Hirdetés
. Hirdetés

Digitális faktoring: gyors, egyszerű, automatizált folyamatok

|

A faktoring, mint finanszírozási forma, nem új keletű. Már az ókori Rómában is léteztek hasonló finanszírozási megoldások, ahol a kereskedők eladták követeléseiket harmadik feleknek. A modern faktoring a XX. században kezdett elterjedni, a XXI. századra azonban a technológia rohamos fejlődése újraformálta ezt a piacot is.

Hirdetés

Mi az a digitális faktoring?

Digitális faktoring alatt azt a folyamatot értjük, amikor egy vállalat le nem járt követeléseit eladja egy online platformon keresztül egy faktorcégnek. Ez a folyamat sokszor csak néhány kattintásból áll és minimálisra csökkentheti a forrásokhoz való hozzáférés idejét.

A digitális faktoring szereplői az eladók (a követelés birtokosai), a vevők (azok, akik a terméket vagy szolgáltatásokat megvásárolták) és a faktoring társaságokat (akik a még le nem járt követeléseket megveszik).

Gyors, olcsó, egyszerű

Az egyik legnagyobb kihívás, amellyel a kkv-k szembenéznek, az a cash flow biztosítása: vevőik gyakran 60, 90 esetleg 120 napos határidővel fizetnek, ám sokszor ennél jóval rövidebb időn belül szükségük lenne a bevételre. A digitális faktoring azt teszi lehetővé a vállalatok számára, hogy a fizetési határidő lejárta előtt megkapják számláik ellenértékét.

Hirdetés

A digitális faktoring az adminisztráció egyszerűsítésével és automatizált folyamatokkal teszi kényelmesebbé, gyorsabbá és egyszerűbbé a faktorálás folyamatát, jelentősen csökkentve a manuális munkát.

Mindemellett lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy egyedi igényeik és szükségleteik szerint válasszanak finanszírozási konstrukciók közül. Nem minden követelést lehet ugyanis azonos módon előfinanszírozni, a digitális platformok ugyanakkor lehetővé teszik az egyedi megoldások kialakítását.

A digitális faktoring kockázatai

Mint minden, ami jelen van az online térben, úgy a digitális faktoring platformok is kitettek a kibertámadásoknak, éppen ezért a vállalatoknak rendkívül körültekintően kell eljárniuk a digitális faktoring során. Rengeteg érzékeny adatot kell átadni a finanszírozónak, például számlákat, ügyféladatokat vagy szerződéseket. Amennyiben ezek az információk illetéktelen kezekbe kerülnek, az jelentős károkat okozhat a kkv-k számára.

Az automatizált és digitalizált faktoring folyamat azt is maga után vonja, hogy a rendszer hibája esetén komplikációk léphetnek fel a finanszírozás során. Ha a vállalatok nem kapják meg időben a finanszírozást az efféle zavarok miatt, az pénzügyi és működésbeli problémákat eredményezhet.

Kinek éri meg használni?

A digitális faktoring elsősorban azon vállalatoknak nyújthat segítséget, amelyek jó hitelképességű ügyfelekkel rendelkeznek, amelyek általában hosszabb fizetési határidővel fogadják be számláikat. Ezek a cégek a faktoring révén képesek hosszú távon is megtartani ezen értékes a partnereiket. Olyan kkv-k is finanszírozáshoz juthatnak a faktoring révén, amelyek egyéb banki forrásra nem számíthatnak, például rövid működési múltjuk miatt vagy azért, mert nem rendelkeznek olyan fedezettel, amelyet a hitel biztosítékaként elfogadnak a bankok.

Mit tartogat a jövő?

A digitális faktoring előnyeinek felismerésével egyre több kkv dönthet úgy, hogy ezt a finanszírozási formát választja. Ahogy a platformok egyre felhasználóbarátabbá válnak és a vállalkozások megismerik az előnyöket, a kereslet várhatóan nő a jövőben.

Az innováció mindeközben ezen a területen sem áll meg. Várhatóan új technológiai megoldások és funkciók jelennek meg a digitális faktoring platformokon, mint például a mesterséges intelligencia alapú kockázatértékelés vagy blockchain technológia alkalmazása a tranzakciók biztonságának növelése érdekében.

A Fintech.hu kiadványsorozata - a Sparks_EDU - konkrét, kézzel fogható és a mindennapokba azonnal beépíthető tudást ad a fiataloknak, a kkv-knak és mindazon érdeklődőknek, akik fejlesztenék digitális pénzügyi és fintech ismereteiket. Az online kiadványok közérthető és naprakész információkat tartalmaznak, valamint a potenciális veszélyforrásokra is felkészítik az olvasókat. A kiadványokhoz kapcsolódó kérdéseket a news@peakfs.io email címre várjuk.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.