Hirdetés
. Hirdetés

A NuBank felemelkedése

|

2023 júliusában új mérföldkőhöz érkezett a latin-amerikai digitális bankszektor. A NuBank, az úttörő brazil neobank bejelentette, hogy immár több mint 80 millió ügyféllel büszkélkedhetnek otthon. Mexikói és kolumbiai gyümölcsöző terjeszkedésével együtt a vállalat teljes latin-amerikai felhasználói bázisa elérte a 85 milliót. Ez azt jelenti, hogy a NuBanknak sikerült két év alatt megdupláznia ügyfélkörét, hiszen 2021 júniusában még csak 41 millió felhasználót szolgáltak ki.

Hirdetés

Mivel foglalkozik a NuBank?

A 2013-ban alapított NuBank hitel- és betéti kártyákat, valamint mobilfizetési megoldásokat kínál az ügyfelei számára. A felhasználók mobiltelefonjukon keresztül utalásokat indíthatnak és fogadhatnak, számlákat fizethetnek be és mindennapi vásárlásokat bonyolíthatnak. A vállalat magánszemélyek számára olyan szolgáltatást is nyújt, amely támogatja az összes személyes pénzügyi tevékenységet, a napi vásárlásoktól és pénzátutalásoktól egészen a megtakarításokig, befektetésekig. A NuBank vállalati ügyfelekkel szintén együttműködik, számukra üzleti számlákat biztosítanak, amelyeket kifejezetten a cégek gördülékenyebb pénzügyi működésére terveztek. Ezen felül a cég kölcsönöket is folyósít felhasználói számára, valamint nemrég a biztosítási szegmenst is megnyitották.

A világ egyik legmeghatározóbb neobankja

A Brazil Központi Bank hivatalos adatai szerint 2023 második negyedévében a NuBank az ország negyedik legnagyobb pénzintézete volt az ügyfélszámot tekintve. Ez kiugróan gyors felemelkedés a 2022 októberében elért ötödik helyről. Mindez azt mutatja, hogy a brazil fintech képes hatékonyan versenyezni a nagy múltú bankokkal. Növekvő fogyasztói bázisa közepette a NuBanknak sikerült megőriznie ügyfélszolgálati hírnevét, és továbbra is az első három legkevesebb panasszal rendelkező intézmény között maradt Brazíliában. Ez azért lenyűgöző teljesítmény, mert mostanra a brazil felnőtt lakosság közel fele NuBank-ügyfél.

Terjeszkedés a fókuszban

A NuBank nemzetközi horizontját kiszélesítve jelenleg 4,5 millió ügyfelet szolgál ki Mexikóban és Kolumbiában. Brazíliában a vállalat folyamatosan fejlődő portfóliójának keretében a 2023-as évben több mint 25 új terméket és funkciót vezettek be. Az üzleti ügyfeleknek szánt portfóliója szintén tovább bővül, és olyan funkciókat kínál, amelyek egyszerűsítik az egyéni vállalkozók és kkv-k ügyintézését. A NuBank ügyfélkörében 10 millióan vállalkozók, ami arra utal, hogy ebben a szektorban még komoly növekedési potenciál rejlik.

Hirdetés

A NuBank stabil pénzügyi háttérrel rendelkezik

A vállalat utoljára a 2023. március 31-én zárult negyedévre vonatkozóan számolt be pénzügyi eredményeiről. A NuBank 1,618 milliárd dollár árbevételt jelentett, szemben az egy évvel ezelőtti 877 millió dollárral, azaz majdnem megduplázták egy év alatt. A nettó nyereség esetében 141,75 millió dollárt regisztráltak, ha a tavalyi 45,1 millió dolláros veszteséghez hasonlítjuk, akkor igazán impozáns teljesítményről beszélhetünk.

Fontos megjegyezni, hogy az első negyedévben a Nu végül története során másodszor nyereséget könyvelhetett el. A jövő reménytelinek tűnik. A Nu nagy népszerűségnek örvend a latin-amerikai lakosság körében, és továbbra is negyedévente több millió ügyféllel bővül a felhasználói bázis. A neobank a tavalyi év Q3-as periódusában már bebizonyította, hogy tud nyereségesen működni negyedéves bontásban, ez óriási fegyverténynek számít a fiatal technológiai vállalatok világában. Ha ezt a teljesítményt tudják prezentálni egy teljes pénzügyi évben, akkor igazán kiemelkedhet a mezőnyből a NuBank.

A vállalat közelmúltbeli nyereséges működésével függhet össze az is, hogy az S&P Global Ratings a NuBank kokcázati besorolását AA-ról AA+-ra javította. Ez a felminősítés a cég pénzügyi helyzetének folyamatos javulását bizonyítja. A vállalat figyelemre méltó készpénztartalékai és erősödő profitrátája tovább hangsúlyozza, hogy a NuBank az egyik leghatékonyabb működő pénzügyi szereplő Latin-Amerikában.

Mit látunk a cég részvényeinek árfolyamában?

A NuBank részvényeivel 2021 decembere kereskednek a tőzsdén. A 11,85 dolláros kibocsátási árfolyam fél év alatt 70 százalékkal esett vissza, és erről a szintről számottevően nem is sikerült elmozdulnia a tavalyi év során. Az idei év elejétől számítva viszont komoly emelkedésnek lehetünk szemtanúi, hiszen az árfolyam 118 százalékkal tudott emelkedni. Úgy tűnik, hogy a piac felfigyelt rá és egyúttal honorálja is az elmúlt két negyedévben bemutatott profitabilitást.

Következtetés

A NuBank részvényeivel jelenleg kevesebb mint 8 dollárért lehet kereskedni, így a kisbefektetőknek is vonzó lehet, de ezt a részvényt elsősorban a hatalmas növekedési potenciál miatt szereti a piac. Amellett, hogy a világ egyik legnagyobb digitális banki platformjává nőtte ki magát, alapjaiban változtatta meg a pénzügyeket Latin-Amerikában. A régió nagyrészt készpénzalapú társadalom volt, és lakosságának nagy százaléka nem rendelkezett sem bankszámlával, sem hitelkártyával. A brazil fintech ezt a felállást alakítja át, sok millió embert kapcsol be a főáramú pénzügyi rendszerbe.

A cég részvényeinek árfolyama még mindig elmarad a 2021 végi tőzsdei bevezetéskor regisztrált szinttől, nyereséges negyedéveket tudhatnak maguk mögött és a növekedés lassulásának pedig egyelőre semmi jele nem mutatkozik. Ezen tényezők együttesen vonzó befektetési lehetőséggé teszik a NuBankot.

A Peak kutató és tanácsadó csapata minden hónapban átfogó körképet készít a fintech világ mozzanatairól, azok bankszektorra, biztosítókra, IT szektorra és kormányzati szervekre gyakorolt hatásairól. A tanulmányokban részletesen foglalkozunk a nemzetközi fintech fejleményekkel, amelyeket a lehetőségek és a fenyegetések szempontjából is elemzünk. A teljes körképpel, vagy annak egyes elemeivel kapcsolatban felmerülő kérdéseket a science@peakfs.io
email címre várjuk.

Feliratkozás a Fintech Világa Heti Hírlevelére >>>

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.