Hirdetés
. Hirdetés

Digitális platformok veszik le a terhet a kkv-k válláról

|

A vállalkozások majdnem háromszor annyi időt töltenek el ügyviteli teendőik elvégzésével, mint amennyit a tényleges üzleti tevékenységükre fordítanak - derül ki a McKinsey egy korábbi kutatásából, amelyben az észak-amerikai kis- és középvállalkozásokat vizsgálták. A durva adminisztrációs terheket a magyar cégek is érzik, számukra lehet jó hír, hogy erre a problémára is megoldást jelenthetnek a digitális pénzügyi asszisztensek.

Hirdetés

Valós időben követhető pénzügyi folyamatok

A digitális pénzügyi asszisztensek olyan online platformok, amelyeken a vállalatok minden kulcsfontosságú funkcióhoz hozzáférve áttekinthetik a teljes pénzügyi helyzetüket és egy központi helyen követhetők a pénzügyi folyamatok.

Ezek a platformok gyakran kapcsolódnak a felhasználók pénzügyi számláihoz, így valós idejű információkat szolgáltatnak. A digitális pénzügyi asszisztensek segítik a felhasználókat pénzügyeik tervezésében, valamint támogatják a befektetések kezelését és az egyéb pénzügyi döntések meghozatalát is.

Támogatás az üzleti döntések meghozatalához

A pénzügyi asszisztensek alapvető funkciói közé tartoznak a számlázóprogramok, a költségvetés-tervezés, a folyamatoptimalizálás, a pénzforgalom kezelése, a könyvelés és a készletgazdálkodás. Ezek a funkciók lehetővé teszik, hogy a vállalkozások gyorsan és pontosan át tudják alakítani az adatokat üzleti döntéssé. Ez különösen fontos a kisebb vállalkozások, a szabadúszók és a startupok számára.

A számlázóprogram különböző feladatokat lát el, beleértve a számlák kiállítását, nyomon követését, a partnerek kezelését és az értesítések beállítását. A program közvetlenül kapcsolódik a NAV-hoz, ami egyszerűsíti az adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítését és a jogszabályok betartását. Ezek a megoldások támogatják továbbá a könyvelési feladatokat is: a szolgáltatás része például a bérek átutalása vagy a bankszámlakivonatok letöltése.

A költségvetés-tervezés és a pénzforgalom kezelése hagyományosan összefüggő tevékenységek, és a technológiai fejlődés révén egyre nagyobb szerepet játszanak a projektmenedzsmentben, valamint a stratégiai tervezésben. A digitális pénzügyi asszisztensek lehetővé teszik a költségvetések rugalmas kialakítását és módosítását a változó körülmények és a frissített célok alapján.

Hirdetés

Az új technológiák - például a dolgok internete (Internet of Things) - integrációja emellett lehetővé teszi a vállalatok számára a készletek hatékony kezelését, ami tovább növelheti a hatékonyságot.

Számolni kell a kockázatokkal is

Fontos megjegyezni azonban, hogy a pénzügyi asszisztensek használata nem kockázatmentes. Az adatbiztonság kiemelten fontos feladat, tekintve, hogy ezek a rendszerek gyakran a vállalatok legérzékenyebb információit kezelik, amelyek illetéktelen kezekbe kerülve súlyos károkat okozhatnak. A technikai hibák vagy a szolgáltató rendszerének összeomlása adatvesztést eredményezhet, ami komoly zavart okozhat az üzletmenetben. A jogszabályi megfelelés szintén elvárás, mivel az adatvédelmi és pénzügyi szabályok gyakran változnak, és a digitális pénzügyi asszisztenseknek képesnek kell lenniük arra, hogy alkalmazkodjanak az új előírásokhoz.

Ezeket a veszélyforrásokat hatékonyan kell tudni kezelni, mindezzel együtt ígéretes, hogy ezeknek a platformoknak köszönhetően az ügyvezetők mélyebb és pontosabb betekintést nyerhetnek a vállalat pénzügyeibe. Nem kell több különböző forrásból származó információt összegyűjteniük ahhoz, hogy valós időben, átfogó képet kapjanak cégük pénzügyi állapotáról. A digitális pénzügyi asszisztenseknek köszönhetően minden információ egy helyen elérhető, amivel rengeteg idő, energia és pénz megspórolható.

***

A Fintech.hu legújabb kiadványsorozata - a Sparks_EDU - konkrét, kézzel fogható és a mindennapokba azonnal beépíthető tudást ad a fiataloknak, a kkv-knak és mindazon érdeklődőknek, akik fejlesztenék digitális pénzügyi és fintech ismereteiket. Az évi 24 alkalommal megjelenő online kiadvány közérthető, naprakész információkat tartalmaz, és felkészít a potenciális veszélyforrásokra is. A kiadványokhoz kapcsolódó kérdéseket a news@peakfs.io email címre várjuk.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.