoz

Ha mindez kevés lenne a kihívásokból, az IT vezetőknek eközben költséget kell csökkenteniük, energiahatékonyságot és fenntarthatóságot kell növelniük, amit a nagyobb vállalatok hosszú évek során kialakított informatikai környezetében ma is működő, öröklött rendszerek aligha tesznek egyszerűbbé.

- Csoportunk a hazai, valamint a nyugat-balkáni régiós informatikai és távközlési piac egyik legnagyobb és leggyorsabban növekvő szereplőjeként mindezt az akvizíciók, cégegyesítések nyomán jelentkező informatikai konszolidációs feladatokkal fűszerezve éli és oldja meg - mondta Németh Ákos. - A Vodafone hazai leányvállalatának felvásárlását követően is számos részprojekten dolgozunk, amelyek IT infrastruktúra vonatkozásában az anyavállalati környezetről történő leválást és csoportunk ahhoz képest kisebb környezetében történő megvalósítást célozzák. Többek között a meglévő eszközparkot, szoftverlicenc és -támogatási konstrukciókat is felmérjük, és szükség szerint átalakítjuk. Ahol a meglévő rendszerek lecserélése mellett döntünk, ott például a konténerizációt támogató platformok bevezetését tervezzük, amelyek agilitást, gyorsabb szoftverszállítást, könnyebb kezelést és nagyobb hatékonyságot biztosítanak. Ügyfeleinket is ezzel az első kézből származó tapasztalattal, saját bevált gyakorlatunkat megosztva segítjük az alkalmazkodóképes informatikai környezet kialakításában.

A 4iG a legnagyobb technológiai szállítókkal működik együtt, így többek között a Dell Technologies és a VMware legmagasabb fokozatú partnereként segíti ügyfeleit az IT modernizálás terén a legfejlettebb megoldásokkal. A korszerűsítés az infrastruktúrán túl az alkalmazások rétegében, valamint szervezeti szinten is modernizációt feltételez, ezért a szakmai kompetenciáit folyamatosan bővítő 4iG saját tapasztalata különösen értékes. Az IT Solutions üzletág meglévő, átfogó tudása garancia arra nézve, hogy nem "dobozokat szállít", hanem a kitűzött célok elérését valóban segítő infrastruktúra megoldásokat alakít ki ügyfeleinél.

- Minden vállalat infrastrukturális adottságai egyediek, miként a konkrét üzleti célok is, amelyeket a korszerűsítéssel érne el - mondta Németh Ákos. - Ügyfeleinknél ezért kiindulásképp IT felmérést kezdeményezünk, hogy azonosítsuk a szűk keresztmetszeteket, a duplikált vagy más okból pazarlóan működő erőforrásokat, a kiváltható rendszereket, majd a kiértékelést követően kisebb IoT-, illetve energiahatékonysági próbaprojektet indítunk, amelyet két-három hét alatt megvalósítunk. Ügyfeleinknek így rendkívül rövid átfutással határozott képet adunk arról, hogy újgenerációs, nagy teljesítményű és energiahatékonyságú szerverek és tárolók, valamint a DevOps módszereket, gyors alkalmazásszállítást támogató konténerplatform, vagy akár energiamenedzsment rendszer bevezetésével miként növelhetik agilitásukat, építhetik ki szervezeti szinten az alkalmazkodó IT infrastruktúrát, amely versenyerejüket is növelni fogja. Napjaink kiszámíthatatlan üzleti környezetében ugyanis egy valami biztos: egyedül a változásokra gyorsan és okosan válaszoló vállalatok pályázhatnak sikerre.

Hatékonyságnövelés automatizált energiafelügyelettel

A meglévő gyakorlat elemzésével indítja a 4iG azon projektjeit is, amelyekben ügyfeleit testre szabott megoldással segíti - a hosszú távú versenyképesség szempontjából szintén döntő fontosságú - energiahatékonysághoz és fenntartható működéshez. Az IT Solutions üzletág szakemberei ezen a téren is szerteágazó szakmai kompetenciával és értékes tapasztalattal rendelkeznek.

- Saját irodai környezetükön végzett energia-hatékonysági felmérésünk során a hőmérséklet és más környezeti tényezők mellett elsősorban az áramfogyasztás vizsgálatára összpontosítottunk, hogy az összegyűjtött adatok elemzésével mintákat, összefüggéseket tárjunk fel - mondta Németh Ákos. - A vizsgálatunkhoz választott, tipikusnak mondható, mintegy 30 fős kisirodai pilot környezetben, amelyhez irodai konyha is tartozik, megállapítottuk az energetikai szempontból három típusba sorolható fogyasztás arányát. Az effektív fogyasztás a munkavégzéshez, a termék vagy szolgáltatás előállításához szükséges tevékenységhez kapcsolódik, a vállalatnak hasznot hajt. A látszólagos fogyasztást a mérőóra állása mutatja, vagyis ez a teljes fogyasztás, amelynek alapján a szolgáltató díjat számít és számláz. A harmadik típus pedig az eszközök és berendezések meddő fogyasztása, mely az eszközök nem tökéletes működéséből ered. Tapasztalatok alapján a munkahelyi környezet ipari vagy irodai jellegéből adódóan ez a fogyasztás a látszólagos fogyasztás akár 30-40 százalékát is elérheti, így jelentős tételként növeli a vállalat energiaköltségeit, és komoly veszteséget okozhat az üzletnek.

Az elszálló fogyasztási díjak mellett aligha meglepő, hogy a vállalatok nagyobb energiahatékonyságra törekednek, amit ügyfeleink körében is tapasztalunk. Megfelelő energia-felügyeleti rendszer, szabályok és automatizmusok bevezetésével számukra olyan megoldást adunk, amely a megfelelő időszakban akár lekapcsolja a hasznot nem hajtó áramfogyasztókat. A vállalatok így jelentős költségmegtakarítást érhetnek el, munkakörnyezetükben számottevően csökkenthetik a meddő fogyasztást.

Hasonló nagyságrendű meddő áramfogyasztást tárt fel a 4iG egyik ügyfelénél, egy országos kiskereskedelmi hálózatnál is. A hatékonysági felmérés ezúttal is egy kisebb üzletben készült. Minthogy a kereskedelmi hálózatban száz-kétszáz hasonló üzlet is működhet, a meddő fogyasztásból eredő költségek összeadódnak, és igen komoly tétellé kerekednek.

- A hálózatot alkotó kiskereskedelmi egységek ráadásul hétvégén is nyitva tartanak, ünnepnapokon viszont akár hét közben is zárva tartanak, és munkanapokon sem percre pontosan nyitnak vagy zárnak - mondta Németh Ákos. - A nyitva tartás óráin kívül szükségtelenül működő berendezések automatikus lekapcsolása szempontjából ez kihívást jelentett, amelyre testre szabott megoldással válaszoltunk. Zárjanak vagy nyissanak ugyanis bármikor, a kereskedők mindig élesítik, illetve kikapcsolják az üzletben telepített riasztót. Energiamenedzsment megoldásunkban ez lett az automatizálási trigger, amely a munkaidő végén lekapcsolja, a következő nap kezdetén pedig bekapcsolja a szabályok által érintett fogyasztókat. Ügyfelünk így emberi beavatkozás nélkül, megbízhatóan és következetesen csökkenti üzlethálózatában a meddő áramfogyasztást, ezáltal nemcsak költséghatékonyságát, hanem működésének fenntarthatóságát is növeli.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.