Hirdetés
. Hirdetés

Címlapunkon: Szentgyörgyi Balázs – A jelen Neumannjai

|

A cikkben újságszerűen lapozgatható és teljes egészében elolvasható a Computerworld magazin 2023. augusztus 23-án megjelent lapszámának online változata.

Hirdetés

A sorozatos válsághelyzetek, valamint az ebből következő nehézségek, továbbá a hibrid munkával járó átalakulások az informatikai döntéshozók, az IT-döntésekben részt vevő cégvezetők, valamint a vállalati informatika iránt érdeklődő minden más olvasó számára kihívásokat okoztak az utóbbi néhány évben. Épp ezért szerkesztőségünk úgy döntött, hogy megkönnyítjük a hozzáférést a Computerworld magazin nyomtatott lapszámaihoz, íme itt a legfrissebb:

4 Vélemény
Pintér Szabolcs, ügyvezető, SAP Hungary - Hallgassunk az informatikai vezetőkre!
Egy vállalat igazgatósága, és azon belül az informatikai eszközökért és rendszerekért felelős vezetők közötti viszony nagyon érzékeny. Készültek a múltban is kutatások a C-szintű vezetők közötti interakciók jellemzőiről. Ezek azt mutatták ki, hogy a CMO (marketingigazgató) és a CFO (pénzügyi igazgató) általában több figyelmet kapnak a cégnél, mint a CIO (informatikai igazgató).

5 Címlapunkon
Szentgyörgyi Balázs - A jelen Neumannjai
Mi köti össze a drónokat, a blockchaint, vagy éppen az MI-t a 120 éve született Neumann János nevével? Bemutatjuk a Neumann Technológiai Platform aktív munkáját a szakmai koalíciók, a tehetséggondozás és a hazai ipari szereplőik támogatása terén.

9 Miért nem elég a cégcsoport egészére kiterjedő panaszbejelentő rendszer?
Számos globális és nagy nemzeti vállalat már most is rendelkezik központosított csoportszintű whistleblowing-rendszerrel, és abban bízik, hogy ez a globális megoldás az egyes országokban működő tagvállalatoknál is megfelelő lesz. Ugyanakkor az Európai Bizottság egyes tagállami munkaadói szervezetek, iparkamarák és mások ezügyben írt közös leveleire válaszként adott nyilatkozataiban már 2021-ben elutasította a központi jelentési rendszer ötletét.

10 IDC - Digitalizációtól duzzad az alkalmazáspiac
Robusztus növekedés elé néz a vállalati alkalmazások piaca a következős öt évben, prognosztizálja friss jelentésében az IDC, amihez a szervezetek digitalizációs stratégiai törekvései adnak hajtóerőt. Európában különösen a szakemberhiány kezelése és az ügyfélkapcsolatok javítása ösztönöz majd sok szoftverberuházást.

Hirdetés

11 Hitachi Vantara - Felhő, a jövő működési modellje
A felhő előnyeit ma már aligha szükséges ecsetelni a technológiai és üzleti vezetők előtt. A vállalat üzleti modelljét hatékonyan és eredményesen támogató, hibrid és többfelhős környezet kialakítása azonban már más történet.

12 Obszervabilitás - A digitális transzformáció svájci bicskája
Jerry Fodor amerikai filozófus "svájci bicska" elmélete szerint az ember mentális működése sok kis modulból áll. Miként a svájci bicskának minden funkcióra különböző eszköze van, úgy az elménk is egymástól független modulokat fejlesztett ki az egyes feladatok elvégzésére. Ezek a mentális modulok a korábban ötnek, de valójában inkább már kilenc vagy akár huszonegynek gondolt érzékszervünk által folyamatosan szállított adatok értelmezésén és feldolgozásán alapulnak.

14 Megfontolt felkészülés az MI terjedésére
Az ARISA keretében készített tanulmány szerint tizenkét európai ország egyetért abban, hogy a mesterséges intelligencia térnyerésével az adattudósok, a gépi tanulási és az adatmérnökök iránt lesz a legnagyobb kereslet. A magyar cégek is osztják ezt a véleményt, csupán az első három helyezett sorrendjében van különbség.

16 Unisys - Akadályból ugródeszka
A rájuk nehezedő gazdasági nyomás dacára a vállalatok az eddiginél is többet költenek új technológiák bevezetésére - állapította meg friss felmérésében a Unisys. Az informatikai terület és a felső vezetés közötti ellentétek, a szakemberhiány és a mesterséges intelligenciával (AI) körüli etikai aggályok miatt azonban nem mindegyikük tudja kiaknázni a digitalizációban rejlő lehetőségeket.

18 "Azért tanultam meg a jelnyelvet, hogy hallássérült embereknek segítsek IT-karriert építeni"
Dolly Vuchkova a Sigma Software Group bolgár irodájának vezető toborzója. A szakember folyamatosan képzi magát, és miután megszerezte második felsőfokú HR-végzettségét, úgy döntött, hogy elsajátítja a jelnyelvet is. Íme a történet, ami mögötte áll.

20 Gartner - Túlzott elvárások, mérlegelt kockázatok
A ChatGPT körüli felhajtás a mesterséges intelligencia bevezetését célzó beruházások növelésére késztette vállalatukat, mondta a döntéshozók közel fele a Gartner nem reprezentatív felmérésében. A szervezetek hetven százaléka azonban egyelőre csak kóstolgatja a generatív AI képességeit.

22 A technológia, ami számos iparágat felforgathat
A blockchain technológia egy viszonylag új fogalom, éppen ezért sokan még csak nem is hallottak róla. Azok pedig, akik már találkoztak a kifejezéssel, sokan még mindig a kriptovalutákkal azonosítják a technológiát. Az igazság azonban az, hogy a blockchain az élet számos területén átalakíthatja az eddig megszokott folyamatokat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.