Hirdetés
. Hirdetés

IDC - Átalakulás tartósan

|

Nagy adat és hiperautomatizálás.

Hirdetés

Bár a digitalizációs projektek közül sok a járványhelyzetben is pályán maradt, a hosszútávú stratégiai céljaikkal ismét foglalkozni tudó szervezetek 2022-től még többet költenek majd a transzformáció technológiáira, adott előrejelzést az IDC. Az üzleti hatékonyság és digitális állóképesség növelésére az európai vállalatok mind több intelligens és automatizált megoldást vezetnek be.

Világszinten az üzleti működés, a termékek és a szervezetek digitális transzformációjára (DX) fordított költés 2025-re eléri a 2,8 billió dollárt, a tavalyi évben regisztrált ráfordítás több mint kétszeresét. Az International Data Corporation (IDC) költési kalauzának (Worldwide Digital Transformation Spending Guide) legfrissebb kiadása szerint a digitális átalakulással összefüggő költés 2021 és 2025 között évente átlagosan 16,4 százalékkal fog nőni, mivel a szervezetek ebben az időszakban már emberekre, folyamatokra, technológiára, adatokra és irányításra kiterjedő, átfogó és hosszútávú digitális stratégiájuk megvalósítására helyezik a hangsúlyt.

Hirdetés

A digitális stratégia prioritásai közül sok egybeesik az olyan operatív célkitűzésekkel, mint az üzleti funkciók - például a pénzügy és a könyvelés, az emberierőforrás-kezelés, a jogi osztály, a biztonság és a kockázatkezelés - back-office támogatásának és infrastruktúrájának fejlesztése, a nagyvállalati IT-környezet modernizálása. A DX-prioritások másik csoportja az innováció, a méretezés és a működtetés nagyszabású műveleteket felölelő, széles területére vonatkozik, ahová olyan alapvető üzleti funkciók tartoznak, mint például az ellátásilánc-kezelés, a kutatás és fejlesztés, a mérnöki tervezés, az üzemeltetés és a gyártás. Az ügyfélélmény pedig a digitális átalakulás olyan speciális területe, amely átível minden ügyfél-vonatkozású üzleti funkción - ügyfélszolgálaton, marketingen és értékesítésen -, valamint az összes kapcsolódó, támogató technológián.

Jóllehet a DX-prioritások előző két csoportjához a szervezetek lényegesen nagyobb összegű költést rendelnek, az elemző arra is rámutat, hogy az előrejelzési időszakban az ügyfélélménnyel összefüggő transzformációs beruházások értéke fog nőni a leggyorsabban.

Rádupláz az AI

Földrajzi eloszlás alapján az évtized közepéig az Egyesült Államok DX-piaca marad a legnagyobb, a globális transzformációs költés mintegy harmadával, míg a második legnagyobb régiónak számító Nyugat-Európához egyre jobban felzárkózik a harmadik dobogós helyezett Kína. Európa DX-költése 2025-re eléri a 653 milliárd dollárt, ami a tavalyi évben elköltött összeg több mint kétszerese. Figyelemre méltó, hogy térségünkben a DX-költés már 2023-ban nagyobb lesz, mint a transzformációtól független informatikai beruházások összértéke, ami az európai vállalatok digitalizációs elköteleződését bizonyítja, mondta az elemző.

Ugrásszerűen nő majd többek között a mesterséges intelligenciára (AI) fordított költés Európában, az IDC előrejelzése (Worldwide Artificial Intelligence Spending Guide) szerint a tavalyi 17,3 milliárd dollárról 2025-re 50 milliárd dollár fölé ívelhet, ami ebben az időszakban évente átlagosan 26,7 százalékos bővülést ígér.

Térségünkben az évtized első felében a bankszektor és a gyártóipar szereplői költenek majd legtöbbet AI-megoldásokra, hosszú távon azonban az egészségügy AI-költése fog nőni a leggyorsabb ütemben. A kereskedő cégek elsősorban az ügyfélszolgálat és az értékesítés folyamatainak automatizálására, okos ajánlómotorok kialakítására vezetnek be AI-rendszereket, míg a gyártóvállalatok jellemzően a minőség felügyeletéhez és a hibamegelőző karbantartáshoz hívják segítségül a mesterséges intelligenciát.

Nagy adat és hiperautomatizálás

A nagy adat és üzleti analitikai (BDA) megoldásokra fordított költés viszont már idén eléri az 50 milliárd dollárt Európában, ami az IDC kalauza (Worldwide Big Data and Analytics Spending Guide) szerint a tavalyi évhez képest 7 százalékos piacbővülést vetít előre. Régiónkban a szervezetek a következő négy évben még inkább ráerősítenek ez irányú beruházásaikra, az előrejelzés alapján ugyanis 2021-2025 között a BDA-költés évente átlagosan 11 százalékos növekedésére számíthatunk.

Jól ismeri ezt a technológiát sok európai vállalat, különösen a nagyobb szervezetek már számos használati esetben alkalmazzák, mutatott rá az IDC. A nagy adat kulcsszerepet játszik többek között az ügyfélút javításában, a költségek csökkentésben és az összetett üzleti folyamatok áramvonalasításában is. A big data és analitikai megoldások piaca a COVID-19 pandémia első évében, 2020-ban is töretlenül nőtt, ami bizonyítja, hogy BDA-technológiára nem "jól jöhet" alapon költenek a szervezetek, hanem azért, mert nélkülözhetetlennek tartják a digitális állóképesség növelése, a válsághelyzetekből való gyors kilábalás szempontjából.

Idén a bankszektor és a diszkrét gyártás jegyzi majd az európai BDA-költés negyedét, ahol a vállalatok például a csalásészlelésben és -elemzésben, valamint a folyamatautomatizálásban alkalmazzák előszeretettel a technológiát. Az elemző szerint hosszabb távon azonban a professzionális szolgáltatásokat adó szervezetek és az egészségügy szereplői növelik majd a leggyorsabban nagy adat és analitikai beruházásaikat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.