Hirdetés
. Hirdetés

A hazai szakértelemre alapozza projektjei sikerét az Amazon Web Services - TC2

|

A globális technológiai cégeket minden piaci belépésnél tudatos döntések vezetik. Magyarországon is eljött ennek az ideje: megérkezett, irodát nyitott hazánkban az Amazon Web Services. A belépés nem csak gazdasági racionalitás kérdése, szabályozói háttér, szakmai felkészültség és a digitalizáció iránti elkötelezettség is szükséges hozzá. Hogy állunk ezzel?

Hirdetés

Amikor a TC2 2016-ban elkezdte a hazai AWS fejlesztését, még sokkolóan messze volt ettől a piaci valóság, sok képzelőerő kellett a mai állapot eléréséhez. Lényegesen lassabb volt a technológiai transzfer, és jelentősen alábecsült az újdonságtól való emberi félelem mértéke. Ez röviden azt jelentette, hogy mínusz nulláról kellett indulni, nem igazán volt előd, nem volt példakép. Ma az elemzői előrejelzések 2023-ra 520 millió USD-re becsülik a hazai publikus felhőinformatikai piac volumenét. Ez a piaci méret 2027-re megduplázódhat. A növekedés üteme pedig megfelel a régiós országok ütemének. Mi történt, elégedettek lehetünk ezzel az eredménnyel?

Részben egy természetes folyamat része vagyunk, azaz bebizonyosodott, hogy velünk vagy nélkülünk, de gyökeret ereszt a technológia a nyugat-európai és USA piacok mintájára. Ebben komoly szerep jutott a pandémiának, és az ebből következő üzleti modellváltás szükségességének. De komoly szerep jutott azoknak a piaci szereplőknek is, akik elfogadták, hogy a helyben maradás ma a legnagyobb üzleti kockázat. A felhőinformatikai érettség felé vezető úton azok váltak sikeressé, akik a mindennapi agilitást nem a "tervek nélküli túlmozgásra" fordították, hanem ügyfeleik megváltozott igényeinek megértésére, és a képességeik, folyamataik, szervezeti felépítésük fejlesztésére helyezték a hangsúlyt. Elégedettek talán nem, de bizakodók lehetünk, jól megfogalmazott célokkal a háttérben.

Milyen célokat tűzött ki maga elé a TC2?

A TC2 következetesen építette és építi a szakmai pályáját. Világosan látható, hogy az AWS-technológia elfogadottságát a piac az AWS-partnerek felkészültségén keresztül tudja leginkább értékelni, hiszen az AWS alapvető üzleti modellje az, hogy a partnerei a megoldásszállítók. A TC2-ben folyamatosan fejlesztjük és átgondoltan tervezzük szolgáltatásaink portfólióját, az AWS-kompetenciákat. Az AWS a 2022-es re:Invent konferencián megerősítette, hogy technológiai alapot nyújt az ügyfelek számára a legfontosabb problémák megoldásához, de alapvetően az AWS-partnerekre támaszkodik az ügyfelekre szabott projektek sikeres megvalósításában. A Canalys felmérése alapján az ügyfelek partnerválasztási döntéseiben 83%-os súlya van a partner által megszerzett hivatalos AWS-certifikációknak, ez alapján választanak ott, ahol több partner is rendelkezésre áll.

A 2023-ban megszerzett hivatalos Migration Competency partneri rangon felül a TC2 az úgynevezett Managed Service Provider cím elérését, valamint középtávon a Premier Partneri besorolást tűzte ki célként.

Idén elindítottuk az SAP on AWS Competency partnerséghez szükséges AWS minősítési folyamatunkat, amelynek részeként már most 5 munkatársunk rendelkezik hivatalos SAP on AWS certifikációval. Az AWS, mint az SAP legrégebbi stratégiai és technológiai partnere, már jóval a 2027. évi S/4HANA transzformációs határidő előtt - mint platformpartner - megfelelően tudja ügyfelei átállását támogatni. Természetesen ez nem "korlátozódik" ma kizárólag a Rise Private programra. A meglévő SAP rendszerek AWS-be költöztetésével egyúttal megteremtjük a későbbi S/4HANA átállás alapjait is.

Mi határozza meg a felhőinformatikai projektek eredményességét?

Az elmúlt években felhalmozott projekttapasztalataink alapján egyértelműsíthető, hogy a szabályozási környezet inkább támogató ajánlásai mentén elindult a konzervatív iparágak "felhősítése" is. A bankszektorban például ma kevés olyan döntés születik, ahol ne lenne legalább mérlegelés tárgya a publikus felhő. Az államigazgatási szektorban is láthatóak azok a projektek, ahol explicit módon megjelenik a felhő.

Továbbra is jelentős felelőssége van a szállítónak abban, hogy a felhőinformatikát ne "csupán" az üzleti innováció eszközeként pozicionálja, hanem ezzel párhuzamosan segítse a működési modell alakítását, hiszen nem csak az alkalmazásarchitektúra, de a szervezeti design és kultúra is jelentősen meghatározza a felhőinformatikai projektek eredményességét, sikerességét. Elkerülhetetlen és egyben hibás lépés, ha nincs erős fókusz azon, hogy az ügyféloldalon elinduljon az úgynevezett "upskilling" folyamata.

Az AWS a TC2 tapasztalata szerint egyet jelent az innovációval, és szemben a korábbi megközelítéssel, amely szerint a platform iparág-agnosztikus, mára olyan szolgáltatásokra építhetjük a vállalati informatikát, mint a biotechnológia, a generatív AI, az 5G, az IoT, vagy például a SaaS alapú digitális központi számlavezető banki rendszerek. Így az AWS a legkülönbözőbb iparágak számára tud megfelelő megoldásokat kínálni.

Ha csinálunk valamit, csináljuk jól!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.