Hirdetés
. Hirdetés

Emlősök és dinoszauruszok

|

A mesterséges intelligencia nem egy technológia, hanem gyűjtőfogalom.

Hirdetés

Sosem volt még ennyi lehetőségünk, ennyi eszközünk, és sosem voltak még ilyen nagy kihívásaink sem - gondoljunk akár a fenntartható fejlődésre, életszínvonalunk megtartására vagy a transzhumanizmus mindennapjainkat formáló erejére. Rendkívül izgalmas időket élünk, döbbenetes sebességű és mélységű események, lehetőségek, kihívások zajlanak egyéni és társadalmi szinten is - írta dr. Rab Árpád, a BCE egyetemi docense, az NKE ITKI tudományos főmunkatársa a Computerworld 2021. augusztus 4-ei lapszámának véleménycikkében.

A mesterséges intelligencia nem egy technológia. Gyűjtőfogalom, mely rengeteg, milliónyi technológiai innovációt, számításkapacitást, új lehetőséget hordoz magában. A mesterséges intelligencia tenger, melyen hajózni lehet, és rajtunk múlik, hogy egy kis lélekvesztővel, vagy büszke vitorlással hasítunk rajta. Akik a parton rekednek, ott maradnak, könnyes szemmel vagy mosolyogva veszünk tőlük búcsút. Akik a tengeren vannak, dea kis csónakjuk eresztékein beömlő víz kimeregetésével telnek napjaik, azok is elsüllyednek előbb-utóbb. Nem elég csinálni, jól kell csinálni. Mindez sokkal könnyebb, ha megértjük, hogy nem az ember van a technológiáért, hanem a technológia segíti az embert. Nincs egyetlen mesterséges intelligencia, minden vállalkozásnak, folyamatnak, egyénnek saját intelligenciája, és így saját mesterséges intelligenciája van. Nincs egy földönkívüli értelem, mely gombnyomásra jobbá teszi az életünket. Technológiák gyorsan fejlődő összessége van, melyekből nekünk kell kiválasztanunk, hogy melyek tesznek képessé többre, mint amire mi eddig képesek voltunk. Mert többre tesznek képessé, ez kétségtelen.

Miért kell tengerre szállnunk? Mert a világ megváltozott. A globalizáció és a globális kihívások miatt rendkívül összetett környezetekben kell boldogulnunk, ráadásul rendkívül gyorsan. Ilyen még sosem volt az emberiség történetében. Olyan tényezőket kell kezelnünk, melyek kívül esnek biológiai látóhatárunkon, százszor, ezerszer annyi változót, eseményt kell kezelnünk egyszerre, mint egy száz évvel ezelőtti üzletembernek.Mindezt olyan gyorsan, hogy nemhogy a napok, és órák, de még inkább a percek, másodpercek is számítanak. Ezt oldja meg a mesterséges intelligencia.

A mesterséges intelligencia két dologban segít bennünket. Az egyik, hogy megnyerjük a részleteket, apróságokat is, mert a globalizáció korában ez dönti el a versenyt. Megnyerjük a feleslegesen kidobott időt, a nem megtérülő döntéseket, azt a milliónyi kis csatát, amely összességében a háborút nyeri meg nekünk. A másik, hogy rugalmassá tesz bennünket, gyorsan és jól tudunk reagálni a változásokra. Az emlősök ezzel a rugalmassággal maradtak életben ott, ahol a dinoszauruszok kihaltak.

Azt kívánom minden hazai cégvezetőnek, hogy fogalmazza meg, találja meg magának a saját mesterséges intelligenciáját, éljen át izgalmas szellemi kalandokat vele, és tegye vele sikeresebbé mind a vállalkozását, mind pedig saját életét.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.