Hirdetés
. Hirdetés

Dell Technologies - Adatmotor innovációhoz

|

A mesterséges intelligencia szereti az adatokat, amelyek keresése, elérése és feldolgozása azonban az elosztott környezetekben sok vállalatnál továbbra is akadályokba ütközik. Az AI-ban rejlő lehetőségek teljes kiaknázásához és üzleti eredmények eléréséhez a szervezeteknek ezért adatkészségeiket és adatinfrastruktúrájukat is fejleszteniük kell.

Hirdetés

Bár a gazdaság és a társadalom digitális átalakításában Magyarország jelentős előrehaladást ért el, lehetőségeit jobban kiaknázva nagyobb mértékben is hozzájárulhatna az unió Digitális Évtized kezdeményezésében 2030-ra kitűzött célok eléréséhez - állapította meg szeptember végén közreadott jelentésében (2023 Report on the state of the Digital Decade) az Európai Bizottság, amelyben országonként is értékeli a program eddigi eredményeit.

Különösen a nagy sávszélességű hálózatok kiépítésében teljesítünk jól, az uniós átlag felett. Az 5G lefedettség 2022-ben Magyarországon például elérte az 58 százalékot, ami 40 százalékpontos növekedést jelent az előző évhez képest. A fejlett digitális infrastruktúra által kínált képességek és lehetőségek teljes mértékű hasznosításához és megragadásához, a magán- és a közszféra további transzformációjához azonban fejleszteni kellene a lakosság digitális készségeit is.

A digitális átalakulás hazai helyzetéről, valamint a mesterséges intelligencia rohamos fejlődésével feltáruló lehetőségekről és kiaknázásuk előfeltételeiről Rakoncza Zsoltot, a Dell Technologies Magyarország vezérigazgatóját kérdeztük.

Computerworld: A lakosság hiányos digitális készségei milyen mértékben hátráltatják a vállalatok digitális átalakulását?

Rakoncza Zsolt: A digitális készségek terén Magyarország az EU-átlag alatt teljesít. A 16-74 éves korosztály körében csak a lakosság mintegy fele rendelkezik legalább alapvető digitális készségekkel, ami lényegesen elmarad a 2030-ra megcélzott, legalább 80 százalékos aránytól.

A vállalkozások digitalizálása továbbra is az egyik legnagyobb kihívás Magyarországon. Többségük, különösen a kis- és középvállalatok még nem használják ki maximálisan a digitális technológiákban rejlő lehetőségeket, és ez csökkenti versenyképességüket. A múlt évben a hazai kkv-k csupán 52 százaléka rendelkezett legalább alapvető digitális készségekkel - jelentősen elmaradva a 69 százalékos uniós átlagtól. Az olyan fejlett digitális technológiák, mint például a big data és a mesterséges intelligencia használata pedig még az uniós átlag felét sem érte el körükben.

CV: A mesterséges intelligencia a digitalizáció egyik kulcstechnológiája, amelynek vállalati alkalmazása a generatív AI tavalyi berobbanásával különösen felgyorsult. A készségfejlesztés mellett mi szükséges ahhoz, hogy a vállalatok lépést tarthassanak ezzel a tempóval?

Rakoncza Zsolt: A mesterséges intelligencia mindennapjaink része, online vásárláskor megjelenő ajánlatok, személyre szabott hirdetések, ügyfélszolgálati virtuális asszisztensek formájában mindenki találkozik vele, de a szervezetek a lakosság számára kevésbé látható módon az ipar, a mezőgazdaság, a szállítmányozás, az egészségügy és a kutatás terén is kiterjedten alkalmazzák a technológiát.

Nem kell bonyolult dolgokra gondolni, a laptopjainkon futó Dell Optimizer szoftver is a mesterséges intelligencia segítségével konfigurálja automatikusan a gépeket úgy, hogy a felhasználó produktívabb legyen, például az alkalmazások gyorsabban fussanak, az akkumulátor tovább kitartson. Okos funkciói konferenciahíváskor a háttérzajokat is blokkolják, illetve avatatlanok tekintetétől elsötétítéssel védik a kijelzőn látható információt.

Az AI egyes fajtái már több mint 50 éve léteznek, azonban a számítási teljesítmény és az új algoritmusok fejlődése hatalmas mennyiségű adat feldolgozását tette lehetővé, ami az utóbbi években áttörést hozott ezen a területen. Jelenleg a mesterséges intelligencia legújabb fajtája, a generatív AI tör magának utat olyan hatással, amely a negyven évvel ezelőtti PC-forradalomra emlékeztet. A személyi számítógépek addig nem látott mértékben növelték az emberi munka és a vállalatok hatékonyságát és termelékenységét, és a generatív AI hasonló, ugrásszerű fejlődést ígér. Nincs olyan vállalat, amelynek a szöveges, grafikus és audiovizuális tartalmat kereső, kivonatoló, összegző, szerkesztő és előállító technológiával ne lehetne a hatékonyságot valamilyen módon növelő megoldást fejleszteni.

Napjainkban az online szolgáltatások azonnali válaszadásához szokott fogyasztók minden vállalattól gazdag, személyre szabott, valós idejű élményt várnak. Korábban napokba telhetett, mire az összegyűjtött adatokból a fogyasztókra vonatkoztatható következtetéseket tudtunk levonni. Ma már ennél sokkal gyorsabban lehet és kell reagálni, az elosztott, hibrid és többfelhős informatikai környezetekben azonban ez még a fejlett adatkezelési stratégiát követő vállalatokra is komoly feladatot ró. A legtöbb szervezetnek pedig ahhoz, hogy lépést tartson a technológia és az igények gyors fejlődésével, adataiból az AI segítségével gyors és pontos következtetésekre jusson, fejlesztenie kell adatmenedzsment képességeit, beleértve a készségeket és az infrastruktúrát is.

Hirdetés

CW: Milyen adatstratégia, szemlélet és gyakorlat kialakítása szükséges az előrelépéshez?

Rakoncza Zsolt: A megfelelő infrastruktúrán alapuló adatstratégia, amely összekapcsolja a pontokat az üzleti igények és a kívánt eredmények között, alapvető fontosságú az AI sikeres alkalmazásában. A Dell Technologies Innovációs érettség kutatásából kiderült, hogy Magyarországon a vállalatok 77 százalékának nehézséget okoz az adatok elemzése és a felismerések kinyerése. Az adatok tömeges beáramlása mellett kritikus fontosságú, hogy mozgásukat, kezelésüket és feldolgozásukat a szervezetek felgyorsítsák a hibrid és többfelhős környezetekben, és a felismeréseket, amelyekre analitikai és AI képességekkel jutnak, gyors cselekvéssé alakítva hamarabb érjenek el eredményeket.

Megbízható adatok nélkül ez elképzelhetetlen. A szervezeteknek ezért minden eddiginél alaposabban át kell gondolniuk adatmenedzsmentjüket, és vállalati kultúrájukat is továbbfejleszteniük, hogy intelligens, versenyképes és sikeres vállalkozássá válhassanak az adatok korában. Most van itt az ideje, hogy az ehhez szükséges technológiákkal kezdjenek foglalkozni, adatvezérelt kultúrájukat és működésüket kialakítsák.

CW: A Dell Technologies milyen megoldásokkal segíti a szervezeteket adatinfrastruktúrájuk fejlesztésében?

Rakoncza Zsolt: A jól olajozott AI-gépezetben a számítás a motor, a tárolás az akkumulátor, az üzemanyagot pedig az adatok adják. A Dell Technologies a kategóriájukban legjobb tárolási, feldolgozási, hálózati, adatvédelmi, biztonsági mentési, helyreállító és más, innovatív megoldásokból felépülő infrastruktúra megbízható szállítójaként segíti a vállalatokat a változatos és dinamikus AI és gépi tanulási (ML) munkaterhelések futtatásában, a helyi környezettől kezdve a nyilvános felhőkön át a peremhálózatokig. Értéknövelt professzionális szolgáltatásaink és támogatásunk kiterjedt hálózata, technológiai partnereink által előzetesen hitelesített, integrált megoldásaink és referencia-architektúráink révén ügyfeleink könnyebben korszerűsíthetik és optimalizálhatják IT infrastruktúrájukat és adatkörnyezetüket, egyszerűsíthetik és erősíthetik adatmenedzsmentjüket a gyorsabb és hatékonyabb üzleti innovációhoz.

Februárban jelentettük be például, hogy egyik partnerünkkel, a Starbursttel adatvirtualizációs megoldáson dolgozunk, amellyel a vállalatok lebonthatják az adatsilókat, felgyorsíthatják a helyi környezetben és a nyilvános felhőkben található adatforrások lekérdezését. A korlátlanul méretezhető adattó (data lake) megoldás nagy teljesítményű PowerEdge szervereinkre és szoftveralapú tárolóinkra, ECS, ObjectScale és PowerScale platformjainkra épül.

Májusban bocsátottuk ki a Dell PowerStoreOS 3.5-ös verzióját, amelyben a hálózati fájlrendszer és a skálázhatóság mellett külön hangsúlyt kapott az adatvédelem és biztonság növelése. Októberben érkezett a PowerFlex 4.5-ös verziója, amely az AWS és Microsoft Azure platformon is elérhető APEX Block Storage tárolószolgáltatásunkkal együtt áttörő hatékonyságnövekedést hoz, és élenjáró többfelhős képességeket ad a szervezeteknek. Generatív AI-portfóliónkat ugyancsak októberben az NVIDIA-val együttműködve a modellek testreszabását gyorsító, hitelesített referencia-architektúrával, valamint professzionális, tanácsadói és felügyelt szolgáltatásokkal bővítettük.

CW: Milyen kormányzati intézkedések segíthetnék még a hazai vállalatok gyorsabb előrehaladását a digitalizáció útján?

Rakoncza Zsolt: A digitális átalakulás, mint arra az Európai Bizottság idei országjelentése is rámutat, sok vállalkozás számára továbbra is nagy kihívás, Magyarországnak ezen a téren lényegesen nagyobb erőfeszítéseket kell tennie a felzárkózáshoz. A szükséges beruházásokat ösztönző, kedvező keretfeltételeket kell biztosítani, különösen a kis- és középvállalati transzformáció és készségfejlesztés támogatásához.

November 16-án délután ezekről a témákról is beszélünk részletesebben. Az Innovate with data eseményünk délután 3-kor kezdődik a Millenáris Park B épületében. Olyan témákat járunk körbe, mint a mesterséges intelligencia, az ahhoz szükséges infrastruktúra és a biztonság. A plenáris előadást több mint 10 szekcióelőadás követi.
Az esemény részleteit itt találják az érdeklődők.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.