Hirdetés
. Hirdetés

Hagyományos vagy digitális faktoring?

|

A faktoring, mint pénzügyi szolgáltatás, lényeges szerepet játszik a vállalatok likviditásának kezelésében. Ez a folyamat lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy a még nem lejárt számláikat egy harmadik fél, a faktor cég részére értékesítsék.

Hirdetés

Mi a különbség? A hagyományos faktoring, amelyet hosszú ideje alkalmaznak a pénzügyi szektorban, egy olyan folyamat, amelyben a vállalatok fizikailag adják át a számláikat a faktor cégeknek. Ezek a cégek ezután felülvizsgálják a számlákat, és az azokon szereplő összeg egy meghatározott százalékát azonnal kifizetik a vállalatnak. A fennmaradó részt költségeikkel csökkentett részét a számla végleges kiegyenlítésekor fizetik ki.

Ezzel szemben a digitális faktoring a modern technológia előnyeit használja ki. Ebben az esetben az egész folyamat - a számla benyújtásától a finanszírozás jóváhagyásáig - gyorsan és hatékonyan, gyakran automatizált módon történik. A digitális faktoring lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy gyorsabban hozzáférjenek a forrásaikhoz, csökkentve a hagyományos módszerekkel járó adminisztratív terheket és késleltetéseket.

Mindkét forma célja ugyanaz: likviditás biztosítása a vállalatok számára azáltal, hogy gyorsan pénzhez juttatják őket a kintlévőségeik után. Azonban az, hogy melyik módszer felel meg jobban egy adott vállalat számára, számos tényezőtől függ, mint például a vállalat mérete, az ügyfelekkel való kapcsolatok jellege és az elérhető technológiai infrastruktúra.

Hagyományos vs. digitális

Az alábbiakban részletezzük a két megközelítés közötti különbségeket négy fő szempont szerint: sebesség és hatékonyság, költséghatékonyság, felhasználói élmény, biztonság és megbízhatóság.

Sebesség és hatékonyság

  • Hagyományos faktoring: Jellemzően lassabb, mivel magában foglalja a fizikai dokumentumkezelést és a manuális feldolgozást. A folyamat akár napokat is igénybe vehet.
  • Digitális faktoring: Gyorsabb tranzakciókat tesz lehetővé az automatizált folyamatok és az online hozzáférés révén. A számlák feldolgozása és az előleg kifizetése gyakran órákon belül megtörténik.

Költséghatékonyság

  • Hagyományos faktoring: Magasabb költségekkel járhat a humán munkaerő, a papíralapú feldolgozás, valamint a hosszabb feldolgozási idő miatt.
  • Digitális faktoring: Költségei alacsonyabbak, mivel kevesebb humán munkaerőre van szükség, és a folyamatok automatizálása csökkenti az adminisztratív terheket.

Felhasználói élmény

  • Hagyományos faktoring: Gyakran kevésbé felhasználóbarát, mivel a folyamat nagyobb mértékű fizikai interakciót és papírmunkát igényel.
  • Digitális faktoring: Jobb felhasználói élményt nyújthat az egyszerű, gyors online hozzáférés és az interaktív felületek révén.

Biztonság és megbízhatóság

  • Hagyományos faktoring: Bizonyos esetekben megbízhatóbbnak tekinthető, mivel hosszú ideje jelen van a piacon.
  • Digitális faktoring: Bár kényelmes és gyors, adatvédelmi és biztonsági aggályokat vet fel, különösen az online tranzakciók és adatátvitel területén.

Ezek alapján látható, hogy mind a hagyományos, mind a digitális faktoringnak megvannak a maga előnyei és hátrányai. A vállalkozásoknak figyelembe kell venniük saját igényeiket és a körülményeket, amikor arról döntenek, hogy melyik finanszírozási módszert választják. A digitális faktoring növekvő népszerűsége ellenére a hagyományos faktoring továbbra is fontos szerepet játszik sok vállalat pénzügyi stratégiájában.

Jövőbeli trendek és kilátások

A faktoring, mint pénzügyi eszköz, az elmúlt években jelentős változásokon ment keresztül, és ez a trend várhatóan a jövőben is folytatódik. A digitalizáció fejlődésével a digitális faktoring egyre inkább előtérbe kerül, jelentősen befolyásolva ezt a területet.

Hirdetés

A digitális faktoring területén várhatóan tovább erősödik az automatizációs trend. A mesterséges intelligencia (AI) és a gépi tanulás alkalmazásával a folyamatok még gyorsabbá és hatékonyabbá válhatnak, ami lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy hamarabb hozzáférjenek a szükséges likviditáshoz. Az AI alkalmazása a hitelkockázatok elemzésében és a csalások felismerésében is új lehetőségeket nyithat meg.

Bár a digitális faktoring terjedése egyértelmű, a hagyományos faktoring továbbra is fontos szerepet játszik bizonyos üzleti szegmensekben, különösen azokban, ahol a személyes kapcsolatok és a testreszabott megoldások kiemelt jelentőséggel bírnak. Ebben az összefüggésben a hagyományos és a digitális megoldások együttélésére és integrációjára számíthatunk a jövőben.

A Peak kutató és tanácsadó csapata minden hónapban átfogó körképet készít a fintech világ mozzanatairól, azok bankszektorra, biztosítókra, IT szektorra és kormányzati szervekre gyakorolt hatásairól. A tanulmányokban részletesen foglalkozunk a nemzetközi fintech fejleményekkel, amelyeket a lehetőségek és a fenyegetések szempontjából is elemzünk. A teljes körképpel, vagy annak egyes elemeivel kapcsolatban felmerülő kérdéseket a news@peakfs.io email címre várjuk.

A Fintech Világa Heti Hírlevelére itt lehet feliratkozni >>>

Ez a cikkünk a Computerworld magazin 2023. december 6-ai nyomtatott számában jelent meg. A teljes lapszámot itt tudja elolvasni >>>

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.