Hirdetés
. Hirdetés

HPE Discover 2023 - AI felhő nagy nyelvi modellekhez

|

Belép a mesterséges intelligencia nyilvánosfelhő-piacára, hogy iparág- és területspecifikus AI alkalmazásokat kínáljon a legnagyobb vállalatoktól kezdve a startup cégekig minden szervezetnek, jelentette be a HPE éves konferenciáján. A hozzáférhető GreenLake szolgáltatások a legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépeken futnak, amelyek szinte teljes egészében megújuló energiát használnak.

Hirdetés

Portfóliójának bővítését a HPE a GreenLake for Large Language Models (LLMs) szuperszámítógépes felhőszolgáltatással indítja, amellyel a vállalatok önállóan taníthatnak, finomhangolhatnak és vezethetnek be nagyméretű AI modelleket. Multi-tenant architektúrára épülő GreenLake for LLMs szolgáltatását a HPE a német Aleph Alpha startup céggel közösen indítja, amely bevált, használatra kész nagy nyelvi modelleket kínál a vállalatoknak a szöveg- és képelemzést követelő használati esetekhez.

A HPE GreenLake for LLMs az első az iparág- és területspecifikus AI alkalmazások sorozatában, amelyek indítását a HPE a közeljövőben tervezi. A fejlett mesterséges intelligencia képességeit kiaknázó alkalmazásokat a vállalatok többek között a klímaváltozás kutatásában, az egészségügy és az élettudományok, a pénzügyi szolgáltatások, a gyártás és a szállítmányozás területén foghatják majd munkára.

- Nemzedékváltáshoz érkeztünk a mesterséges intelligencia fejlődésében, amely a digitális transzformáció szempontjából ugyanolyan nagy horderejű lesz, mint a világháló, a mobil kommunikáció és a felhő megjelenése - mondta Antonio Neri, a HPE elnök-vezérigazgatója. - Az AI-t, amely egykor a jól finanszírozott kormányzati laboratóriumok és a globális felhőóriások kiváltsága volt, mindenki számára elérhetővé tesszük mesterségesintelligencia-alkalmazásainkkal, kezdve a nagy nyelvi modellekkel, amelyek a HPE bevált, fenntartható szuperszámítógépein futnak. Mostantól a szervezetek az AI segítségével újíthatnak, formálhatják át a piacokat és érhetnek el áttörést, mert igény szerinti felhőszolgáltatásunkkal méretezhetően és felelősségteljesen taníthatják, hangolhatják és telepíthetik a modelleket.

Hirdetés

A HPE a szuperszámítógépek egyik legnagyobb szakértőjeként rendszereivel példátlanul nagy teljesítményt és méretezhetőséget ad a mesterséges intelligencia alkalmazásához, beleértve a TOP500-as listát jelenleg vezető Frontier szuperszámítógépet, amellyel az exascale sebességhatárt is átlépte. Ellentétben az általános célú felhőmegoldásokkal, amelyek egyszerre több munkaterhelést futtatnak párhuzamosan, a HPE GreenLake for LLMs olyan AI-natív architektúrán fut, amelyet teljes számítási kapacitásával egyetlen, nagyszabású mesterségesintelligencia-tanítási és -szimulációs munkaterhelés futtatására terveztek. A szolgáltatás így egyszerre több száz vagy több ezer CPU-n vagy GPU-n támogatja az AI- és HPC-feladatokat, mondta a szállító.

Fenntartható szuperszámítógépek a nyilvános felhőben

A HPE GreenLake for LLMs szolgáltatása tartalmazni fogja az Aleph Alpha Luminous előtanított nagy nyelvi modelljét, amely többek között angol, francia, német, olasz és spanyol nyelven is elérhető. A startup LLM-jét a vállalatok saját adataikon taníthatják tovább és finomhangolhatják, hogy az így létrehozott, testreszabott modell segítségével saját tudásuk alapján jussanak valós idejű felismerésekre. A szolgáltatással a szervezetek azután különféle AI alkalmazásokat készíthetnek, amelyeket munkafolyamataikba integrálhatnak az üzleti érték növeléséhez.

- Luminous nagy nyelvi modellünket a HPE szuperszámítógépein és mesterségesintelligencia-szoftvereivel hatékonyan és gyorsan taníthattuk be olyan kritikus fontosságú területeken tevékenykedő vállalatok számára, mint a bankok, a kórházak és az ügyvédi irodák, hogy digitális asszisztensként támogassa őket a gyorsabb döntéshozásban, időt és más erőforrásokat takarítson meg számukra - mondta Jonas Andrulis, az Aleph Alpha alapító vezérigazgatója. - Büszkék vagyunk rá, hogy partnerként vehetünk részt a HPE GreenLake for LLPs bejelentésében, és készülünk rá, hogy együttműködésünket kibővítve a Luminoust a felhőben, szolgáltatásként is kínálhassuk a végfelhasználóknak új kutatási projektjeikhez és üzleti alkalmazásaikhoz.

Igény szerint használható szolgáltatásként a GreenLake for LLMs a világ legnagyobb teljesítményű, fenntartható szuperszámítógépein, a HPE Cray XD rendszerein fog futni - feleslegessé téve, hogy a vállalatok maguk szerezzenek be és üzemeltessenek hasonló teljesítményű számítógépeket, ami költséges és bonyolult, speciális szaktudást követelő beruházás lenne, mondta a szállító. A megoldás egyébként a HPE Cray Programming Environment teljesen integrált szoftverkörnyezetére épül, amely a HPC és AI alkalmazások optimalizálására szolgál, és átfogó eszközkészletet ad a fejlesztéshez, beleértve a szoftverkód írását, fordítását, hibakeresését és finomhangolását is. A szuperszámítógépes platform emellett támogatja a HPE AI/ML szoftvereit, közöttük a nagyméretű modellek tanítását gyorsító Machine Learning Development Environment fejlesztőkörnyezetet és a Machine Learning Data Management Software felügyeleti eszközeit, amelyek az adatok integrálására, követésére és auditálására szolgálnak, és reprodukálható AI képességekkel segítik a megbízható, pontos modellek előállítását.

A HPE GreenLake for LLMs szolgáltatás a fenntarthatóság jegyében olyan kolokációs adatközpontokban fog futni, mint például a Qscale létesítményei Észak-Amerikában, amelyek kifejezetten a szuperszámítógépes feldolgozás kapacitás- és skálázási igényei szerint kiépített és közel 100 százalékban megújuló energiával működő környezeteket kínálnak a szervezeteknek. A szolgáltatásra abban a régióban a HPE már fogad megrendeléseket, és azt tervezi, hogy az ottani kapacitásokat már az idei év hátralevő részében bővíti. Európában a HPE GreenLake for LLMs várhatóan a jövő év elejétől lesz elérhető.

Konferenciáján a HPE az előtanított AI modellek futtatására szolgáló szervermegoldásokat is bejelentett. A mesterséges intelligencia munkaterheléseire optimalizált, új HPE ProLiant Gen11 kiszolgálók NVIDIA H100, valamint L4 Tensor Core és L40-es grafikus processzorokkal (GPU-kal) érkeznek. A gyártó szerint a tizenegyedik generációs ProLiant DL380a és DL320 szerverek a korábbi modellekhez képest több mint ötszörösére növelik az AI inferencia teljesítményét.

GreenLake szolgáltatások hibrid és magánfelhőben

Ugyancsak a Las Vegasban megtartott Discover 2023 pódiumán mutatta be a HPE GrennLake platformjának új hibrid és magánfelhős szolgáltatásait. Az OpsRamp felvásárlását lezárva a szállító SaaS modellben kínálja a cég szoftvereit. A GreenLake platformon elérhető OpsRamp megoldásaival a vállalatok heterogén, többfelhős környezetben, szállítófüggetlen módon megfigyelhetik (observability) teljes környezetüket és automatizálhatják eszközeiket. Az OpsRamp nemrég bejelentett fenntarthatósági műszerfalát (dashboard) is új képességekkel bővítette, amelyek korai hozzáférést biztosító üzemmódban már kipróbálhatók.

GreenLake platformjához a HPE újabb, biztonsági mentést és gépi tanulást támogató SaaS (software-as-a-service) megoldásokat adott, bővítette NaaS (network-as-a-service) portfólióját, valamint az AWS piacterén elérhető szolgáltatásainak kínálatát is. Bemutatkozott a GreenLake for Private Cloud Business Edition, a szállító magánfelhős megoldása, amellyel a szervezetek igény szerint hozhatnak létre virtuális gépeket a hibrid környezetekben. A szintén most premierező GreenLake for Private Cloud Enterprise szolgáltatás pedig a többfelhős használati esetekhez hamarosan támogatni fogja a Red Hat OpenShift konténerplatform telepítését is. Az adatközponti környezet modernizálásához használat alapján árazott hiperkonvergens infrastruktúrát kínáló GreenLake for VMware Cloud Foundation szolgáltatáshoz pedig előre konfigurált, tesztelt és VCF-re optimalizált HPE felhőmodulok érkeznek.

Nem utolsósorban a HPE bejelentette, hogy előellátás (pre-provisioning) keretében rendkívül gyors hozzáférést ad GreenLake for Private Cloud Enterprise és GreenLake for Private Cloud Business Edition szolgáltatásaihoz partnere, az Equinix világszerte megtalálható adatközpontjaiban, hogy a vállalatok nagyobb agilitással és rugalmassággal valósíthassák meg hibridfelhős stratégiájukat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.