Hirdetés
. Hirdetés

IDC - Piacok a kevert valóságban

|

A munkahelyek átalakításához és az alkalmazotti élmény javításához az európai vállalatok száz milliárd dollárt költenek az emberi képességeket kiterjesztő technológiákra, adott előrejelzést az IDC. A beléptetést és a hozzáférés-kezelést modernizáló biometrikus azonosító megoldások piaca szintén dinamikus növekedés elé néz.

Hirdetés

A munkakultúra változásával az európai vállalatok is felgyorsították digitális átalakulásukat, ezért a következő években egyre többet hallunk majd az emberi képességek kiterjesztéséről és annak előnyeiről - mondta Andrea Minonne, az International Data Corporation (IDC) kutatási igazgatója az elemző cég friss előrejelzésének (European Human Augmentation Forecast, 2021-2026: How AR/VR, Biometrics, Wearables, and Other Augmentation Techs Will Elevate Human Skills and Transform Businesses) bejelentésekor.

Míg idén a humán augmentáció európai piaca 37 százalékos bővüléssel 62 milliárd dollár közelébe nőhet (lásd a táblázatot), addig a prognózis szerint az ilyen megoldásokra - a kiterjesztett és a virtuális valóság (AR/VR), a biometrikus azonosítás és az emberi megnyilvánulásokat felismerő feldolgozás (affective computing) technológiáira, valamint a viselhető eszközökre és exoszkeletonokra - fordított költés 2026-ra a 100 milliárd dolláros határt is átlépheti.

Kütyüvakcina és agyinterfész

Hanggal vezérelhető okos és viselhető eszközökre az európai vállalatok idén nem kevesebb mint 55 milliárd dollárt fognak fordítani. Bár ezek a széles körben elterjedt és jól bejáratott eszközök eddig elsősorban a lakosság felhasználói élményét javították, az elemző szerint a piac vállalati szegmensében is beszerzésükre és bevezetésükre költik majd a legtöbbet a távoli együttműködés, az online jelenlét, valamint a hibrid és augmentált munkavégzés más használati eseteinek támogatásához megoldásokat kereső szervezetek.

Más, feljövő technológiák, mint például a biometrikus megoldások, az AR és a VR alkalmazások, még térhódításuk korai szakaszában járnak, de különböző munkafolyamatok támogatására a nagyvállalatok már legalább néhány területen, üzletágban szintén egyre gyakrabban vezetik be őket. A humán augmentáció olyan technológiáknak azonban, mint az emészthető, injekcióval beadható vagy a bőr alá beültethető eszközök, a külső vázak (exoszkeletonok), ember és gép közvetlen kommunikációját lehetővé tevő agyi csatolófelületek, valamint az emberi érzelmeket nemcsak felismerő és értelmező, hanem azokat szimulálni is képes (affective) megoldásoknak azonban még sokat kell fejlődniük, mielőtt a gyakorlatban kiterjedtebben is alkalmazhatóvá válnak, vagy egyáltalán továbbléphetnek a próbaprojektek szintjéről.

Hirdetés

Megtörik a biometrikus jég

Az IDC előrejelzése szerint az európai vállalatok idén 3,3 milliárd dollárt költenek majd biometrikus megoldásokra, ami a tavalyi évhez képest 20 százalékos növekedést ígér. A piaci szegmens ráadásul a következő években is átlagosan 18 százalékkal fog bővülni, így mérete 2026-ra eléri a 6,1 milliárd dollárt.

Térségünkben a legtöbb vállalat jövőre is ujjlenyomat-olvasó, valamint arc- és hangfelismerő megoldásokat fog bevezeti, így továbbra is ezek lesznek a munkahelyi azonosítás legelterjedtebb formái. Az európai szervezetek csupán egy szűk köre használ majd olyan technológiákat, mint a mozgáselemzés, a gépelés (a billentyűzethasználat) dinamikájának vizsgálata, a kézgeometria vagy az írisz szkennelése - a biometrikus azonosítás ilyen típusai csak specifikus környezetekben találnak alkalmazásra.

Bár a biometrikus megoldásokat ellentmondások, a biztonsággal és a potenciális visszaélésekkel, elfogultsággal és hátrányos megkülönböztetéssel kapcsolatos aggodalmak övezik, az IDC tavalyi felmérése (Emerging Technology Survey 2021) szerint az európai vállalatok 59 százaléka tervezi, hogy 2023-ig bevezeti a technológiát a munkaerő menedzselésének automatizálásához, a fizikai és a digitális biztonság növeléséhez, valamint a törvényi megfelelés követelményeinek teljesítéséhez.

- A munkahelyek átalakulnak, ezért a zökkenőmentes működés érdekében az európai vállalatok az innovációt, a munkavállalói élményt és a létesítménybiztonságot egyaránt elősegítő és növelő biometrikus megoldások felé fordulnak - mondta Andrea Minonne. - A világjárvány és a háború félresöpörte a korábbi biztonsági aggályokat, így jobban előtérbe került, hogy ez a technológia milyen rendkívüli eredményeket hozhat, az üzleti életre és a társadalomra is kedvező hatással lehet.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.