Hirdetés
. Hirdetés

Akkor okos egy város, ha okos a közterülete is

|

A településeken tapasztalható egyre növekvő autóhasználati arány nemcsak kihívást jelent a parkolási lehetőségek tekintetében, hanem a megnövekedett szén-dioxid-kibocsátás miatt csökkenti az életminőséget is. Az önkormányzatoknak az okos városi technológiák közül az intelligens közterület felügyeleti megoldások kialakítása igencsak szükséges a fenntarthatósági célok, a jobb életminőség, valamint az élhetőbb lakókörnyezet elérése érdekében.

Hirdetés

Az autók megjelenése a közlekedési ágazatban példátlan változásokat hozott, ám az előnyök mellett akad néhány figyelemre méltó kihívás is, amelyek mára fokozatosan elérték a sürgős megoldásokat igénylő szintet. Ilyen kihívás többek között a környezetkárosítás, a károsanyag-kibocsátás és a zaj, nem beszélve a megnövekedett számú közúti balesetekről, valamint a közlekedési dugókkal kapcsolatos gazdasági problémákról, amelyek ma már a legtöbb városban elharapóztak. Így a közterületek fenntartása és a parkolással kapcsolatos problémák kezelése különösen fontos a városvezetők számára. A megfelelő informatikai rendszer a települések parkolóit fenntarthatóbb zónákká alakítja, különösen a környezetszennyezés csökkentése szempontjából a vezetési idő csökkentésével, ezáltal az utcai forgalom mérséklésével és a parkolók erőforrásainak megfelelő kihasználásának biztosításával.

A Sessionbase Kft. és elődje már 1994 óta foglalkozik közterület-felügyeleti és közterületen végzett egyéb ellenőrzési munkát (parkolás ellenőrzést, pótdíjazást, köztisztasági ügyek kezelését és személypótdíjazást) segítő információs rendszerek fejlesztetésével. Az elmúlt évek alatt ennek megfelelően létrejött egy olyan rendszer, amely teljes volumenét lefedi az utcán végzett rendészeti, közterület-felügyeleti, parkolás-ellenőrző személy pótdíjazó engedélyeket kezelő és kiadó feladatoknak.

A rendszer részét képezi természetesen egy egységes pénzügyi megoldás (teljes körű előírás-kezelés, áfa-analitika, banki kapcsolat, korlátlan számú pénztár és számlaszám kezelés megvalósításával), valamint ezen felül egy olyan iktató és dokumentumkezelő rendszer, amely rendelkezik a megfelelő akkreditációval az állami és önkormányzati intézmények vonatkozásában.

A teljes rendszer számos külső kapcsolódási ponttal rendelkezik - mint például Nemzeti Mobilfizetési Zrt., Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala vagy Magyar Országos Közjegyzői Kamra - így minden alrendszer, vagy úgynevezett szakrendszer, minden esetben ahhoz az adott interfészhez fordul, amelyre éppen szüksége van, ennek megfelelően ezek is központosított elszámolás alapján működnek.

Hirdetés

A rendszer rendelkezik egy belső időzítő és végrehajtó modullal is, amely a rendszerben meglévő gépi döntéseket elvégzi, a megfelelő időben a megfelelő folyamatokat elindítja, nevezhetjük ezt úgy is, hogy az ügyek lebonyolítását automatizálja.

Az egyes szakrendszerekhez rendelkezésre állnak a megfelelő adatfelvételező modulok is, így egy átlagos PDA (okostelefon) és egy hordozható nyomtató felhasználásával, az adott ügy keletkezésekor már elektronikus úton történik az esemény regisztrálása valós időben, amit a központi rendszerekben azonnal láthatnak az ügyintézők, a felelős vezetők.

A rendszer rendelkezik ügyfélablak megoldással is, amely a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően egy tudás alapú és egy birtokalapú azonosítási eljárás után érhető el a felhasználók számára, így a rendszerben lévő adatok biztonsága garantált. Ennek hatására az ügyfelek bármely időben, akár otthonról is meg tudják nézni a saját ügyleteiket, ki tudják egyenlíteni a tartozásaikat, panaszt tudnak benyújtani adott ügylettel kapcsolatban, ezáltal az ügyfélszolgálatok munkája és a háttér-adminisztráció jelentősen csökkenthető.

A rendszerben minden folyamat, esemény, naplózásra kerül, amelyet a megfelelő jogosultsággal a felületről meg lehet tekinteni.

A rendszer része továbbá egy teljes körű gépjármű és személy nyomkövető rendszer, amely térképi felülettel segíti a megfelelő vezénylést és ellenőrzést. A teljes rendszer része egy komplett diszpécsertámogató alrendszer, amely a napi feladatok kiadását, ellenőrzését, naplózását végzi térinformatikai segítséggel támogatva.

"Az ilyen komplex rendszerek nagy előnye, hogy az egyes szakrendszerek adataihoz szükség esetén hozzáférhet más szakrendszer munkatársa is, így kialakítható olyan szabályozás, hogy adott esetben az ügyfél parkolási ügyintézés céljából jön be az ügyfélszolgálatra, de kiderül, hogy van rendezetlen bírság ügye. Vagy más esetben az adott ügyfél lakossági várakozási engedély kiváltása céljából keresi fel az ügyfélszolgálatot, de kiderül, hogy van parkolási pótdíjtartozása. Ezen információk birtokában a helyi szabályozásnak megfelelően lehet dönteni arról, hogy a kapcsolódó ügyekkel mi történjen. További előnye az aprólékos adatgyűjtésnek és elemzésnek, hogy a lakossági várakozási engedélyek, illetve a behajtási engedélyek kiadását kis területekre lehet korlátozni, így az 'ingyenes parkolás' sokkal kisebb területet érint, ezen felül a helyben lakóknak további kedvezményeket lehet biztosítani a digitalizált felületek miatt" - mondta a Sessionbase vezetője, Schäffer Zoltán.

Összefoglalva, a megfelelő közterület felügyeleti rendszer pozitív változásokat hoz a különböző városi érdekeltek számára, akik így vagy úgy, de viselik a rendszertelenül kezelt parkolóhelyek terhét. A megfelelő megoldás hozzájárulhat ahhoz, hogy rendet és fegyelmet teremtsen a parkolókban, optimalizálja az idő és a hely kihasználását, a járművezetők támogatása mellett segít a parkolási létesítmények üzemeltetőinek és tulajdonosainak abban, hogy a rendelkezésre álló helyek és erőforrások kihasználtságát olyan módon maximalizálják, hogy növeljék bevételeiket, valamint javítsák az ügyfelek parkolási élményét.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.