Hirdetés
. Hirdetés

A Robinhood vesszőfutása

|

Túlzás nélkül állítható, hogy az online brókercégek világának elsőszámú üdvöskéje és talán legismertebb szereplője a Robinhood.

Hirdetés

Ha abból indulunk ki, hogy a vállalat mekkora népszerűségre tett szert az utóbbi pár évben, akkor azt gondolhatnánk, hogy a Nasdaqon 2021 óta jegyzett részvényei jó befektetésnek tűnnek. Érdemes azonban ezt a kérdést alaposabban körül járni.

Mivel foglalkozik a Robinhood?

A 2013-ban alapított Robinhood pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó platformot üzemeltet. A vállalat elsősorban a befektetési szegmensre épít, a felhasználók részvényeket, tőzsdén kereskedett alapokat (ETF), opciókat, amerikai letéti jegyeket (ADR) és kriptovalutákat vásárolhatnak és adhatnak el.

A legutóbbi vállalati jelentés

A Robinhood az idén az első negyedévben 441 millió dollár bevételt ért el az egy évvel korábbi 299 millió dollárral szemben. Ezt tekinthetnénk javulásnak, de a cég 2021-es tőzsdei bevezetése óta csak veszteséget termel. 2023 első három hónapjában a nettó veszteség 511 millió dollár volt a tavalyi azonos időszakban realizált 392 millió dollár negatívum után: a veszteség több, mint 30 százalékkal nőtt egy év alatt.

A felhasználók számának alakulása

A társaság a koronavírus okozta világjárvány utáni monetáris lazítás és gazdasági stimuláció legfőbb nyertesei közé tartozott. Felhasználóinak jelentős része olyan USA-beli állampolgár volt, aki a kormánytól kapott segélyt a tőzsdén próbálta kamatoztatni. Mindezt jól mutatja az ügyfélbázis változása.

Hirdetés

A platformot 2019-ben 10 millióan használták, 2020-ban már 13 millióan (30 százalékos növekedés), majd 2021-ben ugrásszerű emelkedés következett, ekkor már 22,5 millió felhasználóval büszkélkedhettek (egy év alatt 73 százalékkal nőtt a számuk).

A 2022-ben megváltoztak a makrogazdasági feltételek. A jegybanki kamatemelési ciklusok megkezdésével párhuzamosan a tőzsdén jegyzett részvények árfolyama számottevően esett. A kamatemelés különösen érzékenyen érinti a Robinhood felhasználók által előnyben részesített technológiai papírok piacait. A monetáris szigorítás környezetében már nem volt képes a vállalat megtartani felhasználóit, akik közül sokan valószínűleg komoly veszteségekkel zárták a tavalyi évet. Ennek következtében talán nem is meglepő, hogy 2022-ben a Robinhoodot használók száma 15,9 millióra zuhant: a felhasználók majdnem 30 százaléka hagyta ott a céget.

Mit látunk a cég részvényeinek árfolyamában?

A felhasználók számának drasztikus csökkenését és az évek óta tartó veszteséges működést a piac keményen büntette. A cég részvényeinek árfolyama az elmúlt egy évben stagnált, a 2021. júliusi tőzsdei bevezetés (IPO) óta több, mint 70 százalékot esett. Úgy tűnik, hogy a Robinhood az átmeneti sikerét bizarr módon a világjárvány kitörésének köszönheti. Ekkor jelentek meg a tőzsdén évek óta nem látott számban a lakossági befektetők. Számukra olcsó és kényelmes megoldás volt a Robinhood platformja. Profitáltak a 2020-ban és 2021-ben kibontakozó bikapiacból, viszont a 2022-es év őket is megviselhette.

Következtetés

Ahhoz, hogy a Robinhood visszanyerje régi fényét az alábbi 3 tényezőnek kell teljesülni:
• a likviditás visszatérése a tőkepiacokra,
• a felhasználók számának stabilizálódása,
• nyereséges működés negyedévről-negyedévre.

Az első két tényező kéz a kézben jár, a jövőbeli lazább monetáris politika újabb bikapiac kialakulását tenné lehetővé a technológiai szektorban, ami visszahozhatja a lakossági befektetőket. Az idén a mesterséges intelligencia miatti láznak köszönhetően vannak ugyan olyan technológiai cégek, amelyek jól teljesítenek, de ez a fellendülés csupán néhány vállalatra koncentrálódik.

A valódi probléma a harmadik tényező: nem sok jóra enged következtetni, hogy a Robinhoodnak az ultra alacsony kamatok mellett és a felhasználók számának szárnyalása közepette sem sikerült profitot elérnie. A cégnek a 2021-es tőzsdei bevezetés óta egyetlen nyereséges negyedéve sem volt. Amíg ez nem változik, addig a jelenlegi piaci környezetben nem sok esély van az árfolyam növekedésére.

A Peak kutató és tanácsadó csapata minden hónapban átfogó körképet készít a fintech világ mozzanatairól, azok bankszektorra, biztosítókra, IT szektorra és kormányzati szervekre gyakorolt hatásairól. A tanulmányokban részletesen foglalkozunk a nemzetközi fintech fejleményekkel, amelyeket a lehetőségek és a fenyegetések szempontjából is elemzünk. A teljes körképpel, vagy annak egyes elemeivel kapcsolatban felmerülő kérdéseket a science@peakfs.io email címre várjuk.

Feliratkozás a Fintech Világa Heti Hírlevelére >>>

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.