Hirdetés
. Hirdetés

A kritikus ásványi anyagok iránti globális kereslet szárnyal - IEA

|

Az ügynökség jelentése szerint az energiaágazat hajtja a növekvő igényt.

Hirdetés

A kritikus ásványok, köztük a lítium iránti világszintű kereslet megugrását az egyre bővülő energiaipar hajtja - jelentette a héten a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA).

A kritikus ásványi anyagok piacát áttekintő jelentés szerint a 2017 és 2022 közötti időszakban "a lítium iránti teljes kereslet megháromszorozódott, a kobalt iránti kereslet 70%-kal ugrott meg, a nikkel iránti kereslet pedig 40%-kal nőtt".

Az energetikai átmenet szempontjából kulcsfontosságú ásványi anyagok piacának mérete 2022-ben elérte a 320 milliárd dollárt, ami az elmúlt öt év alatt megduplázódott.

Számos kritikus ásványi anyag esetén 2021-ben és 2022 elején széles körű áremelkedést volt tapasztalható, amelyet erős volatilitás kísért, különösen a lítium és a nikkel esetében. A legtöbb ár 2022 második felében és 2023-ban enyhülni kezdett, de továbbra is jóval a történelmi átlagok felett maradt - magyarázta a jelentés.

Az olyan technológiák, mint az akkumulátorok és a napelemek rekordméretű elterjedése volt a hajtóereje "a kritikus ásványi anyagok piacán tapasztalható példátlan növekedésnek".

Hirdetés

A tanulmány kimutatta, hogy a kritikus ásványi anyagok fejlesztésére irányuló beruházások 2022-ben 30%-kal ugrottak meg, a 2021-es 20%-os növekedést követően.

A fogyasztói elektronikához és az elektromos járművekhez nélkülözhetetlen akkumulátorok előállításához használt lítium feltárására fordított kiadások 90%-kal ugrottak meg - közölte az IEA. Az ásványi anyagot az ENSZ a "fosszilis tüzelőanyagoktól mentes gazdaság pillérének" tekinti, mivel várhatóan ez lesz a jövő tiszta energiahálózataiban az energiatárolás elsődleges módja.

Az urán terén szintén jelentős - 60%-os - növekedés volt tapasztalható a kiadásokban az atomenergia iránti kiújult érdeklődés miatt, az orosz ellátással kapcsolatos aggodalmak közepette. A nikkelkutatásra fordított kiadások 45%-kal nőttek.

"Még így is jelentős kihívások maradnak" - figyelmeztet Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója. Megjegyezte, hogy "sokkal többet kell tenni annak érdekében, hogy a kritikus ásványi anyagok ellátási láncai biztonságosak és fenntarthatóak legyenek".

Világszerte a kritikus nyersanyagokra vonatkozó exportkorlátozások 2009 óta ötszörösére nőttek - közölte az IEA.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.