Hirdetés
. Hirdetés

Gartner - Technológiák stratégáknak

|

Bátor cselekvésre, ad hoc válaszadás helyett a rugalmas ellenálló képesség fokozására sürgeti a vállalatokat a technológia felforgató erejű fejlődése és a társadalmi-gazdasági környezet kiszámíthatatlansága, figyelmeztet a Gartner. Az elemző stratégiai fontosságú trendek listájával segíti az IT beruházások tervezését, amelyeket az informatikai vezetőknek érdemes kiértékelniük az új évben.

Hirdetés

Európában az IT költés 2024-ben várhatóan eléri az 1,1 billió dollárt. Minthogy a Gartner előrejelzése 9,3 százalékos éves növekedéssel számol, régiónkban már a 2023-as költés is átlépheti az ezer milliárd dolláros határt.

- A zűrzavaros gazdasági helyzet ellenére az európai IT költés továbbra is recesszióállónak bizonyul - mondta John-David Lovelock, a Gartner alelnöke. - A térség informatikai vezetői, akik eddig a növekedés mindenáron stratégiáját követték, folyamatban lévő projektjeikben most a költségellenőrzésre, a hatékonyságra és az automatizálásra helyezik át a hangsúlyt, lassabb megtérülésű kezdeményezéseiket pedig visszafogják.

Bár a mesterséges intelligenciát (AI) az IT vezetők az idei évhez hasonlóan jövőre is prioritásként fogják kezelni, még nem arra fognak elsőként a legtöbbet költeni. Az informatikai keret felosztását elsősorban olyan tényezők befolyásolják majd, mint a bevételnövelés, a nyereségesség javítása és a biztonság fokozása, ami a gyakorlatiasság új hullámát indítja el az európai vállalatok körében, mondta az elemző.

A felhőberuházások tekintetében azonban alapvető különbséget fogunk látni a térség érett és fejlődő piacai között. Utóbbiakon ugyanis - éppen méretük és felkészültségük miatt - nem érhető el minden felhőalkalmazás, platform és szolgáltatás, ez pedig akadályozza a technológia térhódítását.

Hirdetés

Hálózatba kapcsolt munkaerő

Előrejelzésében (Top 10 Strategic Technology Trends for 2024) a Gartner a jövő évet meghatározó tíz, stratégiai jelentőségű technológiai trendre hívta fel az üzlet sikeresebb működését segítő informatikai beruházásokat tervező IT vezetők figyelmét.

Demokratizált generatív AI - A masszívan előtanított modellek, a felhő és a nyílt forráskód találkozásával a generatív mesterséges intelligencia széles körben hozzáférhetővé válik világszerte. Az elemző szerint 2026-ban a vállalatok több mint 80 százaléka használni fogja a generatív AI alkalmazásprogramozó interfészeit és modelljeit, illetve a technológiára épülő alkalmazásokat fog bevezetni éles környezetben - míg ez az arány 2023-ban az 5 százalékot sem érte el. A generatív AI alkalmazások gazdag kontextusba helyezett, hatalmas információmennyiséghez adnak könnyű, párbeszédalapú hozzáférését a felhasználóknak, így a tudást és a megoldások használatához szükséges készségeket is az eddiginél sokkal szélesebb körben elérhetővé teszik.

Megbízható AI, kockázat- és biztonságkezelés - A mesterséges intelligencia demokratizálásával az AI megbízhatósága, a kockázatok és a biztonság kezelése (Trust, Risk and Security Management, TRiSM) minden eddiginél fontosabbá válik. Védőkorlátok nélkül az AI modellek hamar kicsúszhatnak az ellenőrzés alól, és olyan negatív hatást fejthetnek ki, amely minden üzleti és társadalmi előnyüket beárnyékolja. Az AI TRiSM többek között ModelOps, proaktív adatvédelmi, AI-specifikus biztonsági, modell-monitorozó és kockázatkezelő eszközöket ad a szervezeteknek. A Gartner prognózisa szerint 2026-ra az AI TRiSM eszközöket használó vállalatok a hibás vagy törvénytelen információk 80 százalékát kiszűrik, így jelentősen növelik következtetéseik és döntéseik pontosságát.

AI-támogatott fejlesztés - A generatív mesterséges intelligenciával és gépi tanulással támogatott fejlesztés a szoftvertervezés, a kódírás és a tesztelés hatékonyságát is növeli, így a szoftvermérnöki és fejlesztői csapatok könnyebben kiszolgálhatják az üzlet folyamatosan növekvő alkalmazásigényét. Az AI képességekkel felruházott fejlesztőeszközöknek köszönhetően a szoftvermérnökök több időt fordíthatnak olyan stratégiai fontosságú feladatokra, mint a még jobb felhasználói élményt adó alkalmazások tervezése.

Intelligens alkalmazások - A mesterséges intelligencia képességeivel az alkalmazások adaptívvá válnak, megtanulnak önállóan válaszolni a felhasználói igényekre, amelyekhez dinamikusan alkalmazkodnak. Intelligens alkalmazásokkal a vállalatok jobban támogathatják és automatizálhatják a munkafolyamatokat. A mesterséges intelligencia így a szakemberhiány kezelésében és a tehetséges munkaerő toborzásában, megtartásában is segíteni fogja a szervezeteket - ami a Gartner felmérései szerint a vállalatvezetők egyik prioritása marad a következő három évben.

Hálózatba kapcsolt és technológiával kiegészített munkaerő - A technológia és az üzleti igények gyors fejlődése szükségessé teszi a munkaerő, az emberi készségek folyamatos fejlesztését is. A vállalatok intelligens alkalmazásokkal és munkaerő-analitikával, a munkavégzés elemzésével napi szinten kontextussal és útmutatással segíthetik alkalmazottaikat a jobb felhasználói élmény, a jobb közérzet és teljesítmény elérésében, valamint készségeik önálló fejlesztésében. Az elemző szerint 2027-ben az IT vezetők negyede ilyen megoldásokkal 50 százalékkal fogja gyorsítani a kompetenciák fejlesztését a kulcsfontosságú szerepkörökben.

Gépi ügyfelek

A fenyegetéskitettség folyamatos kezelése (continuous threat exposure management, CTEM) olyan gyakorlatias és módszeres megközelítés, amellyel a szervezetek összes digitális és fizikai vagyonelemük hozzáférhetőségét, kitettségét és kihasználhatóságát folyamatosan és következetesen kiértékelhetik. A CTEM vizsgálat sokkal inkább a fenyegetések formáira és az üzleti projektekre, semmint az infrastruktúra elemeire összpontosít, nemcsak a sérülékenységeket, hanem az olyan veszélyforrásokat is feltárja, amelyek nem kezelhetők szoftverjavítással. A biztonsági beruházásaikat CTEM programra alapozó szervezetek 2026-ra kétharmadával csökkenthetik környezeteikben a biztonsági incidensek számát.

Gépi ügyfelek - A gazdaság nem emberi szereplői, az ügyfélrobotok önállóan intézik a termékek és szolgáltatások beszerzését és fizetését. A Gartner szerint 2028-ban már 15 milliárd hálózatba kapcsolt termék lesz használatban a világon, amely potenciálisan ügyfélként tud fellépni, és számuk azt követően is gyorsan fog növekedni. Az évtized végére a gépi ügyfelek már olyan nagy, több ezer milliárd dolláros forgalmat bonyolíthatnak, hogy piaci jelentőségük a digitális kereskedelem súlyát is felülmúlhatja. A vállalati stratégáknak érdemes mérlegelniük az ilyen algoritmusok és eszközök támogatásában vagy akár új ügyfélrobotok létrehozásában rejlő lehetőségeket.

Fenntartható technológia - Digitális megoldások olyan keretrendszere, amely a környezeti, társadalmi és irányítási (ESG) célok elérését, az ökológiai egyensúly és az emberi jogok hosszú távú támogatását segíti. A mesterséges intelligencia, a kriptovaluták, a dolgok internete, a felhőszolgáltatások és más technológiák gyorsan növekvő energiafogyasztása és környezeti hatása aggodalmakra ad okot. Döntő fontosságú ezért, hogy az IT megoldásokat használó szervezetek hatékonyságra, újrahasznosításra és fenntarthatóságra törekedjenek. Az elemző szerint 2027-ben az informatikai vezetők negyede már munkabérén is lemérheti, hogy a fenntartható technológiák bevezetésével milyen hatást ért el.

Platformtervezés és -építés - A szervezetek, még inkább a dedikált termékcsapatok házon belüli, önkiszolgáló módon használható fejlesztőplatformokat hoznak létre és működtetnek az eszközökkel és folyamatokkal dolgozó felhasználók támogatására. A vállalati platformépítés a termelékenység optimalizálását, a felhasználói élmény javítását és az értékszállítás felgyorsítását célozza.

Iparági felhőplatformok - A Gartner szerint 2027-re a szervezetek több mint 70 százaléka iparági felhőplatformokkal fogja felgyorsítani üzleti kezdeményezéseit, ami nagyon jelentős növekedést ígér a 2023-ban mért, nem egész 15 százalékos arányhoz képest. Az iparági felhőplatformok SaaS, PaaS és IaaS szolgáltatásokból épülnek fel, és specifikus igények szerint összeállítható képességekkel támogatják a releváns üzleti eredmények elérését. A platformok többek között iparági adatszövetet, előre csomagolt üzleti képességeket, az összeállításhoz szükséges eszközöket és más újításokat tartalmaznak. Iparágra szabott felhőszolgáltatásként érhetők el, amelyet a szervezetek még jobban egyedi igényeikhez igazíthatnak.

Jóllehet ezek a stratégiai technológiai trendek a 2024-es listán szerepelnek, az elemző hozzáteszi, hogy jelentős hatásukkal az IT vezetők a következő 36 hónapban számolhatnak, a kockázatok és a lehetőségek vonatkozásában egyaránt.

Ez a cikkünk a Computerworld magazin 2023. december 20-ai nyomtatott számában jelent meg. A teljes lapszámot itt tudja elolvasni >>>

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.