Hirdetés
. Hirdetés

A technológia, ami számos iparágat felforgathat

|

A blockchain technológia egy viszonylag új fogalom, éppen ezért sokan még csak nem is hallottak róla. Azok pedig, akik már találkoztak a kifejezéssel, sokan még mindig a kriptovalutákkal azonosítják a technológiát. Az igazság azonban az, hogy a blockchain az élet számos területén átalakíthatja az eddig megszokott folyamatokat.

Hirdetés

Igaz, a blockchain a Bitcoin 2009-es indulásával robbant be a köztudatba, és azóta is meghatározó szerepet tölt be a kriptovaluták világában, az elmúlt 14 évben azonban számos egyéb iparág is felfedezte a technológiában rejlő potenciált. A blockchain innovációt vihet többek között a termékek eredetének meghatározásában és nyomon követésében, a digitális fizetési megoldásokban, valamint a személyes és vállalati adatok könnyebb, átláthatóbb kezelésében és megosztásában.

Forradalmi megoldás

A blockchain egy olyan rendszer, ahol az adatokat egymás után "összekapcsolva" tárolják egy adatbázisban. Ez az összekapcsolás az egyes adategységek (blokkok) kriptográfiai kódjával (hash) történik, ahol egy blokk a láncban az előző blokk kódját is magába foglalja, ezzel garantálva a lánc megbonthatatlanságát. A blockchain rendszerek jellemzően decentralizáltak és több számítógépből állnak, amelyek egy közös protokoll alapján működnek együtt. Az adatbázisok összehangolása egy úgynevezett konszenzus mechanizmussal történik, ezt nevezzük elosztott főkönyv technológiának. Az elosztott főkönyv technológia révén minden felhasználó ugyanazt az információt látja, amelyből minden résztvevőnek megvan a saját másolata. A tranzakciók jegyzékében történő legkisebb változtatás is észrevehető, mivel onnantól kezdve a lánc megváltozik és nem egyezik a többi helyen tárolt másolattal.

Hirdetés

Blokklánc típusok

A blokklánc lehet nyilvános és privát hálózat. A nyilvános blockchainek - mint a Bitcoin vagy Ethereum -, mindenki számára elérhetőek, aki tranzakciót kíván rajta végrehajtani. Ezzel ellentétben a privát blockchaineket csak bizonyos résztvevők használhatják (ilyen például a Hyperledger). Emiatt a privát hálózatokat gyakran vállalati környezetben alkalmazzák, lehetővé téve az információk biztonságos kezelését.

A blockchain nyújtotta előnyök

A blockchain technológia fokozottan biztonságos, ugyanis csak a privát kulcs tulajdonosa végezhet el módosítást vagy tranzakciót az adatbázisban. A konszenzus elérése után minden tranzakció végérvényesen és megmásíthatatlanul rögzítésre kerül a láncon. A blockchain ezáltal lehetőséget teremt minden tranzakció nyilvántartására és nyomon követésére. E mechanizmus révén igazolható az áruk eredete, és az esetleges csalási kísérletek is kivédhetőek.

Bizonyos területeken - mint például a termékek eredetiségének nyomon követése - a technológia automatizált és hatékony alternatívát kínál a manuális adminisztratív folyamatok leváltására. Az elosztott főkönyv technológia azt is lehetővé teszi, hogy harmadik fél közbeiktatása nélkül hajtsunk végre tranzakciókat egymás között közvetlenül - ez a költségek csökkentését eredményezheti a résztvevők számára.

A blockchain jövője

A blokklánc technológia számos iparágban idézhet elő radikális változásokat a jövőben. A pénzügyektől az egészségügyön át az államigazgatásig, a blokklánc képes az adatok biztonságos, átlátható és hamisításmentes tárolására, ami új, decentralizált üzleti modellek alapja lehet. Ahogy a digitális világ egyre összetettebbé válik, a blokklánc, mint a bizalom és átláthatóság alapköve, kulcsfontosságú szerepet tölthet be az információs társadalom további fejlődésében.

A Fintech.hu legújabb kiadványsorozata - a Sparks_EDU - konkrét, kézzel fogható és a mindennapokba azonnal beépíthető tudást ad a fiataloknak, a kkv-knak és mindazon érdeklődőknek, akik fejlesztenék digitális pénzügyi és fintech ismereteiket. Az évi 24 alkalommal megjelenő online kiadvány közérthető, naprakész információkat tartalmaz, és felkészít a potenciális veszélyforrásokra is. A kiadványokhoz kapcsolódó kérdéseket a news@peakfs.io email címre várjuk.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.