Hirdetés
. Hirdetés

IDC - Dacos szoftverpiac

|

A nagyobb rugalmasság és fejlettebb automatizálás igénye 2027-ig növekedési pályán fogja tartani Európa szoftverpiacát, prognosztizálja az IDC. Az elemző szerint a felhőalapú megoldások és a modern fejlesztési technológiák elterjedése ugyanakkor drámai módon átformálja az IT csapatok összetételét.

Hirdetés

Minden gazdasági turbulencia és globális instabilitás ellenére az európai szoftverpiac éves szinten 15 százalékkal nőtt 2022-ben, állapította meg friss jelentésében (IDC Worldwide Semiannual Software Tracker) az International Data Corporation. Mi több, ez az elmúlt 20 év legnagyobb növekedésének számít, ami a szoftverek iránti kereslet főbb makrogazdasági hatásokkal szembeni rugalmas állóképességét mutatja.

A kiemelkedő mértékű piacbővülést elsősorban olyan körülmények magyarázzák, mint a szoftverlicencek magas inflációt tükröző drágulása, az ügyfeleket magukhoz kötő partnerek gyakorlata, valamint a korábbi években megszokottnál hosszabb időre szóló szerződések. Idén azonban a minden szektorra jellemző, általános pénzügyi óvatosság miatt az elemző már az európai szoftverpiac "mindössze" 11,7 százalékos növekedését várja.

Kilőnek az AI platformok

Bár az ötéves összetett éves növekedési ráta (CAGR) a 2022-2027-es időszakra 12 százalék lehet az európai szoftverpiacon, három fő területen az IDC lényegesen gyorsabb bővülésre számít. A mesterséges intelligencia (AI) platformok szegmensében az éves átlagos növekedés például 41 százalék lesz, amit az integrációs és felügyelet-automatizáló köztes szoftverek 24 százalékos értékkel, a szoftverminőség- és életciklus-kezelő eszközök pedig 20 százalékkal követnek az élen.

Hirdetés

A három vezető szegmens mellett az alkalmazásfejlesztési és -telepítési (platform as a service) piac az előrejelzés szerint évente átlagosan 18 százalékkal fog bővülni, ami a költés egyik kulcsfontosságú mozgatóerejévé teszi. A COVID-korszak előtt ugyanis az európai vállalatok legfontosabb szoftverberuházási területe az alkalmazásoké volt, mutatott rá az elemző.

A biztonsági szoftverek piaca ezzel szemben a világjárvány idején és 2022-ben is központi helyen szerepelt a vállalatok beruházási stratégiájában, amikor az elosztott túlterheléses - szolgáltatásmegtagadással járó - DDoS (distributed denial-of-service) támadások száma például csúcsra szökött. Ebben a szegmensben is egészséges ütemű növekedés várható az előrejelzési időszak végéig, a fejlesztői és integrációs eszközök területéhez hasonlóan.

- Az alkalmazásintegráció, az üzleti tranzakciók kezelése és az automatizált döntéshozatal, a prediktív és előíró analitikát is beleértve, ma olyan növekvő területnek számít, amelyen a mesterséges intelligencia hatalmas fejlődésével a kereslet a következő öt évben is stabilan kitart vagy még tovább fog növekedni - mondta Tomas Doktor, az IDC kutatási igazgatója. - A generatív AI-n alapuló új képességekkel és szolgáltatásokkal a szállítók versenyképességüket és bevételeiket is növelhetik, feltéve, hogy megoldásaikat megfelelő biztonság és irányítás mellett kínálják a vállalatoknak.

Csapatátépítések a felhők alatt

Az IT-szakemberek által betöltött szerepek és feladatkörök drámai fejlődésen mentek keresztül az elmúlt tíz évben a modern fejlesztési technológiák, a felhőplatformok és a szolgáltatásként kínált megoldások összefonódásával, amelyek az ő munkájuk hatékonyságát is jelentősen javítják. Napjainkban sok szakember hibrid szerepkörben találja magát, amely a hagyományos fejlesztést például olyan feladatokkal ötvözi, amelyeket korábban az üzemeltetés területén dolgozó szakemberek láttak el, akiknek hagyomány szerint kevés dolguk akadt a fejlesztéssel, vagy ilyen felelősség egyáltalán nem hárult rájuk - mutatott rá friss jelentésében (Worldwide xOps Census and Forecast, 2022-2027) az IDC, amelyben első ízben ad áttekintést és előrejelzést a hagyományos és az új, hibrid IT-szerepkörökről.

Makroszinten a tanulmány azt mutatja, hogy az IT-szakemberek felelősségi köreit illetően a következő öt évben jelentős elmozdulás várható. Azok az informatikai szakemberek, akik ma tisztán operatív jellegű szerepköröket töltenek be, technikai jellegű vagy a fókuszáltabb feladatok ellátására készülhetnek, amelyek sok esetben valamilyen szintű szoftverfejlesztési munkát is tartalmazhatnak. Ennek megfelelően várható, hogy az IT üzemeltetési és rendszer-adminisztrátori szerepkörökben dolgozók száma az előrejelzési időszakban évente átlagosan 8,2 és 7,8 százalékkal csökken. Szemben az utóbbi időben feljövő DataOps és MLOps szerepkörökkel, amelyekben a szakemberek száma ez idő alatt évente átlagosan 17,9 és 20,1 százalékkal nőhet - bár viszonylag alacsony bázisról indulva, teszi hozzá az elemző.

Az előrejelzés szerint DevOps és a DevSecOps szerepkörök gyarapodása is töretlenül folytatódni fog 2027-ig, utóbbiak területén két számjegyű éves átlagos növekedés várható.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.