Hirdetés
. Hirdetés

CES 2022 - Omikron a kaszinóvárosban

|

Önvezérlő traktortól a szóból értő szoftverig.

Hirdetés

Dróntaxitól és robotkávézótól kezdve duplakijelzős laptopig és AI processzorig futurisztikus és használatra kész technológiák emelték a tétet Las Vegasban az idei CES-en. Az innovációs mustra trendi módon hibrid lett, de nem a szervezők szándékából.

Hónapok óta izgalommal készült a szakma a nagy presztízsű technológiai kiállításra, mert a CES szervezői jó előre bátran bejelentették, hogy a tavalyi virtuális esemény után 2022 első hetében a rendezvény ismét hagyományos formátumban tér vissza, résztvevőit személyes találkozóra várja Las Vegasba.

Hirdetés

A járvány azonban közbeszólt. Ötödik hulláma a múlt év végéhez közeledve olyan lendületet vett az Egyesült Államokban, hogy számos cég - közöttük az Amazontól és az AMD-től kezdve a Facebookon, a Google-on, a Microsofton és az Intelen át a Twitterig a legnagyobb szereplők - szinte az utolsó pillanatban, december végén mondta le fizikai részvételét a CES-en. Gary Shapiro, a szervező Consumer Technology Association (CTA) elnök-vezérigazgatója egy helyi lapnak ezt azzal kommentálta, hogy az idei show is más, talán rendetlenebb is lesz, mint a korábbi években volt, de az innováció már csak ilyen, kockázatos és kényelmetlen.

Sokan vállalták a személyes részvétel nehézségeit, így több mint 2300 vállalat állított standot a CES tizenegy bel- és kültéri helyszínén, amelyet január első hetében 45 ezernél több látogató keresett fel Las Vegasban. Harminc százalékuk külföldről, 119 országból érkezett, vagyis az aktuális járványhelyzet dacára a kiállítás fizikai mivoltában is megőrzött valamit globális vonzerejéből, ami önmagában is elég nagy mutatvány.

Önvezérlő traktor, szóból értő szoftver

A CES fő látnivalóját - fizikai és virtuális térben egyaránt - persze idén is az innovatív technológiai megoldások alkották, amelyek az egészségügytől kezdve a mezőgazdaságon át a fenntarthatóságig a világ legnagyobb kihívásainak megválaszolását segíthetik. A COVID-19 korában érthető módon külön figyelmet kapott a telemedicina, amely hálózatba kapcsolt, mobil és viselhető eszközeivel és más digitális megoldásaival nagyobb irányítást ad az emberek kezébe egészségi állapotok menedzseléséhez. A CES történetének első egészségügyi nyitóelőadását jegyző Abbott harmadik generációs FreeStyle Libre 3 folyamatos vércukorszint-monitorozó (CGM) rendszere például a kiállítás Best Of Innovation díját is megkapta ebben a termékkategóriában. A megoldás része a világ legkisebb, 14 napon át viselhető glükózszenzora, amely pontos mérési adatait valós időben továbbítja az okostelefonra letöltött alkalmazásba.

Mióta elstartolt a közlekedés digitális átalakulása, az autóipari szereplők minden évben reflektorfénybe állnak a technológiai kiállításon. Idén a BMW-től kezdve a VinFastig, Vietnám első autógyártó vállalatáig több mint 190 cég vonult fel ebben a mezőnyben. A General Motors nyitó előadást tartott, a Continental pedig Innovation Award Honoree díjat vihetett haza több újításáért is. A V2X CPM (Vehicle-to-Everything Collective Perception Messages) technológiával a hálózatba kapcsolt járművek például egymás szenzorairól és az okosvárosok infrastruktúrájában telepített érzékelőkről is olvasni tudnak adatokat. A vezetők így mások szemével is látnak, és jobban érzékelik a látómezőn kívül elhelyezkedő, sérülékeny közlekedőket, például a kerékpárosokat és a gyalogosokat.

Fotó: Consumer Technology Association

Hasonló elismerést kapott a Robert Bosch eBike Flow alkalmazásból, vezérlőegységből, kijelzőből, újratölthető akkumulátorból és meghajtó egységből felépülő e-kerékpár rendszere, amellyel a felhasználók személyre szabhatják a kerékpározás élményét. A John Deere See & Spray pedig egy gépi látás és tanulás képességével is felruházott, nagyméretű mezőgazdasági robot a gyomirtó szerek precíziós permetezéséhez. A növényeket példátlan pontossággal felismerő és megkülönböztető, Best Of Innovation díjas megoldással a gazdák akár 80 százalékkal csökkenthetik a vegyszerek használatát, ami nemcsak az üzletre, hanem a közösségre és a környezetre nézve is előnyös.

A mesterséges intelligencia fókusztémája a CES 2022 technológiai vezérmotívumaként a mezőgazdaságtól és az egészségügytől kezdve az autó- és gyártóiparon át a szórakoztató elektronikáig minden termékkategóriában hangsúlyosan jelent meg. A John Deere első, teljesen önvezérlő traktora éppúgy AI-képességekre támaszkodik, mint az Orbisk élelmiszer-pazarlást monitorozó rendszere, az UBTECH Robotics díjazott ADIBOT-A autonóm fertőtlenítő robotja, vagy a Doosan Robotics hidrogéncellás napelempark-vizsgáló drónja és Dr. Presso robotbaristája.

Szoftverek és mobilalkalmazások kategóriájában kapott innovációs díjat az IBM Watson Orchestrate, amely az értékesítéstől kezdve a HR-en át az üzemeltetésig a különböző területeken dolgozó szakemberek munkáját teszi eredményesebbé interaktív képességeivel. Az idei év első negyedében az IBM Automation Cloud Paks részeként megjelenő megoldással a felhasználók az együttműködést támogató platformokról, természetes nyelven megfogalmazott kérdésekkel, utasításokkal indíthatnak mesterséges intelligenciával automatizált munkafolyamatokat.

Beltéri okoskert és mélytanuló tévé

A szintén nyitó előadást jegyző Samsung Electronics 200 megapixeles HP1 képszenzorától és NVMe memóriamoduljaitól kezdve telefonjain és tévéin át az okos háztartási készülékekig több tucat innovációs díjat söpört be az idei CES-en is. Elismerést kapott többek között a gyártó Home Hub érintőkijelzős eszköze, amely megjelenésében egy tabletre emlékeztet, de az okosotthon átfogó vezérlése mellett a háztartási munkában, például a főzésben is segít a receptek és utasítások felolvasásával.

Tarolt ismét a díjátadón az LG is az említett kategóriákban, amelyekben a szakmai zsűri például Tiiun beltéri kertészeti készülékét és Alpha9 Gen5 Artificial Intelligence (AI) 8K processzorát is kitüntette. A lapkára integrált rendszer (SoC) a mélytanulás technológiáját ülteti a gyártó új OLED és QNED tévéibe a kép- és hangminőség fokozásához. Innovációs díjat kapott az IBM Telum processzora is, amely az AI következtető algoritmusainak hardveres gyorsításával prediktív képességeket ad a csalások valós idejű észleléséhez, közvetlenül a tranzakciós munkaterhelésekben, így a teljesítménnyel együtt a biztonságot is növeli.

Bőven jutott az elismerésekből a PC-szállítóknak is. A Dell UltraSharp webkamerája - Sony 4K felbontású STARVIS szenzorral és képzajt csökkentő Digital Overlap HDR funkcióval - rossz fényviszonyok között is professzionális videóminőséggel emeli a megbeszélések technikai színvonalát. A kamera ötszörös digitális zoomjával és AI Auto Framing képességével mindig a képmező középpontjában tartja a beszélő személyt. A Dell UltraSharp 32 4K videokonferencia monitora Microsoft Teams tanúsítványt kapott, kiemelkedő képminőséget adó IPS Black paneltechnológiával és ugyancsak intelligens webkamerával támogatja a hatékony együttműködést.

A mindössze 600 gramm tömegű Fujitsu Loox a világ legvékonyabb és legkönnyebb Windows tableteként mutatkozott be a CES-en, és díjat kapott a HP 11 colos, alumínium borítású, AI kamerás tabletje is, amelyet a gyártó videóhívások lebonyolítására és egykezes gépelésre optimalizált. Kis- és középvállalati felhasználók dolgozhatnak hatékonyabban a Lenovo új formátumot képviselő ThinkBook Plus Gen 3 laptopján, amely az ultranagy, 17 colos kijelzőn felül - egészen pontosan a billentyűzet mellett - egy 8 colos második kijelzőt is kapott. Innovációs díjat vitt haza a gyártó meglepően könnyű, mégis strapabíró ThinkReality A3 AR szemüvege is, amely a látómező felső felében megjelenített, interaktív információkkal, grafikákkal és videókkal támogatja a terepi munkát.

Fotó: Consumer Technology Association

Olcsóbban alakíthatnak ki nagy sebességű, alacsony késleltetésű és biztonságos vezeték nélküli hálózatot a vállalatok a Netgear szintén díjazott Nighthawk RAXE300 WiFi 6E útválasztójával, a gyártó Insight Business VPN megoldásával pedig olyan titkosított magánhálózatot létesíthetnek távmunkásaikkal és fiókirodáikkal, amelyhez a felhasználók automatikusan, külön VPN kliens vagy bejelentkezés nélkül csatlakoznak.

A CES-en 19 ország színeiben bemutatkozó, több mint 800 startup cég innovációi közül itt csupán a japán SkyDrive dróntaxiját említjük meg, amely számos tesztrepülést teljesített sikerrel. A gyártó az SD-03-as modellt állította ki Las Vegasban, de már dolgozik az SD-05-ös modellen, amely a tervek szerint 2025-ben az oszakai világkiállítás hivatalos légitaxija lesz.

Bár a kiállítás fizikai mivoltában véget ért, virtuális platformján a hónap végéig látogatható marad. A szervezők már a CES 2023 előkészületein dolgoznak, amely jövőre egy nappal hosszabb lesz, január 5-8. között várja majd látogatóit a kaszinóvárosba.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.