Hirdetés
. Hirdetés

Családi bankolás: új eszköz a pénzügyi edukációban

|

A pénzügyi műveltség hiányából fakadó költségek rendkívül magas lehetnek, főleg most, hogy világszerte egyre nehezebb a megélhetés.

Hirdetés

Éppen ezért kulcsfontosságú a fiatalabb generáció pénzügyi ismereteinek bővítése és a tudatosságra nevelést minél korábbi megkezdése. Az igény és a szándék erősödését jól mutatja, hogy az elmúlt években folyamatosan nőtt a kereslet a családi banki megoldások iránt.

Mit jelent a családi bankolás?

A családi bankolás egy viszonylag új fogalom a pénzügyi szférában, ami arra utal, hogy a szülők és a gyermekek együtt tudják kezelni pénzügyeiket egy digitális platformon keresztül. A rendszer megteremti a pénzügyi alapismeretek megszerzésének feltételeit.

Az egyik legnagyobb előnye az ilyen alkalmazások használatának, hogy már fiatalon pénzügyi felelősségvállalásra neveli a gyerekeket. Megtanulják, hogyan kezeljék a pénzt, miként takarékoskodjanak és tudatosan gazdálkodjanak. Ez a korai tapasztalat hosszú távon megalapozhatja a pénzügyi stabilitást és segíthet a jövőbeli pénzügyi problémák elkerülésében.

További előnye az megoldásnak, hogy a szülőknek is lehetővé teszik a gyerekek költéseinek szemmel tartását. Mindezt úgy, hogy közben a gyerekeknek bizonyos szintű önállóságot biztosítanak.

Hirdetés

Mint mindennek, a családi bankolásnak is vannak persze hátrányai is. Mivel digitális platformon kezelik a kiadásaikat a gyerekek, néha előfordul, hogy eltávolodnak a pénz fizikai valóságától, ami megnehezítheti számukra az érték fogalmának megértését. A szülők pedig esetenként megfeledkeznek arról, hogy ezek az alkalmazások nem pótolják a személyes pénzügyi edukációt.

Hasznos funkciók

A családi banki alkalmazások számos funkciót tartalmaznak, amelyek segítenek a gyerekeknek megérteni a pénzügyi műveletek alapjait. Ezek közé tartoznak a pénz küldése és fogadása, a közös nézet, a megtakarítási célok, valamint a házimunkák/feladatok funkciók.

A gyerekek különböző módokon - például a házimunka elvégzésével - kereshetnek pénzt, és megtanulhatják, hogyan takarékoskodjanak céljaik eléréséhez. Az alkalmazások segíthetnek a gyerekeknek költségvetést tervezni és készíteni, valamint a biztonság érdekében lehetővé teszi a szülők számára azt is, hogy korlátokat állítsanak be, illetve esetlegesen letiltsák a kiadásokat az egyes kategóriákban. Mindezeken túl szórakoztató edukációs tartalmak is elérhetőek az alkalmazásban a pénzügyi műveltség fejlesztése érdekében.

Hogyan működik a gyakorlatban?

A platformok és applikációk használata rendkívül egyszerű. A funkciók közül talán a megtakarítási célok meghatározása, elérése a legfontosabb, mivel motiváló és szórakoztató módon mutatja be ezt a folyamatot a fiataloknak, segít olyan dolgokra spórolni, amelyekre valóban vágynak a gyerekek.

A gyakorlatban ez a következőképpen működik: először a gyermek vagy a szülő kiválasztja a célt, amire pénzt gyűjtenek. Második lépésként meg kell határozni a célhoz szükséges összeget. Harmadik lépésként hozzáadnak pénzt a célhoz, és nyomon követik a haladást. Ha összegyűlt a célnak megfelelő összeg, annak könnyen hozzáférhetőnek kell lennie. Így a szülő vagy a gyermek egyszerűen kiveheti a pénzt a megtakarítási számláról.

Életen át tartó hatás

A családi bankok szolgáltatási palettáját úgy alakították ki, hogy a fiatalokat - a kisgyermekektől a tinédzserekig - erőteljesen ösztönzi a felelősségteljes költekezésre, a megtakarításra, sőt, a társadalmi felelősségvállalásra is felhívhatja a figyelmet: lehet jótékony célokra adományozni. Mindez kulcsfontosságú, mivel a korai életszakaszban kialakított pénzügyi szokások általában tartósan beépülnek az egyén gondolkodásába. Így aki gyermekként megtanulja okosan kezelni a pénzt, valószínűleg élete végéig megőrzi ezt a jó szokását.

A Fintech.hu legújabb kiadványsorozatának - a Sparks_EDU-nak - a célja az, hogy konkrét, kézzel fogható és a mindennapokba azonnal beépíthető tudást adjon át a a fiatalok, a KKV-k és mindazon érdeklődők számára, akik fejlesztenék digitális pénzügyi és fintech ismereteiket. Az évi 24 alkalommal megjelenő online kiadvány közérthető, naprakész ismereteket tartalmaz, és felkészít a potenciális veszélyforrásokra is. A kiadványokkal kapcsolatban felmerülő kérdéseket a news@peakfs.io email címre várjuk.

A Sparks_EDU Családi bankolás kiadvány linkje >>>

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.