Hirdetés
. Hirdetés

A nők szerepének megerősítése a technológiai szektorban

|

Út a nemek közötti egyenlőség és az innováció felé.

Hirdetés

A technológiai szektort régóta sújtja a nemek közötti kirívó egyenlőtlenség: a női munkavállalók aránya mindössze 25%, vezetői szinten pedig pusztán 11%. Ennél is aggasztóbb az a tény, hogy a technológiai ágazatban dolgozó nők közül ötből egy fontolgatja, hogy elhagyja az iparágat, mert úgy érzi, zaklatják, nem értékelik eléggé, és nem veszik figyelembe az előléptetéseknél.

E kihívások azonban lehetőséget adnak a megújulásra. A nemi diverzitás katalizátora lehet a fejlődésnek és az innovációnak, illetve elősegíti, hogy a technológiai iparág befogadóbb legyen és nagyobb hatást gyakoroljon a társadalomra. Biztató, hogy számos vállalat már aktív lépéseket tesz a probléma megoldására és a nők technológiai karrierjének előmozdítására.

Miért érdemes a nemek közötti egyenlőségre törekedni?

A nők vezetői pozíciókba való bevonása a technológiai vállalatoknál nem csupán a nemek közötti egyenlőségről szól; ez stratégiai fölény, amely ösztönözheti az innovációt, erősítheti a vállalati kultúrát és javíthatja az általános üzleti teljesítményt. A nemek közötti egyenlőség nem pusztán etikai kérdés, hanem egy erőteljes üzleti stratégia, amely számos előnnyel jár. Először is, a női menedzserek és vezetők új, eltérő perspektívákat és újításokat hoznak a döntési folyamatokba, egyedi élettapasztalataikból és nézőpontjukból merítve. Ez a sokszínűség innovatívabb megoldásokhoz és kreatívabb problémakezeléshez vezet, illetve segít azonosítani azokat a lehetőségeket és kihívásokat, amelyek egyébként észrevétlenül maradnának.

A nemi diverzitás továbbá jelentősen hozzájárul a jobb vállalati kultúrához és a magasabb munkavállalói elégedettséghez. Egybehangzóan pozitív üzenetet küld az alkalmazottak felé, ami magasabb morált, munkával való elégedettséget és végső soron alacsonyabb fluktuációt eredményez. A női vezetők jelenléte megerősíti, hogy munkánkat nem a nemünk, hanem az érdemeik alapján jutalmazzák, és ez befogadó, motiváló munkakörnyezetet teremt.

Emellett a kutatások egybehangzóan bizonyítják, hogy a sokszínű csapatok kiemelkedő teljesítményt nyújtanak a döntéshozatalban és a problémamegoldásban. A menedzseri és vezetői pozíciókban dolgozó nők elősegítik az egészséges viták és a konstruktív véleménykülönbségek kialakulását, ami megalapozottabb és hatékonyabb döntéshozatalt eredményez. Ezért a nemek közötti egyenlőség nemcsak erkölcsileg fontos, hanem hatékony stratégiát is jelent az innováció, a munkahelyi kultúra és a szervezet sikerességének fejlesztésére. Ez egy olyan win-win helyzet, amely az egyének, a vállalkozások és a társadalom egésze számára egyaránt előnyös.

A nemek közötti egyenlőség akadályai a technológiai szektorban

A technológiai szektor küzdelme a nemek közötti egyenlőség elérésére több, egymással összefüggő tényezőre vezethető vissza. Először is, a nemek közötti történelmi egyenlőtlenségek állandósítottak egy olyan helyzetet, amely akadályozza a nők bevonzását és megtartását az ágazatban. A hallgatólagos előítéletek és sztereotípiák tovább súlyosbítják a problémát, mivel befolyásolják a felvételi döntéseket és a teljesítményértékeléseket, ami gyakran azt eredményezi, hogy a nőket figyelmen kívül hagyják vagy alábecsülik.

Ezen túlmenően a munkaerő-utánpótlással kapcsolatban is felmerülnek problémák, mivel egyre kevesebb nő tanul STEM-képzésben, ami kevesebb női utánpótlást eredményez a technológiai pozíciókban. Jelentős kihívást jelent, hogy egyes munkahelyek zaklatás, diszkrimináció és kirekesztő szokások révén ellenséges vagy elutasító kultúrát alakítanak ki. A technológiai területen kevés a női példakép, így nehéz inspirálni és bátorítani másokat, a nagy munkaterhelés pedig összeütközésbe kerülhet a családi kötelezettségekkel, s ez lemorzsolódáshoz vezet.

Hirdetés

Emellett sok nő küzd az imposztor-szindrómával, ami hatással lehet az önbizalmukra és karrierjük előrehaladására a technológiai szektorban. A mentorálás, a szponzorálás és a nagy volumenű projektekben való részvétel egyenlőtlen lehetőségei tovább súlyosbítják a nemek közötti egyenlőtlenséget.

E kihívások orvoslása és a nemek közötti egyenlőség megteremtése a technológiai vállalatok, az oktatási intézmények, a politikai döntéshozók és a társadalom egészének közös erőfeszítését igényli. A legfontosabb kezdeményezések közé tartoznak a vállalatok Diversity and Inclusion (sokszínűség és befogadás) programjai, amelyek célja egy befogadóbb munkakörnyezet megteremtése. A tisztességes és átlátható toborzási és felvételi gyakorlat bevezetése pedig egyenlő esélyeket biztosít minden jelölt számára.

A mentori és szponzori programok kidolgozása kulcsfontosságú útmutatást és támogatást nyújt a technológiai területen dolgozó nők számára, elősegítve ezzel karrierjük előrehaladását. A sokszínűséget, a méltányosságot és a befogadást aktívan elősegítő, támogató munkakörnyezet kialakítása alapvető fontosságú. A lányok és fiatal nők ösztönzése a STEM-oktatásra és pályaválasztásra alapvető lépés, ugyanúgy, mint a nemek közötti bérszakadékok kezelése, a bérek egyenlőségének rendszeres felülvizsgálata és a méltányos kompenzáció. E kezdeményezések közös vállalásával a technológiai iparág egy befogadóbb és igazságosabb jövő felé mozdulhat el.

Következtetés

A nemek közötti egyenlőség felé vezető út a technológiai szektorban folyamatos erőfeszítést kíván, amely az iparág jövőbeli virágzásának kulcsa. A diverzitás előnyei, beleértve az innovációt, a gazdagabb vállalati kultúrát és a jobb döntéshozatalt, tagadhatatlanok. Bár az akadályok még nem szűntek meg, az egyének, a szervezetek és a közösségek rendíthetetlen elkötelezettsége a nemek közötti egyenlőség iránt egy befogadóbb és ígéretesebb jövő felé mutat.

Miközben kitartóan törekszünk e jövőkép megvalósítására, elengedhetetlenül fontos, hogy elismerjük és megünnepeljük az eddig elért eredményeket. Ezek az eredmények nemcsak a kollektív elkötelezettség bizonyítékai, hanem jelzőfények is, amelyek másokat is arra ösztönöznek, hogy csatlakozzanak egy sokszínűbb és innovatívabb technológiai ágazat mozgalmához. A cselekvésre való felhívás egyértelmű: folytassuk erőfeszítéseinket, mind egyénileg, mind közösen, hogy a technológiai szektort egy olyan jövő felé vezessük, amelyet mindenki egyéni nézőpontjával és tehetségével gyarapít.

A szerzőről és a Sigma Software Groupról

Hanna Abdel Hamid, a Sigma Software Group kanadai részlegének vezetője. A világszerte ismert és elismert szoftverfejlesztő vállalat 19 országban van jelen és 2100 tehetséges szakembert foglalkoztat. Hanna kiemelkedő eredményei közé tartozik, hogy nemrégiben elnyerte a "Strong Women in IT 2023" rangos címet.

A Sigma Software Groupot nemrégiben a legjobb IT munkáltatónak választották Brazíliában, az UN Women pedig a Femmengineering projektjéért díjazta, amely a feltörekvő európai nők szerepének erősítését szolgálja a technológia területén, továbbá a vállalat elnyerte a The Women in Tech Global Awards 2023 kategóriában a Women in Tech legjobb munkahelye címet.

A Sigma Software magyarországi igazgatója, Cseresnyés Dóra, elismert és aktív tagja a Magyar Vállalatvezetők Üzleti Közössége (MVÜK) Női Vezetői Klubjának, Magyarország legnagyobb női üzleti szervezetének.

Nézze meg Cseresnyés Dóra előadását a 2023-as SecWorld konferencián, A Zero Trust kihívásai vezetői szemmel:

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.