Hirdetés
. Hirdetés

IDC - Infrastruktúra felhőollóban

|

Hagyományos telepítésű szerverek és tárolók helyett felhőinfrastruktúrára költenek egyre többet a szervezetek, derül ki az IDC legújabb, negyedéves jelentéséből. Szolgáltatók, vállalatok és kormányzatok világszerte szélesre nyitották pénztárcájukat - leszámítva egyetlen régiót.

Hirdetés

A felhőben telepített számítási és tárolási infrastruktúra-termékekre fordított költés - a dedikált és megosztott IT-környezeteket egyaránt beleértve - 2022 második negyedében 22,6 milliárd dollárra nőtt, ami éves alapon 22,4 százalékos bővülést mutat az International Data Corporation (IDC) friss jelentése (Worldwide Quarterly Enterprise Infrastructure Tracker: Buyer and Cloud Deployment) szerint.

Bár a költés eközben az infrastruktúra-piac nem felhős szegmensében is jelentős mértékben, 15,2 százalékkal növekedett, elérve a 17,3 milliárd dollárt, az adatok igazolják, hogy a szervezetek továbbra is felhőinfrastruktúrára költenek többet. Az infrastruktúra-frissítés ciklusai, az emelkedő árak, az előző negyedévek lemaradását behozó rendszerszállítások, valamint az elkövetkező negyedévekben az IT-beruházásokat esetlegesen befolyásoló, keményebb gazdasági körülményekkel kapcsolatos aggodalmak az elemző szerint mind hozzájárultak a költés szokatlanul gyors növekedéséhez a piac mindkét szegmensében.

Pénzeső a dedikált felhőben

Megosztott felhőalapú infrastruktúrára 15,6 milliárd dollárt költöttek a szervezetek 2022 második negyedében, ami éves alapon 18,9 százalékos növekedést jelez. Az IDC szerint a kereslet ebben a szegmensben a továbbiakban is erős marad, így jövőre az itteni költés önmagában nagyobb lesz, mint a nem felhőalapú infrastruktúrára fordított összeg. A dedikált felhőalapú infrastruktúra piaca a második negyedévben 30,9 százalékkal 7 milliárd dollárra bővült - és a vásárolt termékek 46,3 százalékát a szervezetek saját telephelyükön vezették be.

Hirdetés

Az elemző meghatározása szerint a megosztott felhőinfrastruktúrát egymástól független vállalatok és fogyasztók használják, a szolgáltatók azt nem egy-egy ügyfél, hanem a széles piac számára építik. A dedikált felhőinfrastruktúra ennek ellentéte, egyetlen vállalat(csoport) használja, erőforrásai és szolgáltatásai felett sokkal nagyobb irányítást gyakorolva annál, ami a nyilvános felhőben lehetséges - de a környezetet, illetve annak felügyeletét és üzemeltetését harmadik félhez is kihelyezheti.

Előrejelzésében az IDC a teljes 2022-es évre 88,9 milliárd dollár költést és ennek alapján 17 százalékos növekedést vár a felhőalapú infrastruktúra piacán, vagyis a tavaly mért 10 százalékos éves bővülésnél szembetűnően nagyobb teljesítményre számít. A prognózis szerint a nem felhőalapú infrastruktúra piaca ugyanakkor lényegesen szerényebb ütemű, 6,1 százalékos növekedéssel és 66,4 milliárd dollár költéssel zárhatja az idei évet. A dedikált felhőinfrastruktúra szegmense fog gyorsabban (21,4 százalékkal) nőni 2022 egészében is, amivel mérete eléri a 27,9 milliárd dollárt. A megosztott felhőinfrastruktúra piacán eközben 15,1 százalékos bővülés várható, de mérete kétszer nagyobb, 61 milliárd dollár lesz.

Visszatérve az idei második negyedév adataihoz, a szolgáltatók - felhőszolgáltatók, távközlési cégek, digitális és menedzselt szolgáltatásokat adó szereplők - 22,6 milliárd dollárt költöttek felhőalapú infrastruktúrára, ami éves alapon 19,7 százalékos növekedésnek felel meg, és a teljes piac több mint felét (56,7 százalékát) adja. A nem szolgáltatók - például vállalatok, kormányzatok - szegmense újabb negyedéves rekordnak számító 18,5 százalékos növekedésével ugyanakkor tartani tudta ezt a tempót.

Térségünk a háború árnyékában

Földrajzi bontásban 2022 második negyedében a felhőalapú infrastruktúrára fordított költés a világ minden régiójában növekedett - kivéve Közép-Kelet-Európát, ahol a piac az orosz-ukrán háború hatásától szenved. Térségünkben 42,9 százalékkal esett vissza a költés, miközben a közel-keleti és afrikai, valamint a (Kína és Japán nélkül értett) ázsiai és csendes-óceáni régióban hasonló mértékben (41,6, illetve kereken 40 százalékkal) bővült a piac. Az elemző minden más térségben is növekedést mért a tíz-egynéhány és 25 százalék közötti sávban, így az idei második volt az eddigi egyik legerősebb negyedév a felhőalapú infrastruktúra piacán. Az idei év egészére is hasonlók a kilátások, az IDC Közép-Kelet-Európát kivéve minden régióban, így Nyugat-Európában is a költés 20-25 százalékos növekedését várja.

Hosszabb távon, 2021 és 2026 között a felhőinfrastruktúra piaca évente átlagosan 12 százalékkal fog bővülni az elemző szerint, így mérete az előrejelzési időszak végére eléri a 134 milliárd dollárt, a számítási és tárolási infrastruktúrára fordított teljes költés 67,9 százalékát. Az éves átlagos bővülés üteme a megosztott felhőinfrastruktúra szegmensében lesz a leggyorsabb (12,7 százalék), amit a dedikált felhőinfrastruktúra piaca 10,4 százalékkal fog követni. A nem felhőalapú infrastruktúrára fordított költés azonban 0,2 százalékos éves átlagos "növekedés" mellett 2026-ra 63,4 milliárd dollárra csökken.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.