Hirdetés
. Hirdetés

Fujitsu - Átformáló fenntarthatóság

|

A környezeti és társadalmi kihívásokra jövőbe mutató megoldásokat kereső világunkban egyetlen vállalat sem túl nagy a bukáshoz, de egyetlen cég sem túl kicsi a sikerhez, mondja Udo Würtz, a Fujitsu európai platform üzletágának adatigazgatója. A szállító digitális transzformációs központjai térségünkben virtuális workshopokkal is segítik a szervezetek fenntartható átalakulását.

Hirdetés

Jóllehet digitalizációs kezdeményezéseivel mára sok szervezet előrehaladt, a fenntarthatóságot célzó transzformáció, amely nemcsak az üzlet, hanem a természeti környezet és a társadalom számára egyaránt értéket teremt, még gyerekcipőben jár - mutatott rá nemrég közreadott jelentésében (Technology and Service Vision 2023) a Fujitsu.

Digitalizáció és fenntarthatóság, üzleti érdek és társadalmi hasznosság összefüggéseibe Udo Würtzcel, a Fujitsu European Platform Business üzletágának CDO-jával pillantottunk be.

Computerworld: Mit tanácsol a kihívások megválaszolására összpontosító vállalatoknak, hogyan ismerjék fel és ragadják meg a fenntarthatóságban rejlő lehetőségeket?

Udo Würtz: Napjainkban a vállalatok már tisztán látják, hogy fenntarthatóságukat szükséges növelniük, azonban ez nemcsak a vezetés szemléletmódján múlik, hanem üzleti megfontolás, így pénzügyi lehetőségek, prioritások, márkaépítés, reputációkezelés kérdése is. Ügyfeleinkhez hasonlóan az összetett problémával magunk is szembesülünk, nemcsak a globális klímaváltozás, hanem japán vállalatként például az elöregedő társadalom kihívásain keresztül is. A fenntarthatóságot ezért stratégiánk középpontjába állítottuk, hogy ügyfeleinket is az emberközpontú, fenntartható digitális átalakulásban segítsük.

Fenntarthatóságának növelésében minden vállalat jól startolhat az ellátási lánc átlátásával, monitorozásával és átalakításával - annak tudatos szabályozásával, hogy ki és milyen forrásokból származó anyagokat, milyen folyamatok útján előállított termékeket szállíthat számára, beleértve az informatikai eszközöket is. Infrastruktúra megoldásainkat éppen ezért mi is a fenntarthatóság jegyében, többek között az ENSZ fenntartható fejlődési céljaival összhangban fejlesztjük csakúgy, mint partner ökoszisztémánkat. Erőfeszítéseink eredményeiről - amelyeket független elemzők és olyan nemzetközi szervezetek is elismernek, mint a CDP - rendszeresen beszámolunk CSR jelentéseinkben, amelyek nyilvánosan elérhetők.

A fenntartható átalakulást mérlegelő vezetőknek érdemes továbbá azt is szem előtt tartaniuk, hogy egyetlen vállalat sem túl nagy a bukáshoz, és egyetlen cég sem túl kicsi a sikerhez. Napjainkban például a német autógyártók is azzal szembesülnek, hogy a belső égésű motorokhoz fűződő, több mint száz éves technológiai tudásuk milyen gyorsan elértéktelenedik az iparág elektromos átállása miatt. Egy akkumulátor és egy számítógép kell hozzá csupán, és e-járművet bármely, akár induló cég nemcsak építhet, hanem azt piaci sikerre is viheti.

CW: Európai platform üzletáguk hogyan segíti az itteni vállalatok fenntartható átalakulását?

Udo Würtz: Üzletágunk a Fujitsu fenntartható adatközponti megoldásait, adatarchitektúráját, szervereit és integrált rendszereit szállítja a szervezeteknek. A fenntartható átalakulást, miként a digitális transzformációt a gyorsan fejlődő, új technológia teszi lehetővé, de az mindig a szállítók, valamint partnereik és ügyfeleik közös innovációján keresztül valósul meg. A Fujitsu mindebben nyílt stratégiát követ. Technológiai partnerek széles körével működünk együtt a Red Hat és a SUSE mellett az Inteltől kezdve a Microsofton és a Nutanixen át a VMware-ig, hogy a legfejlettebb képességeket biztosítsuk, a transzformációs projektek megvalósításán pedig ügyfeleinkkel és értékesítési hálózatunkat alkotó partnereinkkel közösen dolgozunk.

Régiónk egyik országában például a mezőgazdasági minisztériummal építünk nagy teljesítményű mesterségesintelligencia-környezetet - több tucat AI gyorsítókártyát tartalmazó infrastruktúrát -, amely a klímaváltozást jobban tűrő, ellenállóbb növény- és állatfajták génállományának feltérképezését és megértését, a szektor fenntartható átalakítását fogja segíteni.

Finnország egyik egyetemével közösen pedig olyan csúcstechnológiás infrastruktúra megoldást alakítottunk ki, amely az AI modellek tanításában együttműködő több ezer egyetemista munkáját optimalizálja, ugyanakkor a tanításhoz használt adatokat is védi. A munkaterhelések intelligens priorizálásával és a kapacitások automatikus hozzárendelésével ez a környezet biztosítja, hogy a lehető legkevesebb fizikai erőforrás felhasználásával minden folyamat kellő teljesítménnyel időre lefusson, ugyanakkor elejét veszi annak, hogy a különböző területeken dolgozó csapatok rálássanak egymás adataira.

A platform tervezését a hardver helyett az egyetem kitűzött céljai felől közelítettük meg, így az elkészült, konténerezett környezet fizikai lábnyomát, energiafogyasztását is csökkenteni tudtuk. Három-öt éven belül ez a módszer uralkodóvá válhat ügyfélkörünkben, az adatközponti infrastruktúra intelligensebb, működése fenntarthatóbb lesz. Különösen fontos ez a mesterséges intelligencia vonatkozásában, mivel a sok adat gyakori mozgatása miatt a nyilvános felhő ezen a téren gyakran túl költséges választásnak bizonyulhat, vagy speciális követelmények, például valós idejű válaszidők miatt egyes használati esetekben számításba sem jöhet. Nem beszélve a kritikus infrastruktúra, így az internet működését veszélyeztető kiberfizikai biztonsági kockázatokról, amelyek az orosz-ukrán konfliktusban az eddiginél is nagyobb figyelmet kapnak.

Hirdetés

CW: A Fujitsu Uvance megoldásai közül melyek érhetők el régiónkban a transzformáció felgyorsításához?

Udo Würtz: A Fujitsu Uvance egy átfogó koncepció és márka, amely minden dolog fenntartható továbbfejlesztését, nem konkrét termékek portfólióját jeleníti meg. Ernyője alatt ugyanakkor testre szabott megoldásokat is szállítunk, például a kritikusan fontos - ipari, energetikai, közlekedési, informatikai és más - infrastruktúrák prediktív karbantartásához. Spanyolországban a pénzügyi szektorban egyik ügyfelünk ezzel a megoldással például az ATM-ek hibamegelőző, zavartalan üzemeltetését támogatja.

Uvance megoldásaink egy része inkább szoftveralapú, más részük hardverközpontú, de legtöbbjükre jellemző, hogy ügyfeleinkkel és partnereinkkel közösen, egyedi igényekre tervezzük és építjük őket különböző iparágakban, hibrid környezetben működnek, és mindegyikük a fenntartható transzformációt szolgálja.

Közös innovációs fejlesztéseink megvalósítását több mint két éve adatvezérelt transzformációs stratégiánkon (Data-Driven Transformation Strategy, DDTS) keresztül támogatjuk, amelynek jegyében partnerökoszisztémánkat is átalakítottuk. Míg korábban, a nagygépes architektúrától kezdve a számítási felhő megjelenéséig tartó időszakban minden a technológiáról szólt, 2010 óta az adat a digitális univerzum központja, minden az adat, az analitika, napjainkban pedig a mesterséges intelligencia, az AI alapú automatizálás és az adatvezérelt működés körül forog.

A Fujitsu mint az AI képességek hatodik legnagyobb szállítója (lásd a WIPO Technology Trends 2019: Artificial Intelligence jelentését - a szerk.) az adatvezérelt átalakuláshoz a fejlett és fenntartható technológiák, valamint a szolgáltatások és a kompetenciák megfelelő kombinációját kínálja. Egyik partnerünk, a Brainpool révén projektcsapataink például AI és ML szakemberek hálózatához, 500-nál több adatkutatóhoz is hozzáférnek. Felmérések és elemzői jelentések sora figyelmeztet rá, hogy az Európai Unióban a vállalatok többsége küzd a csúcstechnológiás tehetség hiányával. Partnereinkkel és szolgáltatásainkkal ezért az európai, így a magyar vállalatok transzformációs projektjeihez is a mindig a feladatnak megfelelő profilú szakemberek azonnali támogatását biztosítjuk.

CW: Miközben a nyilvános felhő és a mesterséges intelligencia a digitális transzformáció motorjává, az adat pedig üzemanyagává vált, kikristályosodott az is, hogy a legtöbb vállalat továbbra is hibrid IT-környezetre fog támaszkodni. Hogyan hat ez a fenntartható átalakulásra?

Udo Würtz: Új technológiák bevezetéséhez és új típusú munkaterhelések támogatásához a vállalatoknak egyrészt a helyben telepített informatikai környezetüket is korszerűsíteniük kell, másrészt megfelelő kapcsolatot szükséges kiépíteniük a nyilvános felhők felé, és biztosítaniuk a teljes környezet összehangolt működését, felügyeletét. Minden vállalat igényei és követelményei eltérő mértékben hasonlóak és különlegesek, ezért az infrastruktúra modernizálásához és a transzformációs projektek megvalósításához érdemes tanácsadók iparági szakértelmére és tapasztalatára támaszkodni.

Ügyfeleinkkel és partnereinkkel mindig a megcélzott állapotból, az adott kihívást megválaszoló megoldásból indulunk ki, mivel a vállalatok meg tudják fogalmazni, mit szeretnének elérni, majd bevált módszertanunk szerint, közös innovációs folyamaton keresztül vezetjük őket a megoldás kidolgozásáig és bevezetéséig.

A Fujitsu DTC digitális transzformációs központjaiban - amelyek közül Japánon kívül az elsőt Münchenben nyitottuk 2018-ban - ezt a szolgáltatást magyarországi vállalatok is elérik, nemcsak személyesen, hanem virtuálisan, távolról is, ami az adatvezérelt, fenntartható átalakulás megkezdését és felgyorsítását is megkönnyíti. Tapasztalatból mondom ezt, mivel személyesen is részt vettem több ilyen online műhelymunkában. Korábban nem soroltam volna magam a digitális feladatlapok lelkes töltögetői közé, de megerősíthetem, hogy ezek a virtuális workshopok a nap végére mindig pozitív eredményt és sikerélményt hoznak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.