Hirdetés
. Hirdetés

Cloudera Now 23 - Hibrid adatok több felhőben

|

Hordozható szolgáltatások, önkiszolgáló adatmozgatás, minden egyben adattóház - a Cloudera különleges, hibrid adatképességeket mutatott be, amelyekkel a vállalatok többfelhős környezetben nagy adattömegeket mozgathatnak és elemezhetnek a teljesítmény, a költség és a biztonság optimalizálása mellett. A szállító adatplatformját nyilvános felhőben használó ügyfelek mostantól általánosan hozzáférnek a DataFlow Designer kódírás nélküli fejlesztőeszközhöz is.

Hirdetés

A vállalatok által helyben, felhőkben és különböző streaming helyszíneken gyűjtött és tárolt adatok mennyisége töretlenül és gyorsuló ütemben növekszik. Becslések szerint 2025-ben világszinten már több mint 180 zettabájt adatot fogunk létrehozni és kezelni változatos környezetekben és platformokon, a hibrid adattömeg pedig egyre nagyobb és összetettebb kihívással szembesíti a felhasználókat. A szervezeteket ugyanis számos gazdasági és piaci körülmény sürgeti, hogy adataikból minél előbb minél több és értékesebb információt nyerjenek, az üzlet folyamatos digitális átalakulását gépi tanulással (ML) és mesterséges intelligenciával (AI) támogassák - mindez azonban elképzelhetetlen a nagy és változatos adatkörnyezet fölényes felügyelete nélkül. Március folyamán a Cloudera régiós online konferenciákon ismertette legfrissebb adatanalitikai és -felügyeleti újításait, amelyekkel a vállalatokat a hibrid adattömegek menedzselésében segíti a házon belüli adatközpontoktól kezdve a nyilvános felhőkig.

- Költség vagy teljesítmény, a vállalatok inkább nem választanának a kettő közül, mivel azok napjainkban, amikor az üzlet mindinkább hibrid, többfelhős környezetekre támaszkodik, szorosan összefüggnek egymással - mondta Sudhir Menon, a Cloudera termékigazgatója. - Az adatvezérelt stratégiát követő szervezetek nemcsak arra ügyelnek, hogy miként költik a pénzt, hanem az értékteremtés lehetőségeire összpontosítanak. A folyamatosan fejlődő üzleti igények kiszolgálásához pedig elengedhetetlen, hogy adataikat és munkaterheléseiket mozgatni tudják a modern adatarchitektúra egészében.

Szolgáltatások adatmozgatáshoz

Adataikat, metaadataikat, adatos munkaterheléseiket és adatalkalmazásaikat mozgathatják a vállalatok hatékonyabban a felhők és a helyi (on-premise) környezetek között a hibrid adatképességekkel, amelyekkel a Cloudera a múlt év végén bővítette CDP adatplatformját.

Hirdetés

Közéjük tartoznak a Portable Data Services hordozható adatszolgáltatások, amelyek az adatanalitika és az adatalkalmazások gyorsabb és hatékonyabb mozgatását teszik lehetővé a különböző infrastruktúrák között, mivel szükségtelenné teszik az alkalmazások újratervezését és -fejlesztését. A CDP Data Services szolgáltatások - Data Engineering, Data Warehousing és Machine Learning - mindegyike ugyanarra az egységes kódra épül, és teljesen azonos funkcionalitást ad AWS, Azure, valamint helyben kialakított magánfelhő környezetben is. Minthogy bitekre ugyanazok az adatszolgáltatások futnak a különböző felhőkben, a felhasználók, az adminisztrátorok és a fejlesztők is könnyebben nyerhetnek értéket és felismeréseket az adatokból, mondta a szállító. A felhasználóknak mindez egységes adatélményt teremt az adattárolás és az alkalmazásfuttatás helyétől függetlenül, beleértve az adatanalitikai funkciók, valamint a Cloudera SDX biztonság és adatirányítás egységességét, felhőalapú tárolókörnyezettel való zökkenőmentes együttműködését is.

A Secure Data Replication szolgáltatással a vállalatok adataikat és metaadataikat másolhatják vagy mozgathatják gyorsan és biztonságosan a különböző Cloudera-telepítések között az adatközpontokban és a nyilvános felhőkben. A replikáció biztonsága felett a Cloudera SDX legújabb funkciója, a Replication Manager őrködik, amely - a szállító szerint egyedülálló módon - az adatbiztonsági és -irányítási szabályokat hordozó metaadatokat is együtt mozgatja az adatokkal, így azokat nem kell az új környezetben ismét implementálni. A replikációs menedzser könnyen kezelhető, szabályalapú interfészt ad az adatok és a metaadatok valós idejű mozgatásához, ezáltal növeli a vállalatok hibrid adatos rugalmasságát.

Ugyancsak friss CDP-szolgáltatás a Universal Data Distribution, amellyel a vállalatok átvehetik az irányítást adataik áramlása felett, eredetük helyétől kezdve a felhasználás minden pontjáig, a helyi környezetekben és a nyilvános felhőkben egyaránt, méghozzá egységes, a szállító szerint egyszerű, biztonságos, skálázható és költséghatékony módon. Az egyetemes adatelosztást a Cloudera DataFlow megoldás támogatja, amely kimondottan a hibrid adattömegek importálására (data ingestion) készült. A célrendszer-specifikus, lebutított, varázslóalapú konnektor-megoldásoktól eltérően a Cloudera DataFlow több mint 450 konnektor és processzor támogatásával megkülönböztetés nélküli adatelosztást tesz lehetővé a hibrid felhőszolgáltatások ökoszisztémájában, beleértve az adattavakat, adattárházakat, valamint házon belüli és peremhálózati adatforrásokat. A vállalatok így ezek mindegyikéből adatokat streamelhetnek, és adatgenerálásukat sok százezer forrásig rugalmasan skálázhatják.

Idén márciustól a CDP Public Cloud felhasználói már általánosan hozzáférnek a Cloudera DataFlow Designer továbbfejlesztett vizuális szerkesztőeszközéhez, amellyel önkiszolgáló módon, azaz sokkal hatékonyabban tervezhetik és kódírás nélkül (no-code) fejleszthetik az adatok áramlását rendszereik között. A DataFlow Designer nagyvállalati szintű támogatást ad az Apache Nifi valós idejű, integrált adatlogisztikai és eseménykezelő platformhoz, amellyel a vállalatok az adatok mozgását automatizálhatják az elosztott adatforrások és rendszerek között a gyors, könnyű és biztonságos adatfelvételhez.

Minden egyben adattóház

Az önkiszolgáló analitikát és a feltáró adattudományt támogatja bármilyen típusú adattömegen a Cloudera Data Platform (CDP) One is, amely mindent egyben tartalmazó adattóház (data lakehouse) szoftverként az adattárházak és az adattavak előnyeit ötvözi. A szolgáltatásként, SaaS modellben a múlt év végétől széles körben elérhető CDP One beépített, nagyvállalati szintű biztonsági és gépi tanulási képességekkel rendelkezik, a vállalatok így felhős, biztonsági vagy monitorozó, üzemeltető személyzet nélkül használhatják, vagyis a költségeket és a kockázatokat is csökkenthetik. Minthogy a megoldás az adattudósok és a hivatásos fejlesztők munkáját egyaránt hatékonyabbá teszi, az üzlet gyorsabban juthat értékes felismerésekre, amelyekkel innovációs erejét és versenyképességét növelheti, mondta a szállító.

A mindent egyben tartalmazó adattóház szolgáltatással a szervezetek gyorsabban, egyszerűbben és kevesebb kockázattal vihetik meglévő munkaterheléseiket a felhőbe, modern adatarchitektúrára. Biztonságos, központi adatplatformként a CDP One kevés kódírást követelő (low-code) eszközöket vonultat fel, amelyekkel a kezdő adatkezelők és a hivatásos fejlesztők egyaránt gyorsabban dolgozhatnak, adatfolyam-analitikával és gépi tanulással eseti, nagy mértékben testre szabott elemzéseket készíthetnek az adatok teljes életciklusán keresztül.

- Valóban modern adatarchitektúrát kell építeni a felhőben ahhoz, hogy a vállalatnál mindenki képessé váljon a jó döntésekhez nélkülözhetetlen, valós idejű felismerésekre - mondta Ram Venkatesh, a Cloudera technológiai igazgatója. - Sok vállalat azonban nem tudja felsorakoztatni a transzformációhoz szükséges erőforrásokat és szakértelmet, így kifut az időből. A CDP One teljesen megváltoztatja ezt a felállást, hónapokkal vagy akár évekkel rövidítheti az implementáció átfutását, miközben átfogó adatbiztonságot ad.

Míg más megoldások a szállító szerint a problémát csupán részben kezelik, vagy a felhasználókat az analitikai eszközök behatárolt körébe zárják, addig a CDP One SaaS modellben működő adattóház szolgáltatásként a felhőalapú feldolgozástól és tárolástól kezdve a gépi tanuláson és streaming analitikán át a nagyvállalati szintű biztonságig egyedülálló módon mindent egyben, beépítve tartalmaz. Üzemeltetést nem igénylő (Zero Ops) funkcionalitást vonultat fel, amellyel a vállalatok bármilyen típusú adat önkiszolgáló elemzését támogathatják, miközben a birtoklás teljes összköltségét 20-35 százalékkal csökkenthetik.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.