Hirdetés
. Hirdetés

IDC - Pénzeső a felhőben

|

Idén is a nyilvános felhőszolgáltatásokra fordított költés erős, kétszámjegyű növekedésére számít Európában az IDC.

Hirdetés

A lendület kitart majd az évtized közepéig, így a piac mérete akkorra megduplázódhat. Az elemző szerint a vállalatok beruházási kedvét egyszerre két törekvés, az üzleti agilitás és a rugalmas állóképesség fokozása is fűti.

Európában a szervezetek ebben az évben 113 milliárd dollárt költenek majd nyilvános felhőszolgáltatásokra, de a piac mérete 2026-ra a duplájára, 239 milliárd dollárra fog nőni, ami az International Data Corporation (IDC) prognózisa (Worldwide Public Cloud Services Spending Guide) szerint évente 22 százalékos piacbővülést ígér a 2021-2026 közötti, ötéves időszakra vetítve.

A beruházások összértéke alapján 2022-ben is a SaaS (software-as-a-service) szolgáltatások szegmense lesz a legnagyobb az európai felhőpiacon, de a leggyorsabb ütemben a PaaS (platform-as-a-services) szolgáltatások szelete fog növekedni. A nyilvános felhőben elérhető platformszolgáltatások segítségével ugyanis a vállalatok gyorsan letesztelhetik és bevezethetik az általuk fejlesztett alkalmazásokat, és ez növeli agilitásukat.

Hirdetés

Szárnyakat kap az innováció

Professzionális szolgáltatásokat adó vállalatokkal, valamint a bankszektor és a diszkrét gyártás szereplőivel találkozunk a legmélyebb zsebű beruházók között, nyilvános felhőszolgáltatásokra fordított költésük idén megközelíti az európai piac 60 százalékát. Az emberközpontú iparágakban pedig a szervezetek a hibrid munkavégzés modelljeinek normalizálásához, a távmunka támogatásához szükséges környezet kialakításához vezetnek be nyilvános felhőben elérhető megoldásokat. Oroszországot nem számítva Európában a nyilvános felhőhöz fűződő költés így idén 26,4 százalékkal fog növekedni, ami mutatja, hogy ez a piac még háborús konfliktus idején is meggyőző teljesítményre képes.

- Az ellátási láncokban jelentkező fennakadásokkal, a szakemberhiánnyal és más piaci kihívásokkal szembesülő európai vállalatok mindinkább automatizálnák folyamataikat - mondta Andrea Minonne, az IDC egyesült királyságbeli vezető kutatáselemzője. - Egyre gyakrabban alkalmaznak felhőalapú megoldásokat, hogy valós idejű adatelemzéssel teremtsenek szilárd alapot az üzleti agilitás és rugalmas állóképesség fokozásához.

Nyilvános felhőszolgáltatások használata mellett a szervezetek fő kompetenciáikra összpontosíthatnak, az IT-infrastruktúra tulajdonlásának, üzemeltetésének és karbantartásának terhét ugyanis leveszik vállukról a nyilvános felhőszolgáltatók, mutatott rá az elemző. A vállalatok ennek köszönhetően új termékek és szolgáltatások kifejlesztésére irányíthatják erőfeszítéseiket, amelyeket a nyilvános felhőben könnyen bevezethetnek, és ez felpezsdíti az üzleti innovációt.

A nagy azúrkékség

Világszinten a nyilvános felhőszolgáltatások piaca - a IaaS, PaaS és SaaS szolgáltatások értékesítéséből származó bevételek alapján - a múlt évben 29 százalékkal bővült, így mérete az IDC most közzétett jelentésének (Worldwide Semiannual Public Cloud Services Tracker) végleges, 2021-es adatai szerint elérte a 408,6 milliárd dollárt.

A költés konszolidációját mutató trend tavaly is kitartott, a nyilvános felhőszolgáltatások értékesítéséből származó összbevétel közel 40 százalékát az öt legnagyobb szolgáltató - a Microsoft, az Amazon Web Services, a Salesforce, a Google és az SAP - könyvelhette el, és ez az összeg éves alapon 36,6 százalékkal nőtt.

A piac minden szegmensében felhőszolgáltatásokat kínáló Microsoft vezeti immár az élmezőnyt 2021-ben elért, 14,4 százalékos részesedésével, de az összesítésben a korábbi bajnok Amazon Web Services a maga 13,7 százalékos szeletével szorosan a nyomában maradt. Az IDC mérési módszertana ad erre magyarázatot: az Amazon Web Services nem kínál SaaS alkalmazásokat, amelyek piacán a Microsoft 10,9 százalékos részesedése a legnagyobb. Az alapvető felhőszolgáltatások (IaaS, PaaS és rendszer-infrastruktúra SaaS szolgáltatások) piacát 40 százalékos szeletével az AWS továbbra is fölényesen uralja.

Míg a nyilvános felhő piaca összességében 29 százalékkal bővült a múlt évben, addig az alapvető felhőszolgáltatások szegmensében a növekedés üteme ennél is gyorsabb, 38,5 százalék volt. Az elemző szerint ez is mutatja, hogy a vállalatok a nyilvános felhőben elérhető számítási, adat- és analitikai szolgáltatásokra, AI-képességekre és alkalmazás-keretrendszerekre úgy támaszkodnak, mint egy innovációs platformra, amely segíti őket az üzlet digitális átalakításában és a piaci kihívások megválaszolásában.

Éppen ezért az alapvető felhőszolgáltatásokra - különösen a IaaS és PaaS szolgáltatásokra - fordított költés továbbra is gyorsabb ütemben növekszik majd, mint a SaaS alkalmazásokat is magában foglaló, teljes felhőpiac. Az alapvető felhőszolgáltatások piacán a bevételek zömén a nyolc legnagyobb szolgáltató osztozik, amelyek listáján az Amazon Web Services, a Microsoft és a Google mellett az Alibaba, az IBM, a Tencent, a Huawei és az Oracle szerepel.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.